Το θαύμα της κουβανικής δημόσιας υγείας

Το 1995, ο  Nelson Mandela έκανε τη εξής δήλωση σχετικά με τις παλαιότερες κουβανικές ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική: «Οι Κουβανοί ήρθαν εδώ ως γιατροί, δάσκαλοι, στρατιώτες, γεωπόνοι, και ποτέ ως αποικιοκράτες. Μοιράστηκαν μαζί μας τα ίδια χαρακώματα, πολεμώντας εναντίον της αποικιοκρατίας, της υπανάπτυξης, και του apartheid».

Από την πλευρά της η Αμερική δεν ήταν τόσο επιεικής απέναντι στις κουβανικές δραστηριότητες στην Αφρική, κατηγορώντας την για εξαγωγή επανάστασης. Προσφέρει μάλιστα στοιχεία

για ανάμιξη τω Κουβανών στη υπεράσπιση της Ανγκόλας εναντίον μιας εισβολής από την Ν. Αφρική, που στήριξαν οι ΗΠΑ, που σύμφωνα με τον Noam Chomsky οδήγησε σε ενάμιση εκατομμύρια θανάτους στην Ανγκόλα και στη Μοζαμβίκη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, στα τελευταία 50 χρόνια, η Κούβα απέστειλε περισσότερους από 185.000 λειτουργούς υγείας σε ιατρικές αποστολές σε 103 χώρες του κόσμου. Αν και πολλές υστερικές φωνές κατηγορούν τις ιατρικές αποστολές της Κούβας στην Βενεζουέλα, ως βιτρίνα της τρομοκρατίας, η εφημερίδα τις χαρακτηρίζει ως «το κόσμημα της κουβανικής εξωτερικής πολιτικής».

Πρόσφατα, άρχισε να ισχύει το αμερικανικό «πρόγραμμα αναστολής κουβανικής ιατρικής», ή Cuban medical professional parole programme. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία των αμερικανικών υπουργείων Εξωτερικών, και Εσωτερικής Ασφάλειας, που έχει στόχο την ενθάρρυνση όσων Κουβανών ιατρών, νοσοκόμων κλπ βρίσκονται σε αποστολές στο εξωτερικό, να διαφύγουν στις ΗΠΑ, και να εξουδετερωθεί έτσι οποιαδήποτε επιτυχία σε επίπεδο δημόσιων σχέσεων από πλευράς της κουβανικής κυβέρνησης.

Βέβαια, ακόμη κι αν οι κουβανικές ανθρωπιστικές αποστολές δεν είναι παρά μόνο η βιτρίνα για κάποιους αλλότριους πολιτικούς σκοπούς, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ποιο από τα δυο παρακάτω σενάρια είναι πιο επικίνδυνο για την ανθρωπότητα: Μια βιτρίνα ανθρωπιστικής βοήθειας, που τελικά προσφέρει πολύτιμη ιατρική φροντίδα σε αμέτρητους ανθρώπους παντού στον κόσμο, που δεν έχουν άλλη πρόσβαση σ αυτήν, ή η βιτρίνα της προώθησης της δημοκρατίας, που μέχρι στιγμής έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους από ένα εκατομμύριο νεκρούς μόνο στο Ιράκ, από το 2003;

Και όπως μου είπε μια Κουβανέζα γιατρός που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο πρόγραμμα Barrio Adentro  στη Βενεζουέλα ονόματι Yamile, «και εμείς πολεμάμε σε ζώνες πολέμου, αλλά για να σώσουμε ζωές».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθά ασθενείς, άσχετα με την καταγωγή τους. Μάλιστα, οι Κουβανοί γιατροί εξέτασαν κι εμένα, κάνοντας μου υπερηχογράφημα, αν και δεν είχα τίποτα. Η ειρωνεία είναι ότι εγώ, ως Αμερικανός πολίτης, είμαι κάτοικος μιας χώρας που με το χρόνιο εμπάργκο της, στερεί από την Κούβα φάρμακα, ιατρικά μηχανήματα κλπ. Εν τούτοις,  απόλαυσα τις κουβανικές  ιατρικές υπηρεσίες! Μάλιστα, το 2007, η δωρεάν κουβανική ιατρική περίθαλψη  προς όλους επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά όταν Κουβανοί γιατροί στη Βολιβία πραγματοποίησαν επιτυχή (και δωρεάν) χειρουργική επέμβαση, για να θεραπευτεί ο καταρράκτης του ανθρώπου που ε

Keywords
Τυχαία Θέματα