Είναι η καταστολή της Χρυσής Αυγής μια καλή ιδέα;

Η σύλληψη του ηγέτη και του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής – μαζί με άλλους βουλευτές και μέλη του κόμματος – χαιρετίστηκε από τους φιλελεύθερους εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι όμως όντως μια καλή ιδέα; Ο Gideon Rachman σχολιάζει στο blog του στους Financial Times:

«Δεν

υπάρχει αμφιβολία ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα πραγματικά κακόβουλο κόμμα, τα μέλη του οποίου είναι ένοχοι για λεκτική και πραγματική βία κατά των μεταναστών και της οποίας η ηγεσία οργιάζει με παραστρατιωτικές και φασιστικές εικόνες. Όλοι όσοι φοβούνται ότι η οικονομική αναταραχή θα υπονομεύσει την ελληνική δημοκρατία ήταν σε θέση να επισημάνουν τα κέρδη που συνδέονται με την Χρυσή Αυγή.

Και όμως, ενώ το κόμμα είναι αναμφίβολα αυθεντικά φρικτό, αναρωτιέμαι αν η καταστολή είναι πραγματικά μια καλή ιδέα. Οι μαζικές συλλήψεις νόμιμα εκλεγμένων πολιτικών θα πρέπει να προκαλούν πάντα ανησυχία. Όπως αρκετοί σχολιαστές έχουν επισημάνει, η τελευταία φορά που κάτι τέτοιο συνέβη στην Ελλάδα ήταν μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας, το 1974.

Ένα μεγάλο μέρος εξαρτάται από το αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να στοιχειοθετήσει στο εσωτερικό την κατηγορία ότι οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής είχαν σχέση με τη δολοφονία του ράπερ Παύλου Φύσσα. Εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι πραγματικά μια εγκληματική και συνωμοτική οργάνωση, που συνδέεται με τη δολοφονία, τότε οι συλλήψεις φαίνονται νόμιμες.

Αλλά αν οι κατηγορίες της συνωμοσίας δεν μπορούν να σταθούν, τότε μοιάζει με μια προσπάθεια να ενισχύσει ένα άσχημο πολιτικό κίνημα -το οποίο, ωστόσο, απολαμβάνει γνήσια λαϊκή υποστήριξη. Αυτό δεν θα είναι απλώς ένας αντι-δημοκρατικός τρόπος για την καταπολέμηση ενός αντι-δημοκρατικού κινήματος. Θα τροφοδοτήσει επίσης την οργή ενάντια στο κατεστημένο, την οποία η Χρυσή Αυγή έχει ήδη αξιοποιήσει με επιτυχία».

Τους πιθανούς κινδύνους από τη διαχείριση του θέματος επισημαίνει και ο Guardian: «Πολλοί έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η καταστολή θα μπορούσε να αποτύχει. Η κυβέρνηση προχωρά σε αχαρτογράφητα νερά, συνταγματικά, με εμπειρογνώμονες να τονίζουν την αδυναμία του να κριθεί παράνομο ένα κόμμα που εκτοξεύθηκε στο κοινοβούλιο με δημοκρατικά μέσα». Ο γνωστός συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος σχολιάζει στην εφημερίδα: «Μπορεί να ήταν πιο σωστό συνταγματικά να έχουν ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για να άρουν την πολιτική ασυλία τους πρώτα», σχολιάζει.

blogs.ft, theguardian

Keywords
Τυχαία Θέματα