Το τελευταίο "restart" του Αλέξη Τσίπρα - Εισηγήσεις και ισορροπίες

Ξημερώνει για την Κυβέρνηση η πολυπόθητη ημερομηνία της εξόδου της χώρας από το τρίτο μνημόνιο, σίγουρα όχι στο επικοινωνιακό περιβάλλον που υπολόγιζε και επένδυε προ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και της εκατόμβης των νεκρών.

Στις 21 Αυγούστου, τελειώνει και τυπικά το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, το οποίο ψηφίστηκε το 2015 , τέτοιες ημέρες και οδήγησε σε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και σε νέες εκλογές.

Ο

(μνημονιακός) κύκλος του Αλέξη Τσίπρα τυπικώς, κλείνει ( καθόσον ουσιαστικά τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί , οι "μεταρρυθμίσεις" και οι δημοσιονομικοί στόχοι ήρθαν για να μείνουν- με αστερίσκο την περικοπή των συντάξεων τον προσεχή Ιανουάριο).

Σε κυβέρνηση και κόμμα δεν εμφανίζονται καθόλου πρόθυμοι για χαρές, πανηγύρια και φιέστες την 21η Αυγούστου, καθόσον μετά τα γεγονότα στο Μάτι και την (αδιανόητη) επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας από την Κυβέρνηση, είναι πλέον αντιληπτό στους παροικούντες του κυβερνώντος κόμματος, ότι άλλες προκλητικές αστοχίες τέτοιου τύπου, δεν συγχωρούνται.

Μια λιτή ανακοίνωση για την ελληνική οικονομία που "γυρίζει σελίδα" είναι πιθανότατα στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου, αλλά πέραν τούτου, ουδέν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την εβδομάδα αυτή επέλεξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την ολιγοήμερη θερινή του ανάπαυση. Το μήνυμα από την οδό Νίκης, εξάλλου, είναι ότι περιμένει πολλή δουλειά, μπροστά.

Εισηγήσεις

Η έξοδος από το μνημόνιο ( είναι βέβαιον ότι τις επόμενες ημέρες θα χυθεί πολλή μελάνη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το κατά πόσο είναι "καθαρή" ή τρεκλίζουσα) ναι μεν δεν προσφέρεται ένεκα βαριάς περιρρέουσας για δημόσιες εκδηλώσεις χαράς, αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο είναι δεδομένο ότι αξιολογείται ως "μομέντουμ" για επιχείρηση "επανεκκίνησης" που δεν πρέπει να χαθεί.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και μάλιστα πριν από την άνοδό του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από όπου θα εξαγγείλει "συγκεκριμένα μέτρα", κατά πώς ανακοίνωσε ο διευθυντής του Οικονομικού του Γραφείου, Γιώργος Τσίπρας.

Χωρίς "φρέσκο" σχήμα που θα επιχειρηθεί να σηματοδοτήσει "φυγή προς τα εμπρός" για την Κυβέρνηση, η εμφάνιση Τσίπρα στο Βελλίδειο θα είναι "ναρκοθετημένη", εκτιμούν συνομιλητές του πρωθυπουργού οι οποίοι εισηγήθηκαν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, εδώ και τώρα.

Ο ανασχηματισμός αυτός εξάλλου (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) θα είναι εκλογικός εξ ορισμού αλλά κομματικά στελέχη εκφράζουν "αγωνία" να μην έχει εκλογικό χαρακτήρα. Κοινώς, να μην είναι ανασχηματισμός ισορροπιών αλλά αποτελεσματικότητας για να δοθεί η μάχη αναστροφής του κλίματος.

Η υπόθεση "Καμμένος", παραμένει γρίφος για το κυβερνών κόμμα καθώς κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα τι από όλα όσα έχει πει για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα, ισχύουν: Θα ρίξει την Κυβέρνηση προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία από την Βουλή όταν έρθει η ώρα ή απλώς θα περιοριστεί στο να την καταψηφίσει ο ίδιος και το κόμμα του;

Παρά τις εισηγήσεις που φέρεται να δέχεται ο κ. Τσίπρας για "απομάκρυνση" Καμμένου από το υπουργικό σχήμα ( ώστε να μη φαίνεται συρόμενος από τον ίδιο), σκέψη για "διαζύγιο" από τους ΑΝΕΛ, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει.

Για τον πολύ απλό λόγο, ότι αυτό θα σήμαινε, άμεσα εκλογές.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα