«Τυφώνας Αλέξης»

Που το πάει ο Τσίπρας; Πολλοί αναρωτιούνται τι θέλει να κάνει όταν όπου βρεθεί κι όπου σταθεί λέει ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, αλλά στο παρασκήνιο γίνονται διαπραγματεύσεις για το πώς θα πλασαριστεί το «πακέτο».

Έχει κάποια στρατηγική; Θέλει να υπογράψει αλλά δεν ξέρει το πώς και φοβάται την αντίδραση των βουλευτών και της κοινωνίας; Παίζει κάποιο από τα παιχνιδάκια του και μετά από νέες…. 17 ώρες διαπραγμάτευσης θα μας ανακοινώσει τη λυπητερή;

Ή μήπως η στρατηγική της καθυστέρησης θα οδηγήσει στον εφιάλτη του 2015 καθώς δεν έχουν μείνει πολλοί μήνες μέχρι τον

Ιούλιο και τις μεγάλες πληρωμές άνω των 7 δισ ευρώ;

Χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο ο Σταθάκης, από τους υπουργούς που θεωρούνται… αφασία και δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε καθυστερώντας όλα όσα έχουν αναλάβει, απάντησε όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι θα χάσουμε το QE: «Δεν έγινε και τίποτε να καθυστερήσουμε λίγο».

Προφανώς κι έγινε καθώς αν είχε η χώρα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εδώ και μήνες δεν θα έρεε το χρήμα αλλά τουλάχιστον θα είχε αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Τώρα που το πρόγραμμα Ντράγκι φτάνει στο τέλος του εμείς το αρνούμαστε καθυστερώντας έτσι και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την ευκολότερη και φθηνότερη χρηματοδότηση τραπεζών και επιχειρήσεων.

Η τακτική «χαλαρά» του Σταθάκη είναι αυτή που υπερισχύει στην κυβέρνηση. Όλα τα κάνουν με καθυστέρηση, όπως οι Σαλονικιοί που βρέξει – χιονίσει θα αφήσουν τη δουλειά το μεσημέρι και θα πάνε για καφέ στην παραλιακή.

Ο Τσίπρας φαίνεται να έχει επιλέξει τη λογική της καθυστέρησης ώστε να κερδίσει χρόνο. Μπορεί και να του βγει, μπορεί όμως να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή. Χθες, από τη Γερμανία ειπώθηκε ότι πρέπει να αλλάξει η στρατηγική του Βερολίνου για τη διάσωση της Ελλάδας κι ότι δε πειράζει να φύγει το ΔΝΤ.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη που κερδήθηκε χάρη στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Όμως, μέχρι εδώ είναι τα καλά, όλα τα υπόλοιπα είναι κακά. Στις 15 Μαρτίου η Ολλανδία έχει εκλογές και προηγείται ο ακροδεξιός. Τι θα γίνει αν υπάρξει μια εξέλιξη που θα είναι άκρως ανθελληνική;

Νωρίτερα ο Ντράγκι θα μας έχει πει «no» για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ κατά τις 20 Απριλίου είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ όπου εκεί θα οριστεί ο νέος εκπρόσωπος του Τραμπ στο Ταμείο. Όπως λένε οι πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται για τη διάσωση της Ελλάδας και το θεωρεί ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση πλησιάζει και η ώρα των μεγάλων λήξεων ομολόγων ενώ το χειρότερο απ’ όλα είναι η παρατεταμένη αβεβαιότητα που τσακίζει την οικονομία και χειροτερεύει τη θέση της στο εξωτερικό. Για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν δείχνει να ενδιαφέρεται, η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει είναι τεράστια αλλά… ποιος νοιάζεται; Ο μπάρμπα Αλέκος ή ο Αλέξης που αποφάσισε να το παίξει ξανά αντιμνημονιακός;

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο Τσίπρας να το τραβήξει το σκοινί μέχρι που θα φτάσει να σπάσει. Εκεί μπορεί να προκηρύξει τις εκλογές πουλώντας τρέλα και νταηλίκι. Ή πάλι να μας κάνει κάποια από τις γνωστές του πιρουέτες.

Ό,τι κι αν προτίθεται να κάνει το σίγουρο είναι πως ο λογαριασμός ανεβαίνει, η χώρα χάνει χρόνο, η ζημιά μεγαλώνει, ο κόσμος σιχαίνεται το πολιτικό σύστημα, οι δραχμολάγνοι ενισχύονται. Κι όλα αυτά τα καταφέρνει μόνος του ο Τσίπρας. Αυτός δεν είναι πρωθυπουργός, αυτός είναι «τυφώνας Αλέξης» που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα