Τζακ Λου: ένας «σπασίκλας» του προϋπολογισμού καλείται να σώσει την αμερικανική οικονομία

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έσπασε την παράδοση, επιλέγοντας έναν «σπασίκλα» του προϋπολογισμού ως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, αφήνοντας κενά στη διεθνή και οικονομική πλευρά του θέματος, που θα μπορούσαν να κάνουν πολύ δύσκολη τη μετάβαση. Ο Τζακ Λου, επικεφαλής του προσωπικού του Ομπάμα, επιλέχτηκε για το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο Λευκός Οίκος αρχίζει νέο γύρο συνομιλιών με το Κογκρέσο σχετικά με το πώς θα βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους έθνους.

Επιλέγοντας κάποιον που υπήρξε δύο φορές διευθυντής

προϋπολογισμού στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα δείχνει πόση σημασία δίνει στις συνεχιζόμενες μάχες του προϋπολογισμού. Αν η Γερουσία εγκρίνει τον Λου, όπως αναμένεται, το πιο πιεστικό καθήκον του εμπειρογνώμονα του προϋπολογισμού θα είναι να εξασφαλίσει ότι το Κογκρέσο θα αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους του έθνους έγκαιρα ώστε να αποφευχθεί μια επιζήμια αφερεγγυότητα και υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Επιλέγοντας κάποιων «εκ των έσω», ο Ομπάμα αφήνει πιθανώς το Υπουργείο Οικονομικών με τρύπες σε κρίσιμους τομείς: τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τη ρύθμιση και τη διεθνή οικονομία. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στο παρελθόν υπήρξε πρόεδρος της New York Federal Reserve Bank, όπου μέρος της δουλειάς του ήταν να έρχεται σε επαφή με την Wall Street και τις μεγάλες τράπεζες. Επίσης, κατείχε κορυφαίες θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών επί Μπιλ Κλίντον και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο προκάτοχός του, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Χανκ Πόλσον, ήταν επίσης μεγάλος γνώστης της Wall Street, όπως και ο υπουργός Οικονομικών επί της κυβέρνησης Κλίντον, Ρόμπερτ Ρούμπιν. «Ο Τζακ Λου έχει όλα τα προσόντα για να είναι υπουργός Οικονομικών», σχολιάζει ο Dennis Kelleher, διευθύνων σύμβουλος της Better Markets. «Ο μόνος λόγος ανησυχίας είναι το κατά πόσον θα δεσμευτεί στην γρήγορη και διεξοδική εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης και της εκ νέου ρύθμισης της Wall Street».

Χωρίς εμπειρία στη Wall Street

Κατ’ ιδίαν, τραπεζίτες και στελέχη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο Λου δεν έχει οικονομική εμπειρία αγορών, αν και εργάστηκε στη Wall Street για δύο χρόνια. Ο Λου, ο οποίος είναι γνωστός ως ένας ισχυρός διαχειριστής, παραδέχθηκε ότι η οικονομική εμπειρία του ήταν ελάχιστη, όταν είχε υποβληθεί σε έλεγχο από τη Γερουσία για τη θέση του υφυπουργού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στη συνέχεια ως επικεφαλής του προϋπολογισμού του Ομπάμα. Σε ακρόαση της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας, τον Σεπτέμβριο του 2010, είχε πιεστεί από το γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς για τις απόψεις του σχετικά με το εάν η απορρύθμιση συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2009.

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου εμπειρογνώμονα σε ορισμένες από αυτές τις πτυχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου» απάντησε ο Λου. «Η εμπειρία μου με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο είναι ως διαχειριστής, όχι ως σύμβουλος επενδύσεων».
«Δεν γνωρίζω προσωπικά που οδήγησε τον τομέα η απορρύθμιση αυτή, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή η απορρύθμιση ήταν, ξέρετε, γενεσιουργός αιτία», πρόσθεσε.
Οι παρατηρήσεις αυτές σύγχυσαν τον Σάντερς, έναν ανεξάρτητο πολιτικός που υποστηρίζει την πιο σκληρή ρύθμιση. Ο Σάντερς καταψήφισε την επιλογή Λου ως επικεφαλής του προϋπολογισμού, ενώ την Πέμπτη είπε ότι ήταν έτοιμος να ψηφίσει εναντίον του και πάλι.

Ενώ ο Λου αναμένεται να εγκριθεί, ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης από έναν συνδυασμό αριστερών και υπέρ της ρύθμισης βουλευτών, όπως ο Σάντερς και οι Ρεπουμπλικάνοι που συγκρούστηκαν με τον υποψήφιο στις προηγούμενες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό.

Κατά την παραμονή του στη Wall Street, ο Λου ήταν ο γενικός διευθυντής του τμήματος παγκόσμιας διαχείρισης πλούτου της Citigroup. Αργότερα έγινε COO για τη Citi Alternative Investments, έναν διοικητικό ρόλο σε μεγάλο βαθμό. Ο Λου εντάχθηκε στη Citi κατόπιν σύστασης του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρόμπερτ Ρούμπιν, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Citigroup. Ο Ρούμπιν ήξερε τον Λου από την εποχή της κυβέρνησης Κλίντον.

Ποιος Λου;

Έξω από τους πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, ο Λου είναι ελάχιστα γνωστός. Το Reuters ζήτησε σε πολλά οικονομικά στελέχη στην Ασία και την Ευρώπη να αξιολογήσουν τον Λου και αυτοί δεν τον γνώριζαν. «Οι άνθρωποι της πιάτσας θα έπρεπε να γνωρίζουν κάποιον που έχει υπηρετήσει στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού ως επικεφαλής. Για μένα είναι ένας απολύτως άγνωστος» δήλωσε αξιωματούχος της G20.

Ως υπουργός Οικονομικών, ο Λου δεν θα πρέπει μόνο να εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παγκόσμια σκηνή, αλλά και να ασχοληθεί με μια σειρά από δύσκολα διεθνή οικονομικά προβλήματα, από τις προκλήσεις που παρουσιάζονται από την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Κίνας ως την κρίση χρέους της Ευρώπης. Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στην καταπολέμηση των προβλημάτων χρέους της περιοχής δήλωσε ενθαρρυμένος από την επιλογή του Ομπάμα. «Το μήνυμα που στέλνει είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους το έλλειμμα και τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς ο Λου είναι έμπειρος στη δημοσιονομική πολιτική» σχολίασε.

Εάν εγκριθεί, ο Λου θα αναλάβει καθήκοντα σε μια κρίσιμη στιγμή για τη ρύθμιση. Ο υπουργός Οικονομικών είναι ουσιαστικά ένας επικεφαλής ρυθμιστής, ο οποίος προεδρεύει το σχετικά νέο Financial Stability Oversight Council (Εποπτικό Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), μια ομάδα που αποτελείται από κορυφαία στελέχη τραπεζών και της αγοράς. Ως πρόεδρος, θα έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία του FSoC, ακόμη και αν όλα τα άλλα μέλη διαφωνούν.

«Καλός μαθητής»

Ο 57-χρονος Λου θεωρείται «καλός μαθητής». Ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι, όταν υπηρέτησε ως κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του εκπροσώπου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τιπ Ο Ο’Νιλ, στη δεκαετία του 1980, ένας Δημοκρατικός που εργάστηκε με τον Ρεπουμπλικανικό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα και να θέσει το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα Κοινωνικής Ασφάλειας σε πιο σταθερή βάση.

Ο πρώην πρόεδρος της Securities and Exchange Commission Άρθουρ Λέβιτ, δήλωσε ότι ο Λου μπορούσε να χειριστεί οποιοδήποτε θέμα και ότι η έλλειψη εμπειρίας στον τομέα της ρύθμισης δεν αποτελεί πρόβλημα. Ο Λέβιτ δήλωσε επίσης ότι ο Λου είναι ένας σθεναρός υπερασπιστής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όταν κάποτε οι Ρεπουμπλικάνοι απείλησαν να μειώσουν τον προϋπολογισμό του οργανισμού έναντι των κανόνων που ο Λέβιτ προωθούσε για να μειώσει τις συγκρούσεις συμφερόντων του ελεγκτή.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο, το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λόμπι της χώρας, καθώς και άλλες ομάδες επιρροής του εμπορίου και επίσης λόμπι, δήλωσαν επίσης ότι ο Λου έχει τα προσόντα για την κορυφαία θέση της αμερικανικής οικονομίας. Η επιλογή Λου θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Ομπάμα να βρει έναν αναπληρωτή με επιχειρηματική και οικονομική εμπειρία ώστε να βοηθήσει τη βαθιά γνώση του Λου όσον αφορά το Κογκρέσου και τον προϋπολογισμό. Ο νυν Νο2 επί των οικονομικών Νιλ Γουόλιν, αναμένεται να αναχωρήσει όταν εξασφαλιστεί μια ομαλή διαδοχή. «Είναι σημαντικό ο Λου να έχει γύρω του ανθρώπους που κατανοούν τις αγορές», δήλωσε ο Τομ Κουάντμαν, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Η χειρότερη υπογραφή του κόσμου

Ο Λου πάντως, αν είναι για ένα πράγμα γνωστός, αυτό είναι η υπογραφή του. Αν γίνει τελικά υπουργός,, η απερίγραπτη υπογραφή του, που μοιάζει με ένα σπιράλ, θα τυπωθεί σε κάποιο αμερικανικό νόμισμα. Γραφολόγοι την χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ιδιόμορφη. Η ειδικός Σίλα Κερτς, με 25χρονη εμπειρία, σχολιάζει ότι είναι ό,τι πιο περίεργο έχει δει στη ζωή της. Δηλώνει όμως ότι δείχνει έναν άνθρωπο που έχει πολύτιμα προσόντα για μια έμπιστη θέση. «Έχει πολύ χαμηλό προφίλ και ξέρει να κρατά μυστικά» αναφέρει σε σχετική ανάλυση. Δείχνει επίσης ότι είναι μεθοδικός και κάποιος που δεν δρα βιαστικά.

Πυθία

Πηγές: reuters, nydailynews

Keywords
Τυχαία Θέματα