H Τράπεζα της Αγγλίας προετοιμάζεται για το Brexit - Μείωσε τα επιτόκια

19:47 4/8/2016 - Πηγή: Antinews

Η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας έλαβε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της απόφασης αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μειώνοντας τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,25 τοις εκατό και ανακοινώνοντας άλλα μέτρα τόνωσης που θα βοηθήσουν την οικονομία να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό και την ανεργία - αλλά και την ασθενέστερη ανάπτυξη - εξαιτίας του Brexit.

Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από τον Μάρτιο του 2009, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής

της κεντρικής τράπεζας ψήφισε να μειώσει τα επιτόκια της Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης, μια πτώση της τάξης του 0,25 τοις εκατό, ενώ προσπαθεί να μετριάσει τις συνέπειες της απόφασης για τα επιτόκια σχετικά με τις τραπεζικές δραστηριότητες, με την εισαγωγή ενός νέου συστήματος -που είναι γνωστό ως "μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση"- για να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

Τα μέτρα τόνωσης περιλαμβάνουν σχέδια η BoE να αγοράσει εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης έως και 10 δις στερλινών, για μια περίοδο 18 μηνών από τον Σεπτέμβριο, με στόχο τα ομόλογα εταιρειών από χαμηλού έως μεσαίου κινδύνου να συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομία. Το συνεχιζόμενο πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου θα επεκταθεί κατά 60 δις στερλίνες σε 435 δις μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να αντιμετωπίσει δραματικές μεσοπρόθεσμες συνέπειες μετά την απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Μετά την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, η συναλλαγματική ισοτιμία έχει μειωθεί και οι προοπτικές για ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά", δήλωσε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής. Η δέσμη μέτρων της κεντρικής τράπεζας έρχεται ως αντίδραση στην πιο σημαντική πτώση των προβλέψεων για την ανάπτυξη μεταξύ δύο διαδοχικών εκθέσεων της για τον πληθωρισμό από το 1992. Η τριμηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα περιελάμβανε μια σωρευτική πρόβλεψη αύξησης μέχρι το τέλος του 2018, που είναι 2,5 τοις εκατό χαμηλότερη από ό,τι ήταν στις τελευταίες προβλέψεις τον Μάιο.

Η πτώση της στερλίνας θα ανεβάσει τον πληθωρισμό από το τρέχον 0,8 τοις εκατό του σε 2,4 τοις εκατό το 2018, ενώ η ασθενέστερη οικονομική ζήτηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας, προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας. Το ποσοστό ανεργίας θα αναρριχηθεί στο 5,6 τοις εκατό το 2018, από το σημερινό 5 τοις εκατό - αντί να μειωθεί στο 4,9 τοις εκατό, όπως είχε προβλεφθεί στην τελευταία έκθεση του πληθωρισμού τον Μάιο.

Η BoE ανέφερε ότι οι προβλέψεις της υποστηρίζονται από τις τελευταίες έρευνες της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ηνωμένου Βασιλείου και την εμπιστοσύνη που δείχνουν ότι η χώρα είναι πιθανό να έχει ελάχιστη ανάπτυξη της οικονομικής παραγωγής κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η πρόγνωση γίνεται ακόμα χειρότερη στο μέλλον: η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί 1,8 τοις εκατό το 2018, ενώ στην τελευταία έκθεση του πληθωρισμού το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,3 τοις εκατό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι μετά την μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά, οι τράπεζες "δεν έχουν καμία δικαιολογία να μην περάσουν σε αυτό το είδος του επιτοκίου. Θα πρέπει να γράψουν στους πελάτες τους και να το επισημάνουν".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα