Bloomberg: Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού για τον Τσίπρα

Τα εχέγγυα που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για να παραμείνουν ζωντανές έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, μία κρίση που μπορεί να αναγκάσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να ανοίξει τα χαρτιά του μετά από μήνες μικροπολιτικής με τους δανειστές, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Ενώ συνεχίζεται η εκροή των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας, οι ελληνικές

τράπεζες χρησιμοποιούν εχέγγυα της ελληνικής κεντρικής τράπεζας για την άντληση όλο και περισσότερης έκτακτης ρευστότητας κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ορισμένων οικονομολόγων, αυτό το μέσο υποστήριξης θα εξαντληθεί σε τρεις εβδομάδες, εξαναγκάζοντας τις τράπεζες σε πτώχευση», γράφει το άρθρο. «Η στιγμή που τα εχέγγυα θα εξαντληθούν μπορεί να είναι αρκετά κοντά», έγραψαν σε μία έκθεση προς τους πελάτες τους οι αναλυτές της τράπεζας JPMorgan Chase στις 15 Μαΐου, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις αναφορικά με τη ρευστότητα της κυβέρνησης καθώς και οι πιέσεις για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των πολιτικών δεσμεύσεων θα συμπέσουν στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Και συνεχίζει: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα που μέχρι τις 14 Μαΐου δήλωσε ότι δεν θα συμβιβαστεί σε κανένα από τα βασικά αιτήματα της Κυβέρνησής του. Ενώ οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο εάν θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει το κούρεμα στα εχέγγυα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για μετρητά, στο πλαίσιο του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας. Μία τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εκροή των καταθέσεων και να ωθήσει τον Τσίπρα αναγκαστικά να επιλέξει ανάμεσα σε μία συμφωνία ή έλεγχο κεφαλαίων».

«Πλησιάζουμε στο τέλος του παιχνιδιού», δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό το Σάββατο. «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει για πολύ». Στη συνέχεια το άρθρο περιγράφει την κατάσταση και τις προσπάθειες εύρεσης ρευστότητας, αναφέροντας ότι η τελευταία πλήρης πολιτική συνάντηση της ΕΚΤ είναι στις 3 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν από την πληρωμή στο ΔΝΤ. Και καταλήγει με ένα σχόλιο του Ανδρέα Κούτρα, αναλυτή της In Touch Capital Markets, με έδρα το Λονδίνο: «Υπήρχαν και άλλοι ‘λάθος συναγερμοί’ στο παρελθόν. Αλλά όπως έγραψε και ο Χέμινγουεϊ, Πως χρεοκοπείς; Υπάρχουν δύο τρόποι: Σταδιακά και μετά ξαφνικά».

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα