Το σχέδιο Draghi έκανε τους Γερμανούς να τα βάψουν μαύρα

15:54 9/9/2012 - Πηγή: Antinews

Το πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους που ανακοίνωσε ο Mario Draghi, έφερε τα χαμόγελα στον ευρωπαϊκό Νότο, και τις συνοφρυωμένες φάτσες στον Βορρά. Μάλιστα, τα γερμανικά ΜΜΕ έβαλαν πλερέζες, αναφέροντας πως το πρόγραμμα του  Draghi αποδεικνύει πως η ΕΚΤ έχει πια υποδουλωθεί στους πολιτικούς!

«Έπεσαν τα κάστρα», θρηνεί ούτε λίγο,  ούτε πολύ σε πρωτοσέλιδό της η  Die Welt,

η οποία θεωρεί πως η ΕΚΤ μπαίνει σε ένα νέο ρόλο, αυτόν του ναυαγοσώστη.

Κάθε φορά που οι πολιτικοί φωνάζουν «φωτιά», η ΕΚΤ παριστάνει τον πυροσβέστη, γράφει. «Την μια αγοράζει κρατικά ομόλογα, την άλλη παριστάνει τον χρηματοδότη της πτωχευμένης Ελλάδας, και όλα αυτά, επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα».

Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει στο ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις των κυβερνήσεων, και να μην μεταβληθεί σε μηχανή εκτύπωσης χρήματος,  επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή της στην παραδοσιακή γερμανική ανησυχία όσον αφορά στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εφημερίδα μάλιστα επιμένει πως ο Draghi κάνει την βρώμικη δουλειά των πολιτικών, καταπατώντας τις ευρωπαϊκές συνθήκες, και βοηθώντας στην επιβράδυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στις αδύναμες χώρες.

Οι κίνδυνοι, λέει, από αυτήν την πολιτική είναι τεράστιοι. «Δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός που θα προκύψει, αλλά και μια αδιαφανής αναδιανομή του πλούτου από τον Βορρά προς τον Νότο. Απ αυτούς που είναι σώφρονες με τα οικονομικά τους, σε αυτούς που κερδίζουν από την ανεύθυνη νομισματική πολιτική».

Και όπως καταλήγει η εφημερίδα, αυτό είναι εντελώς αντιδημοκρατικό, και δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitung, που συνήθως τρέφει περισσότερη συμπάθεια προς τα αδύναμα κράτη της Ευρώπης όταν αυτά ζητούν περισσότερη  «ευλυγισία», κατηγορεί την ΕΚΤ ότι ανταμείβει την οικονομική κακοδιαχείριση!

Όπως γράφει, το σχέδιο του Draghi απλά σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα χρηματοδοτεί χώρες που κάθε άλλο παρά υγιείς είναι. Και μάλιστα κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ότι λέγοντας πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για να σώσει το ευρώ, ξεπερνά τις αρμοδιότητές του.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως αυτά που λέει ο Draghi, μπορούν να τα πουν μόνο εκλεγμένοι εκπρόσωποι κυβερνήσεων.

«Ένας οργανισμός, ή θεσμός,  που όμως δεν έχει κάποια δημοκρατική νομιμοποίηση, δεν μπορεί να αποφασίζει για τις συνθήκες διαβίωσης της Ευρώπης… Η ΕΚΤ άρχισε να μετατρέπεται σε μια δαιμονική ντομινατρίξ της Ευρώπης. Μπορεί όμως ακόμη να αλλάξει πορεία, και αυτό είναι που θέλει επίμονα ο πρόεδρος της Bundesbank,  Jens Weidmann. Στο φινάλε, ο Draghi ξέρει πολύ καλά ότι το ευρώ δεν μπορεί να σωθεί αν εναντιωθεί στην Γερμανία, η οποία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Για όλα αυτά, το καλό της Ευρώπης θα είναι η ΕΚΤ, αλλά και όποιοι άλλοι αυτόκλητοι σωτήρες του ευρώ να αποφεύγουν κινήσεις που θα αναγκάσουν την Γερμανία να τα

Keywords
Τυχαία Θέματα