Τουρκία: Ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν

13:29 5/8/2016 - Πηγή: Antinews

Ένταλμα σύλληψης κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν, ως εντολέα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, εξέδωσε χθες η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την προετοιμασία του αιτήματος έκδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία, το οποίο δεν έχει ακόμη υποβληθεί επισήμως στην Ουάσιγκτον. Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, αρνείται ότι το κίνημά του έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στο πραξικόπημα και υποστηρίζει ότι το γεγονός πως οπαδοί του εμπλέκονταν στο πραξικόπημα δεν συνιστά απόδειξη ενοχής για

τον ίδιο ή για το κίνημα Χιζμέτ.

Οι παρατηρητές αναμένουν το κατά πόσον θα τηρηθεί το κράτος δικαίου στη χώρα κατά τις δίκες των "γκιουλενιστών". Προ ημερών κατέφθασε στην Άγκυρα ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπιορν Γιάγκλαντ, κάτι που δείχνει την ανάληψη καίριου ρόλου του διεθνούς παρατηρητή στις δίκες αυτές. O Γιάγκλαντ μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, εξέφρασε την συμπαράσταση του στην κυβέρνηση Ερντογάν. "Υπάρχει ελάχιστη κατανόηση στην Ευρώπη για τις προκλήσεις που θέτει (το μυστικό δίκτυο) για τους δημοκρατικούς και κρατικούς θεσμούς στην Τουρκία. Εμείς, αντιθέτως, έχουμε ενημερωθεί γι’ αυτό εδώ και πολύ καιρό, γι’ αυτό βλέπουμε την ανάγκη να υπάρξει ξεκαθάρισμα", δήλωσε.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι εκκαθαρίσεις που έχουν γίνει έως τώρα είναι μόνον η αρχή, ενώ ανακοίνωσε ότι οι έρευνες θα εστιάσουν και στο δίκτυο οικονομικών συμφερόντων γύρω από τον Γκιουλέν. "Στις επιχειρήσεις βρίσκεται η μεγαλύτερή τους δύναμη", είπε ο Ερντογάν. «Θα στερήσουμε κάθε πηγή εισοδήματος σε όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον Γκιουλέν. Δεν θα δείξουμε πια έλεος".

Οργισμένη αντίδραση Γκιουλέν

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Φετουλάχ Γκιουλέν στο άκουσμα της είδησης ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του με την κατηγορία ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. "Αποδεικνύεται ότι το δικαστικό σύστημα στερείται ανεξαρτησίας. Έτσι, το ένταλμα αυτό, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πορείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τον ολοκληρωτισμό, καθώς απομακρύνεται από τη δημοκρατία" δήλωσε.

independent.co.uk, washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα