Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τις δόσεις της εφορίας

06:17 14/8/2012 - Πηγή: 24wro

Από χθες, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληροφορούνται τα πάντα για την καταβολή των δόσεων...

στην εφορία, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρη Θεοχάρη, από σήμερα θα μπορούν να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων που θα πληρώσουν στην εφορία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αποπληρωμή σε 7 δόσεις για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
πρόκειται να αποστείλει στους φορολογούμενους αυτούς τους κωδικούς που είναι απαραίτητοι για την εγγραφή τους στο σύστημα.

Πρόκειται για 700.000 πολίτες οι οποίοι υποχρεωτικά πλέον θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικές δηλώσεις.

Στόχος του γενικού γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων είναι σε επόμενη φάση (το 2013) να αυξηθεί περισσότερο ο αριθμός των φορολογούμενων που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του ΤΑΧΙS.

Όσοι δεν έχουν κωδικό θα μπορούν με τον Α.Φ.Μ. τους να βλέπουν το ύψος των δόσεων.

Φόρος εισοδήματος σε επτά δόσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι με το νέο μέτρο της τμηματικής καταβολής του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις, που τίθεται σε εφαρμογή στα τέλη Αυγούστου, θα αποφέρει καρπούς. Κι αυτό γιατί τα μέχρις στιγμής στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι, λόγω οικονομικής αδυναμίας, περίπου ένας στους πέντε φορολογούμενους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση είτε στις 30 Ιουνίου είτε στις 31 Ιουλίου και άφησε την οφειλή του να γίνει ληξιπρόθεσμη.

Με τη νέα ρύθμιση οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα το ανώτερο σε επτά ισόποσες μηνιαίες δόσεις αλλά έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2013, εφόσον το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η τμηματική καταβολή του φόρου δεν ισχύει για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Στις δόσεις δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό και ο αριθμός τους θα ξεκινά από 7 και θα βαίνει μειούμενος ανάλογα με τον χρόνο βεβαίωσης του φόρου που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να πάνε στην εφορία ούτε να υποβάλουν αίτηση διακανονισμού, αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet.

Αναλυτικότερα:

• Η πληρωμή του εκκαθαριστικού σημειώματος μπορεί να γίνει μέχρι σε 7 μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν φέτος οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει στις 31 Αυγούστου του 2012. Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.

• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου του 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις από τις 31 Αυγούστου του 2012.
• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου του 2012 μπορούν να
Keywords
Τυχαία Θέματα