Τραμπ - Πούτιν: Εν αναμονή της πρώτης συνάντησης…

13:46 3/7/2017 - Πηγή: Antinews

Το Αμβούργο θα φιλοξενήσει αυτήν την εβδομάδα μία από τις πιο περίεργες συναντήσεις στη σύγχρονη ιστορία, όταν οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20. Αυτή θα είναι η πρώτη τους συνάντηση ως πρόεδροι, υπό τις ασυνήθιστες περιστάσεις γύρω από τη σύνοδο και τη σχέση τους.

Η δυναμική εξουσίας μεταξύ των δύο ηγετών θα αναλυθεί σε ολόκληρο τον κόσμο: ο ένας από αυτούς θεωρείται ευρέως ότι βοήθησε στην εκλογική νίκη του άλλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπό έρευνα στο εσωτερικό για συνεννόηση σε αυτό το εγχείρημα. Τα λόγια και

η γλώσσα του σώματος του Τραμπ θα υποβληθούν σε τεράστιο έλεγχο για τα σημάδια επιρροής του Πούτιν. Ο ρώσος ηγέτης αναμένεται επίσης να πιέσει για τον ρόλο των διεθνών σχέσεων της Μόσχας - και δη όσον αφορά τα συμφέροντα των ηγετικών δυνάμεων που υπερισχύουν της υπάρχουσας τάξης.

Για έναν άνθρωπο με εκρήξεις ιδιοσυγκρασίας και προσωπικές επιθέσεις, ο Τραμπ αντιμετώπιζε πάντα τον Πούτιν με λεπτότητα και ο θαυμασμός του για τον Ρώσο ομόλογό του δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Ο Πούτιν ήταν πολύ πιο προσεκτικός. Έχει αποκαλέσει τον Τραμπ "πολύχρωμο", κάτι το οποίο ο Αμερικανός θεώρησε κομπλιμέντο αν και η ρωσική λέξη που χρησιμοποιήθηκε ήταν διφορούμενη, με θετικούς και αρνητικούς συνειρμούς. "Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το Κρεμλίνο προετοίμασε από πολύ νωρίτερα αυτή τη συνάντηση, τόσο με την πλήρη ανάλυση και τον φάκελο του ίδιου του Τραμπ, όσο και με τους στόχους που επιθυμεί να πετύχει το Κρεμλίνο", δήλωσε η Χίδερ Κόνλεϊ, διευθύντρια του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον.

Ο Πούτιν φτάνει στη συνάντηση έχοντας άλλα πλεονεκτήματα. Ο έλεγχός του στην πολιτική της ξένης και εθνικής ασφάλειας δεν παρεμποδίζεται, ενώ ο Τραμπ έχει περιορισμούς. Οι προσπάθειες να χαλαρώσουν οι κυρώσεις για τη Ρωσία κάνοντας πιο εύκολη την αναζωογόνηση της σχέσης Ουάσινγκτον-Μόσχας έχουν αποκλειστεί, ενώ το Κογκρέσο βρίσκεται στη διαδικασία όχι μόνο να εντείνει τις κυρώσεις, αλλά και να αφαιρέσει την εξουσία από τον Λευκό Οίκο να μπορεί να τις άρει. Το προσωπικό του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) έχει αποσυρθεί και από τις απαιτήσεις για "παραχωρήσεις" που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά χαρτιά, με τα οποία ο Τραμπ θα μπορούσε να πετύχει μια προσωπική συμφωνία, σαν αυτές για τις οποίες υπερηφανεύονταν την εποχή του real estate και των ριάλιτι.

Ο Τραμπ επιθυμεί η συνάντηση με τον Πούτιν να γίνει μια επίσημη σχέση, αλλά οι ίδιοι οι σύμβουλοί του αντιστάθηκαν στο να δώσουν στον ρώσο ηγέτη έναν από τους κύριους στόχους του: την κανονικότητα και την αποδοχή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την στρατιωτική επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία. Εν μέσω όλης αυτής της αβεβαιότητας, ο σύμβουλος του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι η συνάντηση θα ήταν αδόμητη και ελεύθερη. "Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα. Πραγματικά θα μιλήσουν για ό,τι θέλει ο πρόεδρος" δήλωσε ο Μακ Μάστερ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες δεν θα" διαφέρουν από τις συζητήσεις μας με οποιαδήποτε άλλη χώρα, πραγματικά ".

Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει μια ατζέντα και, παρά τις παρατηρήσεις ενός εκπρόσωπου ότι οι Ρώσοι θα "προσπαθήσουν να κανονίσουν" μια συνάντηση με τον Τραμπ μέσα στο πολύ αυστηρό πρόγραμμα του Πούτιν, θεωρεί ότι η συνάντηση είναι κρίσιμη για την αναδιαμόρφωση της διμερούς σχέσης. "Έμεινα έκπληκτη από τα σχόλια του στρατηγού Μακ Μάστερ, τόσο από ό,τι φαίνεται να είναι η έλλειψη προετοιμασίας της αμερικανικής πολιτικής για αυτή την κρίσιμη συνάντηση όσο και για το σχόλιό του ότι η αμερικανο-ρωσική σχέση δεν διαφέρει από αυτή με οποιαδήποτε άλλη χώρα", δήλωσε Κόνλεϊ.

Ο Μάξιμ Σάσκοφ, μέλος του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνούς Πολιτικής της Μόσχας, δήλωσε ότι οι υπουργοί εξωτερικής πολιτικής είχαν προσκληθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ήδη από τον Μάρτιο για να "διερευνήσουν" ιδέες για το τι πρέπει να προσφέρει και να ζητήσει η Μόσχα. Ο Σάσκοφ δήλωσε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες σκέφτονταν τη σχέση σαν "τέσσερα μεγάλα καλάθια", που συμπεριλαμβάνουν περιφερειακά ζητήματα όπως η Ουκρανία και η Συρία, τη δημιουργία στρατιωτικών επικοινωνιακών καναλιών και τις οικονομικές σχέσεις. Το μεγαλύτερο και πιο ασαφές από τα τέσσερα περιελάμβανε τα περιγράμματα της διεθνούς τάξης και συγκεκριμένα "σε ποιον κόσμο θα επιθυμούσαν να ζήσουν ειρηνικά οι ΗΠΑ και η Ρωσία".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όρισε σε μια ομιλία την Παρασκευή πώς θα φαινόταν μια τέτοια νέα τάξη: στη θέση της Δύσης που επιδιώκει να επιβάλει "ψευδο-φιλελεύθερες αξίες" σε ολόκληρο τον κόσμο θα υπήρχε εξισορρόπηση των εθνικών συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων, είπε.

Απηχώντας ένα από τα σημεία της εκστρατείας του Τραμπ, ο Λαβρόφ είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι "αδύνατον να δώσει μια σωστή απάντηση στην αυξανόμενη κύρια απειλή της σύγχρονης εποχής, η οποία είναι η τρομοκρατία". Το επίμονο θέμα της Μόσχας είναι ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αφεθεί στην εφεδρεία, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία να συνεργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. "Προχωρώ βάσει της αρχής ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ κατανοούν τα εθνικά τους συμφέροντα", δήλωσε ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφο της Μόσχας. "Θέλουν να ξεπεράσουν τις σημερινές ανωμαλίες και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για συγκεκριμένα ζητήματα που επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών συμφερόντων και την επίλυση των διεθνών προβλημάτων".

Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος φιλοξενήθηκε από τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ήταν στην αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο Λαβρόφ και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τον επικρότησε επειδή ακολουθούσε μια προσέγγιση ισορροπίας δυνάμεων όταν διαμόρφωνε την αμερικανική εξωτερική πολιτική κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Ο Σάσκοφ δήλωσε ότι η άμεση απαίτηση της Μόσχας ήταν η επιστροφή δύο ρωσικών διπλωματικών σωμάτων, στο Μέριλαντ και τη Νέα Υόρκη, από τις οποίες εκδιώχθηκαν οι υπάλληλοι από τη διοίκηση του Ομπάμα τον Δεκέμβριο σε αντίποινα για την παρέμβαση του Κρεμλίνου στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Λευκός Οίκος υπό την ηγεσία του Τραμπ έχει διερευνήσει την επιστροφή τους, με τους υπαλλήλους ίσως απαλλαγμένους από τη διπλωματική ασυλία, αλλά το ζήτημα είναι πολιτικά φορτισμένο στην Ουάσινγκτον σε μια εποχή που η πόλη δέχεται τις έρευνες της Ρωσίας.

Έξω από το Οβάλ Γραφείο, ωστόσο, υπάρχει σταθερή αντίθεση σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων που θα σήμαινε την αποδοχή της προσάρτησης της Ρωσίας από την Κριμαία και της στρατιωτικής παρέμβασης της στην ανατολική Ουκρανία, μια πρώην συγκεκαλυμμένη επιχείρηση που ο Λαβρόφ αναγνώρισε επίσημα για πρώτη φορά στη ομιλία του στη Μόσχα Παρασκευή. Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε με 98 ψήφους υπέρ και 2 κατά να ενισχύσει τις κυρώσεις στη Ρωσία. Το Σώμα αναμένεται να ψηφίσει τα μέτρα τις επόμενες ημέρες μετά τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν. Οποιαδήποτε μονομερής δράση του Τραμπ στο Αμβούργο για να χαλαρώσει η πίεση στη Μόσχα μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση στην Ουάσινγκτον.

Είτε διαπιστωθεί ότι ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του συνεννοήθηκαν άμεσα με τη Μόσχα είτε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραμ έχει προσφέρει μια ηπιότερη, λιγότερο επικριτική σχέση με τη Ρωσία. Υπάρχουν, επίσης, ελάχιστες αμφιβολίες ότι ο Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες πληροφοριών του να παρέμβουν στις εκλογές υπέρ του Τραμπ. Στο Αμβούργο, στη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με έναν Αμερικανό πρόεδρο ταλαιπωρημένο από τους περιορισμούς, ο ρώσος ηγέτης θα ψάχνει το τι μπορεί να σωθεί από την επένδυση.

https://www.theguardian.com/world/2017/jul/03/first-meeting-trump-putin-power-dynamics-leverage-us-russia-kremlin

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα