Μετανάστες αντί διπλής ανάπλασης στον Ελαιώνα

13:48 7/8/2015 - Πηγή: Antinews

Το 2008 130 πολίτες και η δημοτική αρχή "Ανοιχτή πόλη”, της οποίας επικεφαλής ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου που υλοποιούσε ο όμιλος Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική στην περιοχή του Ελαιώνα. Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή τους και λόγω και της κρίσης που ξέσπασε λίγα χρόνια μετά, η Διπλή Ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού αλλά

και κάθε σχέδιο αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής "πάγωσε”.

Έτσι, η περιοχή παρέμεινε η πιο υποβαθμισμένη της Αθήνας, γεγονός που έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση που αποφάσισε την μεταφορά των εκατοντάδων μεταναστών από το Πεδίο του Άρεως που έχει μετατραπεί σε καταυλισμό. Μοιάζει παράδοξο αλλά δεν είναι παρά η ελληνική πραγματικότητα της παραγωγής υπεραξίας μέσω της αξιοποίησης των δημόσιων χώρων. Και παραπέμπει, ίσως, σε φάρσα, μιας και η έκταση στην οδό Αγίου Πολυκάρπου, που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές φιλοξενίας ανθρώπων, περιλαμβάνεται στο σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης, δηλαδή της κατασκευής εμπορικού κέντρου και γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και της κατεδάφισης του υφιστάμενου στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας...

Ούτε διπλή ανάπλαση, ούτε ΚΤΕΛ

Όλα αυτά είναι πια όνειρο θερινής νυκτός, μιας και η πολιτεία αποφάσισε να φιλοξενήσει όπως - όπως τους πρόσφυγες στο οικόπεδο της Αγίου Πολυκάρπου όπου αυτές τις ημέρες επιχειρείται η σύνδεση των πρόχειρων καταλυμάτων που θα στηθούν σε αυτό με το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτρισμού. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η εγκατάστασή τους στο Βοτανικό ελαχιστοποιεί τις ήδη ιδιαίτερα χαμηλές αξίες των ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, όπως τονίζουν, καταστρατηγεί την έννοια της ανταποδοτικότητας των δημοτικών τελών ή εισφορών προς τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα που συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής (άρθρο 25 παρ.14 Ν.1828/1989).

Πρόκειται, μάλλον, για "ψιλά γράμματα”, όπως, άλλωστε, συμβαίνει και με τα σχέδια αξιοποίησης της περιοχής. Μεταξύ άλλων ο λόγος για το επιχειρησιακό πρόγραμμα Re-launching Athens, το σχέδιο που προέβλεπε την δημιουργία ενός μητροπολιτικού κέντρου μεταφορών στο Ελαιώνα που θα συγκεντρώνει τις διάσπαρτες ιδιωτικές μεταφορικές εταιρείες. Αλλά και την κατασκευή αθλητικού συγκροτήματος με γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γήπεδο μπάσκετ και ανοικτή πισίνα, χώρων αναψυχής με ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικού κέντρου.

Επίσης, στον "αέρα” παραμένει η υλοποίηση του νέου Κεντρικού Σταθμού Αθηνών Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΑΥΛΕ) και της μεταφοράς των ΚΤΕΛ από τους σταθμούς Κηφισού και Λιοσίων.

Και βέβαια, η διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό με τη δημιουργία εμπορικού κέντρου σε "απόσταση αναπνοής” από την περιοχή όπου θα φιλοξενούνται οι μετανάστες έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Τέλος, στη βόρεια απόληξη του Ελαιώνα, την Ακαδημία Πλάτωνος σχεδιάζεται η ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Academy Gardens, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει "κολλήσει” λόγω κωλυσιεργίας από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα