Το θανατηφόρο δίδυμο του Ισραήλ

Όταν οι τρόφιμοι νομίζουν πως διοικούν το τρελάδικο


Από ότι φαίνεται το Τελ Αβίβ έχει βάλει σκοπό να μετατρέψει τον ήδη διεξαγόμενο οικονομικό πόλεμο κατά του Ιράν σε μια κανονική ολομέτωπη στρατιωτική σύρραξη. Δείτε τώρα τρέλα: Το φιλοπόλεμο δίδυμο των Bibi-Barak (ο Πρωθυπουργός Bibi Netanyahu και ο Υπουργός Αμύνης Ehud Barak) δεν βλέπουν την ώρα να τα παίξουν όλα σε μια σύγκρουση με το Ιράν, παρά την αντίθετη συμβουλή των κορυφαίων ειδημόνων του Ισραήλ σε αμυντικά και κατασκοπευτικά θέματα.

Ο Barak, σε σχέση με τις φημολογούμενες αμερικάνικες αναφορές

στις οποίες έχει πρόσβαση, είχε να πει: «Πιθανώς όντως να υπάρχει μια τέτοια αμερικανική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, δεν ξέρω αν είναι της National Intelligence Estimate, που περιφέρεται στα ανώτερα κλιμάκια (σσ: της Ουάσινγκτον).»

«Πιθανώς»? «Δεν ξέρω»?  Ένα κάρο υποθέσεις αιτιολογούν μια πλήρη σύρραξη?

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «από όσα γνωρίζουμε, φαίνεται πως φέρνει πιο κοντά τις Αμερικάνικες θέσεις στις δικές μας».

Όχι πραγματικά. Η απάντηση του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ήταν η εξής: «Η αξιολόγηση των πληροφοριών από Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παραμένει η ίδια. Ότι, δηλαδή, το Ιράν διεξάγει πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.» Και αν χρειάζεται κάποια επιπλέον επιβεβαίωση, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως έχει μια αρκετά σαφή εικόνα για την πρόοδο των πυρηνικών του Ιράν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Jay Carney, «θα το ξέραμε αν και πότε το Ιράν έκανε ένα σημαντικό βήμα στην απόκτηση ενός όπλου». Όμως, για τον «θανατηφόρο Bibi» αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό. Δεν έχει καν σημασία ότι, από άποψη τεχνική και logistics, το Ισραήλ απλά δεν έχει τα απαιτούμενα για μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το infographic που δημοσιεύει το RIA Novosti είναι αρκετά σαφές. Το Ισραήλ δεν έχει τις τελευταίας γενιάς βόμβες τύπου bunker-buster GBU-ΜΟΡ 57Α, που απαιτούνται για να χτυπήσει τις υπόγειες ιρανικές εγκαταστάσεις, αλλά ούτε και τα stealth βομβαρδιστικά Β-2 Northrop Grumman για να τις εξαπολύσει. Δεν έχει επίσης αρκετά εναέρια δεξαμενόπλοια Lockheed Martin KC-130 (μόνο 5 όταν οι ΗΠΑ έχουν 80) για τον ανεφοδιασμό των F-15 και F-16 του. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η διακυβέρνηση Ομπάμα θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να προμηθεύσει όλα τα παραπάνω στο Ισραήλ σύντομα.

Και για μια δόση λογικής μέσα στην τρέλα, ας αποταθούμε στην ευγενική χορηγία του πάλαι ποτέ ψυχροπολεμικού πρώην ανώτερο της KGB και Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Yevgeny Primakov, ο οποίος λέει στο RIA Novosti το πολύ απλό: «Άντε, επιτεθείτε στο Ιράν. Και μετά, αναπόφευκτα, θα πάνε να φτιάξουνε μια βόμβα.

Απόσπασμα από άρθρο του Pepe Escobar στο Asia Times 

(για την απόδοση TopGunZ)

Keywords
Τυχαία Θέματα