Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για Ελλάδα

Την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, θα κριθεί η τύχη του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ενώ στην ίδια συνάντηση θα εξεταστεί και το Μνημόνιο για τη χρηματοδοτική στήριξη της Κύπρου.

Ελλάδα και Κύπρος

θα είναι τα δύο θέματα της εν λόγω συνεδρίασης, που θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η οποία θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των υπουργών και όχι τηλεδιάσκεψη, λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στη συνεδρίαση αυτή θα θέσει ευθέως στους εταίρους και το ΔΝΤ το πολιτικό ερώτημα εάν είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν τα πρόσθετα δάνεια για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Μέχρι τότε δεν αναμένεται να γίνει άλλη συζήτηση σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Αλλωστε, η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν από τις θερινές διακοπές θα γίνει την Παρασκευή και θα έχει ένα θέμα συζήτησης, την έγκριση του Μνημονίου για τη χρηματοδοτική στήριξη των ισπανικών τραπεζών.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Ολι Ρεν, δεν ήταν χθες σε θέση να προσδιορίσει την ημερομηνία άφιξης του κλιμακίου της Τρόικας στην Αθήνα. Τόνισε ότι η Τρόικα θα πάει στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, προκειμένου να εμβαθύνει την ανάλυση της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα το τεχνικό κλιμάκιο. Οπως είπε, θα εξετάσει σε όλες τις λεπτομέρειες τις πολιτικές που συνδέονται με το δεύτερο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον κ.  Γιούνκερ, η ολοκλήρωση της ανάλυσης της Τρόικας θα περιλαμβάνει και το ακριβές ποσό σχετικά με το πρόσθετο κόστος που θα απαιτήσει η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σχετικά με την Κύπρο, η Τρόικα επρόκειτο αρχικά να επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 16 Ιουλίου, αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε, ενώ χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δεν προσδιόρισε την ημερομηνία, αναφέροντας μόνο ότι το κλιμάκιο θα φτάσει τις επόμενες μέρες. Προς το παρόν, είπε, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ εργάζονται στις έδρες τους με βάση τα στοιχεία της διερευνητικής αποστολής στην Κύπρο, τον προηγούμενο μήνα. Πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές, με τηλεδιασκέψεις και με ηλεκτρονική επικοινωνία, διευκρινίζονται δε διάφορα θέματα πριν από την επιστροφή κλιμακίου της Τρόικας.

Νίκος Μπέλλος για τον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα