Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Μαραθώνα και Μάνη

13:46 3/7/2017 - Πηγή: Antinews

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 3:30 τα ξημερώματα, στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.


Εν τω μεταξύ σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας σύμφωνα με δηλώσεις του υποστράτηγου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλη Ματθαιόπουλο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή, όπως σημειώνει, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες

και 30 αυτοκίνητα και προσθέτει: "Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή".

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα".

Επίσης, όπως λέει, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές, ή άλλες κατασκευές.

Ευθύνες για τη φωτιά στην πυροσβεστική

Την ίδια ώρα ευθύνες για την φωτιά στην πυροσβεστική επέρριψε ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ καθώς όπως είπε "δεν υπήρξε συντονισμός".

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα έκανε λόγο για καθυστερήσεις, όταν οι τοπικές αρχές ζήτησαν την Κυριακή να σπεύσουν τα εναέρια μέσα. "Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα γιατί οι άνεμοι είναι ισχυροί" προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για δύσκολη κατάσταση. Σύμφωνα με την κ. Τζανετέα τα ξενοδοχεία στον Κάτω Κότρωνα, περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, εκκενώθηκαν εγκαίρως.

"Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο ενεργό μέτωπο, ωστόσο αυτή η μέρα είναι από τις δυσκολότερες των τελευταίων χρόνων με ισχυρούς ανέμους που προοδευτικά θα ενισχυθούν περαιτέρω" ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Διευκρίνισε ότι το πυροσβεστικό σώμα είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ωστόσο με τέτοιες καταστάσεις που ευνοούν τις πυρκαγιές τα μέσα δεν μπορεί να είναι αρκετά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Φθιώτιδα

Το τρίτο μέτωπο που προβληματίζει την πυροσβεστική είναι αυτό στη δυτική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στα χωριά Ροβολίαρι και Τσούκα αν και βάσει της τελευταίας ενημέρωσης μπορεί η πυρκαγιά να είναι σε εξέλιξη αλλά έχει οριοθετηθεί.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας. Ειδικότερα, εκεί επιχειρούν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρο.

Αντίθετα καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στο Μαυρομάτι Αλιάρτου στη Βοιωτία καθώς πλέον βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο όπως και αυτή στην Αγία Ειρήνη Κεφαλλονιάς.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα