Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Προβοκάρουν τον Δένδια για να τ’ακούσει ο Σαμαράς

Ωραία τα ενσταντανέ με την πρασινοσκούφισα, επικεφαλής της φρουράς στην Στρογγύλη. Μας άρεσαν κι’ εμάς πολύ, και δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν θέση και μάλιστα μπορούν να καταλάβουν περίοπτες θέσεις μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Καλές και οι χαιρετούρες του κ.Δένδια με την υπολοχαγό των καταδρομών που, όπως λέγεται, είναι μητέρα ενός παιδιού δυόμισι ετών, και υπηρετεί στη νήσο, με τον σύζυγό της, στρατιωτικό. Αλλά, όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι, δυο ημέρες προτού πάει ο υπουργός Εξωτερικών για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου έχει προγραμματιστεί

συνάντηση με Ερντογάν και Νταβούτογλου, και μιάμιση εβδομάδα προτού έλθει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός για να συναντηθεί με τον Α.Σαμαρά, η Άγκυρα προβαίνει στην τρίτη μέσα σε ένα μήνα πρόκλησή της με παραλήπτη τον νέο υπουργό Αμύνης.

Η περίοδος θυμίζει τις αλήστου μνήμης εποχές του Ακη Τσοχατζόπουλου, που όταν ήταν υπουργός Αμύνης, σε όποια επίσκεψη κι’ αν έκανε στο Αιγαίο και στην Κύπρο (κι έκανε πάρα πολλές – έμεινε γνωστός ως «Ακης Τουρς»), «παρενοχλείτο» από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Τότε, ως γνωστόν, προωθείτο με εντυπωσιακό επικοινωνιακό τρόπο το «ενιαίο αμυντικό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου», αν και παρασάγγας απείχε από το να είναι πραγματικά «ενιαίο». Σήμερα, όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Άγκυρα προσπαθεί να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης τόσο στην Κύπρο με το ερευνητικό σκάφος της, «Μπαρμπαρός» και τα πολεμικά πλοία της, όσο και στο Αιγαίο με περατζάδες πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών της.

Χτες, 27 του μηνός, λοιπόν, και ενώ ο Ν.Δένδιας μετέβαινε στο Καστελόριζο με στρατιωτικό ελικόπτερο, από τη Ρόδο, όπου παρακολούθησε τη μεγάλη άσκηση «Λεωνίδας ο Ρόδιος», ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας της Τουρκίας, επικοινώνησε με το ελικόπτερο, καλώντας το να αποχωρήσει από εκεί, διότι πρόκειται για τουρκικό εναέριο χώρο. Αστεία πράγματα, βέβαια. Το ελικόπτερο συνέχισε την πορεία του, και η επίσκεψη Δένδια ολοκληρώθηκε δίχως απρόοπτα. Στη συνέχεια, μακριά, στην ευρύτερη περιοχή, έκαναν την παρουσία τους τουρκικά μαχητικά, χωρίς πάντως να «παρενοχλήσουν» τη μετακίνηση του υπουργού.

Το περιστατικό θεωρείται «λείαν ήπιας έντασης», και δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του, παρά μόνον για να δείξει πως συστηματικά η Άγκυρα υπονομεύει τις ελληνικές προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι, ειδικά σε μια συγκυρία που απαιτούνται εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί στην περίπτωση των προκλήσεων στην Κύπρο, ούτως ώστε να μην γίνει η «στραβή» και οδηγηθεί η κρίση σε στρατιωτική κλιμάκωση. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν παρά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αθήνα δέχτηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η συνάντηση Σαμαρά – Νταβούτογλου, την οποία κάλλιστα θα μπορούσε να αρνηθεί με επιχείρημα τα γεγονότα στην Κύπρο. Άραγε, τι επιδιώκει η Άγκυρα; Να τορπιλίσει τη συνάντηση; Διότι, είναι πλέον πασιφανές ότι προκαλούν τον Δένδια για να τα’ ακούσει ο Σαμαράς. ‘Η, ακόμα χειρότερα, τι θέλει, να προκαλέσει ένα νέο επεισόδιο τύπου Ιμίων; Και εάν μεν επιδιώκει το τελευταίο, είναι βέβαιον ότι η Ελλάδα δεν θα πέσει εύκολα στην «παγίδα», αλλά, από την άλλη πλευρά, είναι σίγουρο ότι τέτοια επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά, δεν ελέγχονται πάντα και απόλυτα.

Ιδού όμως, τα «τσαλιμάκια» που έκανε η Άγκυρα στο Ν.Δένδια, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ως υπουργός Αμύνης. Προ εβδομάδων, και ενώ επισκεπτόταν μονάδες στο Αιγαίο, και μετέβαινε από τη Χίο στα Ψαρά, έκαναν την εμφάνισή τους πάνω από τη Σάμο, δύο τουρκικά F-16. Εκείνη την ώρα, στην περιοχή πετούσε ένα ελικοφόρο αεροσκάφος της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), το οποίο ήλεγχε τη λειτουργία των ραδιοβοηθημάτων. Ένα από τα δυο F-16 «κόλλησε» κυριολεκτικά στο αεροσκάφος της ΥΠΑ μέχρι τη Μύκονο, οπότε απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά για να το αναχαιτίσουν και να το διώξουν. Το γεγονός κρίνεται σοβαρό. Πόσο μάλλον, αφού δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ μαχητικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά για επικίνδυνη παρενόχληση σε αεροσκάφος της Πολιτικής Αεροπορίας. Η κυβέρνηση πάντως, υποβάθμισε το θέμα. Να σημειωθεί πως, λίγο πριν από αυτό το περιστατικό, έκανε προκλητική την εμφάνισή της η τουρκική κορβέτα «Büyükada». Έπλεε για 24 ώρες, μπαινοβγαίνοντας σε ελληνικά χωρικά ύδατα, υπό την άγρυπνη παρακολούθηση ελληνικής φρεγάτας.

Όλοι αυτοί οι ανώφελοι «τσαμπουκάδες» και παληκαρισμοί, είναι προφανές ότι δεν έχουν κανένα νόημα και δεν μπορούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, αφού εκεί που εμφανίζονται τουρκικά πλοία και αεροσκάφη βρίσκουν μπροστά τους τα ελληνικά. Εντάσσονται, όμως αναμφισβήτητα, στους πάγιους στόχους της Τουρκίας για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και για την καλλιέργεια της εικόνας ενός «γκρίζου», αμφισβητούμενου Αιγαίου. Και τώρα πλέον, στην αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ, ειδικά στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα