Το προσκλητήριο να έχει ουσία!

Σε εξέλιξη είναι, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, το προσκλητήριο Σαμαρά για τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Το έδειξε άλλωστε και η πόρτα που άνοιξε ο Γιώργος Καρατζαφέρης για επιστροφή του στη ΝΔ αλλά και διάφορα σκόρπια λόγια στελεχών και υπουργών που παίζουν με τις λέξεις και αφήνουν υπονοούμενα.

Πράγματι, στη

φάση που βρίσκεται η κυβέρνηση, αν θέλει να ανακόψει την πορεία του Τσίπρα προς την εξουσία, το μόνο που έχει να κάνει είναι να συσπειρωθούν όλες οι ευρωπαϊκές, φιλελεύθερες δυνάμεις που δεν έχουν καμιά σχέση με την οπισθοδρόμηση και τον αντιευρωπαϊσμό των αριστερών. Και στο ΠΑΣΟΚ γίνεται μια τέτοια προσπάθεια, με το Λοβέρδο να εντάσσεται στην Κ.Ο. του κόμματος αλλά ποιος νοιάζεται για ένα ημι-διαλυμένο κόμμα;

Καλώς ή κακώς η ΝΔ είναι αυτή που τραβάει το κάρο των αλλαγών στην κοινωνία και την πολιτική, των ανατροπών στην Ελλάδα και την οικονομία που ξέραμε. Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, άμα δεν ήταν ο Σαμαράς τώρα η ΝΔ θα είχε γίνει χειρότερο σκορποχώρι απ΄ότι το ΠΑΣΟΚ και θα είχε έρθει νωρίτερα στην εξουσία το.. ΣΥΡΙΖΟΚ.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, με τα οικονομικά μέτρα να είναι ακόμη βαριά, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να μας επηρεάζουν άμεσα και κυρίως αρνητικά και με την πολιτική σκηνή να είναι ρευστή ενόψει της Προεδρικής εκλογής, η συσπείρωση της κεντροδεξιάς πρέπει να είναι ένα βασικός στόχος. Το φθινόπωρο πλησιάζει, οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα κρίνουν και το πολιτικό σύστημα, οπότε είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν και πολιτικές εξελίξεις βαρύνουσας σημασίας. Μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα ενώσει τις δυνάμεις της προόδου είναι ευχής έργον για μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Όμως, ας κάτσουμε να δούμε τελικά τι είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Διότι, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε κι άλλα τέτοια κεντροδεξιά προσκλητήρια που μόνο επικοινωνιακούς στόχους εξυπηρέτησαν κι από ουσία… μηδέν. Ας θυμηθούμε τον Σουφλιά να αγκαλιάζεται με τον Κ. Καραμανλή ή την Ντόρα να επιστρέφει στη ΝΔ. Τι έγινε έπειτα από αυτά; Τίποτε επί της ουσίας, εκτός από λίγες φωτογραφίες και χαμόγελα που δεν κατέληξαν σε κάτι καλό για τη χώρα. Γιατί και η κυβέρνηση Καραμανλή δεν κατάφερε να δώσει το στίγμα της ανανέωσης της κοινωνίας αλλά και η επιστροφή της Ντόρας περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά πρόσθεσε πόντους στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν χωράνε όλοι στην κεντροδεξιά παράταξη, στην.. δεξιά Ελιά όπως κάποιοι θέλουν και ονειρεύονται. Όμως, αν είναι να δημιουργηθούν για άλλη μια φορά υψηλές προσδοκίες στον κόσμο, καλύτερα να μείνουν ως έχουν τα πράγματα. Αν το προσκλητήριο δεν έχει ουσία, δεν έχει περιεχόμενο τότε θα αποτύχει και θα απογοητεύσει και πάλι τους πολίτες. Και πλέον δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια. Ωραίες λοιπόν οι φωτογραφίες με τον Καρατζαφέρη ή τον Πολύδωρα, τον Ζώη και κάθε άλλον δεξιό που βγήκε από το μαντρί και επέστρεψε. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε τι προσφέρουν στη χώρα και βεβαίως στην παράταξη. Η επιτυχία του προσκλητηρίου του Σαμαρά δεν πρέπει να είναι ένα ευκαιριακό γεγονός που θα υπηρετήσει την προσπάθεια για εξεύρεση 180 βουλευτών ενόψει της Προεδρικής εκλογής. Ο κόσμος πλέον έχει νου και κρίση και καταλαβαίνει όταν πάνε να τον κοροϊδέψουν. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να δημιουργηθεί αφού πρώτα φτιαχτούν οι βάσεις, πέσουν τα θεμέλια για κάτι τέτοιο. Αλλιώς μια ακόμη δεξιά πολυκατοικία θα στηθεί και ο ένας όροφος θα ανταγωνίζεται τον άλλο και το ρετιρέ (δηλαδή η ΝΔ) θα είναι πάλι μόνο του. Ποιος άλλωστε κατεστραμμένος Έλληνας από τα μνημόνια ενδιαφέρεται για το αν ηχούν οι καμπάνες της επανένωσης της κεντροδεξιάς.

Αυτό που θέλουν οι Έλληνες και πρέπει να το υποσχεθεί και να το υλοποιήσει η φιλελεύθερη παράταξη είναι αυτή η περιβόητη Νέα Ελλάδα που τόσο συχνά ακούμε τους τελευταίους μήνες. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει ο Σαμαράς, δηλαδή από την ιδεολογική ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς. Να δώσει περιεχόμενο στο εγχείρημά του και στη συνέχεια να στραφεί στα πρόσωπα που θα υπηρετήσουν τη νέα μεγάλη ιδέα.

Κατ’ αρχάς πρέπει η ΝΔ να κάνει βουτιά στις παραδοσιακές δεξαμενές ψηφοφόρων της οι οποίες έχουν αδειάσει τον τελευταίο καιρό. Αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να πάψει να κάνει ανόητες γκάφες σαν το χάος με τον ΕΝΦΙΑ ή επιδρομές της εφορίας στα σπίτια όσων χρωστάνε. Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα πληρώνουν όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους, ζητά ο κόσμος. Τόσο δύσκολο είναι; Μέχρι πότε θα ανέχεται να μην πληρώνουν οι επαγγελματίες μπαταχτσήδες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι γνωστοί κολαούζοι της εξουσίας;

Ζητά επίσης να σταματήσει αυτός ο σφιχτός εναγκαλισμός της πολιτικής με τους νταβατζήδες. Αυτή η περιβόητη διαπλοκή που τόσο έχει πληγώσει τη χώρα. Πώς θα γίνει όμως αυτό αν περνάνε φωτογραφικές διατάξεις για τους βαρόνους των media ή άλλων οικονομικών συμφερόντων; Πώς θα υπάρξει διαφάνεια όταν από τη μια κλείνει η διεφθαρμένη ΕΡΤ αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς άδεια τα ιδιωτικά κανάλια;

Πως θα γίνει όταν οι Κόκκαλοι, Μαρινάκηδες, Μπόμπολες, Ψυχάρηδες κ.λπ. είναι αυτοί που καθορίζουν την οικονομική και πολιτική ατζέντα;

Πως θα γίνει όταν ακόμη και μετά από τέτοια καταστροφή συνεχίζουμε να μιλάμε για στημένους διαγωνισμούς και περίεργους νόμους;

Αυτά είναι τα κρίσιμα στοιχήματα για την κεντροδεξιά κι όχι αν θα έρθει ο Καρατζαφέρης ή αν θα επιστρέψει στο μαντρί ο Ζώης προκειμένου να ψηφιστεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η χώρα έχει άλλες προτεραιότητες πλέον, χρειάζεται μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες αν δεν μπορεί να τις φέρει σε πέρας η κεντροδεξιά παράταξη δεν μπορεί κανείς άλλος.

Ας αφήσουμε λοιπόν τους ήχους από τις καμπάνες και τα σαλπίσματα από τις τρομπέτες του κεντροδεξιού πρσκλητηρίου. Αυτά είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα περασμένων εποχών και δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ο Σαμαράς σε όσα του προτείνουν ορισμένοι σύμβουλοι που περισσότερο θυμίζουν κομματάρχες της δεκαετίας του ’70 παρά ανθρώπους που μπορούν να υπηρετήσουν το όραμα της Νέας Ελλάδας.

Ναι λοιπόν στην επανένωση της κεντροδεξιάς, αφού όμως πρώτα δοθούν οι κατευθύνσεις για το που πρέπει να πάει η Ελλάδα και πώς θα προκόψουν οι Έλληνες. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά φληναφήματα που θα απορριφθούν από το λαό.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα