Τσίπρας προς βουλευτές του: Ή ψηφίζετε ή πέφτουμε

Όπως φαίνεται το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα για να συγκρατήσει το χαμό που γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι το δίλημμα ή ψηφίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές τη συμφωνία ή παίρνουν την ευθύνη όσοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να τον ρίξουν. Αυτό το έχει διαμηνύσει από την πρώτη στιγμή και κατέστη

σαφές και το Σαββατοκύριακο στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Διόλου τυχαία σήμερα το πρωί ο Στάθης Λεουτσάκος της Αριστερής Πλατφόρμας – θεωρείται μάλιστα ο υπαρχηγός της και ουσιαστικά η φωνή που Παναγιώτη Λαφαζάνη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ– εκτίμησε ότι η συμφωνία θα κινείται στα όρια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και από εκεί και μετά, πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες, με το δημοψήφισμα να είναι μια απ’ αυτές τις μορφές.

Στην πραγματικότητα αυτό που έχει γίνει σαφές αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι σοβαρές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του και ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί ενωμένος είναι η αναβάπτισή του στη λαϊκή ετυμηγορία. Μόνο με αυτό τον τρόπο πιθανά ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό του κόμματός του και να προετοιμάσει το ρόλο που θέλει να παίξει ο ίδιος στο πολιτικό σύστημα στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο 40αρης πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να χρεωθεί αυτή τη στιγμή μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ όταν τα δικά του στελέχη που δεν είναι και λίγα του χρεώνουν απομάκρυνση από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Το βέβαιο είναι ότι αν πράγματι ο Τσίπρας εννοεί ότι θέλει συμφωνία-λύση και όχι ρήξη, τότε αυτή η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη σύνθεση και τη συγκεκριμένη πολιτική γραμμή δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων να βγάλει το καλοκαίρι και αυτό με ερωτηματικό. Αυτό ίσως είναι από τα μόνα σίγουρα αυτή τη στιγμή σ’ αυτό το πρωτοφανές κλίμα πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Κάλχας

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα