«Τρέξτε να σωθείτε»!- Οδηγίες προς πολίτες για πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης

Η Αντιτρομοκρατική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NaCTSO) δημοσίευσε οδηγίες για το πώς μπορούν να αντιδράσουν οι πολίτες σε πιθανή επίθεση. Μερικές από τις βασικές συμβουλές είναι: «ξέφυγε αν μπορείς», αντί να ξαπλώσεις κάτω και να το παίζεις νεκρός ή να οχυρωθείς σε ένα ασφαλές μέρος και κλείσε το κινητό σου. Το έγγραφο περιγράφει τι πρέπει να κάνουμε «σε ένα συμβάν που εξελίσσεται ραγδαία, όπως μια επίθεση με πυροβόλα» και συμβουλεύει τις επιχειρήσεις τι πρέπει να κάνουν για να σταματούν τους ένοπλους τρομοκράτες.

Οι συμβουλές έρχονται έπειτα από μαρτυρίες πολλών

θυμάτων της επίθεσης στο Bataclan, όπου ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως κατά του πλήθους. Αρκετοί επιζώντες είπαν πως έπεσαν στο πάτωμα και έμειναν ακίνητοι, ενώ η σφαγή στοίχισε τη ζωή σε 89 ανθρώπους και τραυματίστηκαν άλλοι 100. Οι οδηγίες της NaCTSO πάντως αναφέρουν ότι πρέπει «να ξεφύγεις αν μπορείς», «να επιμείνεις να φύγουν και οι άλλοι μαζί σου» και «να αφήσεις πίσω τα υπάρχοντά σου». Σε περίπτωση που οι έξοδοι διαφυγής έχουν αποκοπεί, τότε οι αρχές συμβουλεύουν να βρεις καταφύγιο από τους πυροβολισμούς «πίσω από στέρεες πλινθοδομές ή χοντρούς τσιμεντένιους τοίχους», καθώς «το να μην είσαι ορατός δεν σημαίνει ότι είσαι ασφαλής, αφού οι σφαίρες περνούν από γυαλί, τούβλο, ξύλο και μέταλλο». Μετά την εύρεση μιας κρυψώνας, τα θύματα θα πρέπει «να παραμένουν ήσυχα και να κλείνουν τα κινητά τους» και μόλις καταφέρουν να τηλεφωνήσουν στις αρχές και να αναφέρουν την τοποθεσία, λεπτομέρειες σχετικά με τους υπόπτους και εάν υπάρχουν όμηροι και θύματα.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, οι αρχές συμβουλεύουν: «Το δυναμικό κλείδωμα δίνει τη δυνατότητα να περιοριστεί γρήγορα η είσοδο και η έξοδος σε μια τοποθεσία ή σε ένα κτίριο (ή μέρος του) μέσω των φυσικών μέτρων για την αντιμετώπιση μιας απειλής, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά». Συναγερμοί και εσωτερικά μηνύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των εργαζομένων της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ οι επιχειρήσεις πρέπει να πραγματοποιούν τακτικές ασκήσεις.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα