Τρίτοι οι Ακροδεξιοί στην Αυστρία

Οριακή νίκη του μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών έδειξαν οι χθεσινές κάλπες στην Αυστρία. Αν και σαφώς αποδυναμωμένος, ο κυβερνών συνασπισμός κατάφερε να κερδίσει αρκετές ψήφους ώστε να εξασφαλίσει μία ακόμη πενταετία και να απομακρύνει την άμεση απειλή της ευρωσκεπτικιστικής Δεξιάς. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως –αν και αναμενόμενο- ήταν η τεράστια άνοδος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη με ποσοστό 22% (από 17,5% το 2008).

Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλδημοκρατικό

Κόμμα παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας με ποσοστό 26,6%. Το έτερο συγκυβερνόν συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του μέχρι τώρα αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ αποσπά 24%. Οι Αυστριακοί φαίνεται πως τιμώρησαν τον κυβερνητικό σχηματισμό τόσο για μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς όσο και για την προκλητική του αδράνεια σε κρίσιμα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, οι υποσχέσεις του ηγέτη του αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, ότι θα διακόψει κάθε οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο στήριξης της ΕΕ, βρήκε ευρεία ανταπόκριση σε μια αρκετά μεγάλη μερίδα του αυστριακού λαού. Παρά το γεγονός ότι η Αυστρία είναι η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ η οικονομική ανάπτυξη είναι σαφώς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι Αυστριακοί αντιτίθενται σθεναρά στην οικονομική στήριξη τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Σημαντική νίκη πέτυχε και η πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα Στρόναχ. Το επίσης δεξιό κόμμα του αυστροκαναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος πόζαρε ημίγυμνος κατά την προεκλογική του εκστρατεία και ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να τον αγγίξουν για να διαπιστώσουν και μόνοι τους σε πόσο καλή φυσική κατάσταση βρίσκεται στα 81 του χρόνια, μπαίνει στο αυστριακό Κοινοβούλιο με ποσοστό 6%.

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/29/austria-coalition-far-right-election

Keywords
Τυχαία Θέματα