«Τρέχουν» για συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο

13:48 7/8/2015 - Πηγή: Antinews

«Μάχη» με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει οριστική συμφωνία με τους δανειστές και να αποφύγει το «μαρτύριο» της διπλής προσφυγής στο Κοινοβούλιο, ώστε να μη βρεθεί εκ νέου στην αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών της.

Σήμερα η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην τελική της φάση, με μοναδικό στόχο να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, ώστε να «τρέξουν» οι απαιτούμενες διαδικασίες και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση από τον ESM των 24 δισ. έως στις 20 Αυγούστου. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά

και αυτό διότι πριν από την εκταμίευση απαιτείται η έγκριση του νέου Μνημονίου από το Eurogroup (στόχος αυτό να συμβεί στις 14 Αυγούστου), η ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια (όπου αυτό απαιτείται) και βέβαια η έγκριση του νέου Μνημονίου από την ελληνική Βουλή.

Εφόσον όμως δεν επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, τότε η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να προχωρήσει στο plan Β και να ζητήσει από τον EFSM νέο δάνειο - γέφυρα. Αν αυτό συμβεί, τότε εκ των πραγμάτων θα πρέπει να ψηφίσει άμεσα ένα νέο «πακέτο» από προαπαιτούμενα, κάτι που ξορκίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα ξεκινά ένας νέος γύρος συναντήσεων των τεχνικών κλιμακίων με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των τελικών συζητήσεων, μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου και εκτιμάται ότι μπορεί να κλείσει η συμφωνία. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες στόχος είναι να «κλειδώσει» η ύφεση στο 3% για το 2015 και στο 1% το 2016. Όμως ακόμη και μεταξύ των δανειστών υπάρχουν αποκλίσεις ως προς το ύψος της. Η Ε.Ε. την εκτιμά στο 2% και το ΔΝΤ την «βλέπει» στο 4%.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι σήμερα ή αύριο, θα συζητηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις το πιο μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται να είναι το αίτημα των δανειστών να υπάρξει άμεσα ένα «πακέτο» με προαπαιτούμενα.

Μάλιστα η κυβέρνηση έσπευσε να δημοσιοποιήσει κάποια ζητήματα για τα οποία δεν έχει υπάρξει συμφωνία, όπως η φορολόγηση των αγροτών (συντελεστής στο 13% με 50% προκαταβολή), αλλά και για τα νομοσχέδια του εργασιακού (πρώτα των συλλογικών συμβάσεων και μετά των ομαδικών απολύσεων).

Οι δανειστές δεν φαίνεται να διαφωνούν ριζικά με τα παραπάνω ζητήματα, αλλά ζητούν ως αντάλλαγμα εδώ και τώρα, να μπει οριστικό τέλος στις πρόωρες συντάξεις, να αλλάξει η ρύθμιση των 100 δόσεων και παράλληλα να προχωρήσει η κυβέρνηση στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.

Λύση αναζητείται και για τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα στις τράπεζες και στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και για τις μεγάλες εκκρεμότητες της πρώτης συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, όπως στα ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ για την επαναφορά συντάξεων αλλά και για την αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου.

Τα βήματα εκταμίευσης
Επιθυμία και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η πρώτη συμφωνία, στο καλύτερο σενάριο, να επιτευχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο καθώς μετά πρέπει τα κείμενα (η δανειακή σύμβαση και το MOU που την συνοδεύει) να πάρουν τον δρόμο προς πολιτική επικύρωση, σε μία χρονοβόρα διαδικασία. Συγκεκριμένα, πρέπει να εγκριθούν από Eurogroup εντός της προσεχούς εβδομάδας, ώστε τα ξεκινήσει στις 14 Αυγούστου η ψήφιση από ξένα κοινοβούλια (όπως για παράδειγμα αυτό της Φινλανδίας).

Εν συνεχεία θα πρέπει να ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή έως τις 18 Αυγούστου ώστε να υπάρξει τελική έγκριση σε επίπεδο κοινοτικών οργάνων και ESM και να εκταμιευθεί η δόση από τον ESM έως στις 20 Αυγούστου.

Τα «αγκάθια»
Η κυβέρνηση εκτός του περιεχομένου της συμφωνίας έχει να επιλύσει και μία σειρά ζητημάτων, όπως η χρονική τοποθέτηση μέσα στην τριετία των δεσμεύσεων που θα αναλάβει. Τα μεγάλα πεδία διαφωνίας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και η δημιουργία των νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες σοβαρές εκκρεμότητες στο πεδίο μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας με ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και αλλαγή στις τιμολογήσεις της ΔΕΗ, τον νέο ΕΝΦΙΑ, τη μηδενική ρήτρα στις επικουρικές συντάξεις, τα ισοδύναμα μέτρα για τις αποφάσεις του ΣτΕ, την εφαρμογή των εργαλειοθηκών ΟΟΣΑ (Κυριακές, γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κ.λπ.), το σχέδιο για την αποπολιτικοποίηση του δημοσίου, το νέο μισθολόγιο, την νέα κινητικότητα, την προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων και την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα μη μισθολογικά επιδόματα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα