Πως θα διακοπεί η χρηματοδότηση του ISIS

Όταν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας ξεχύθηκε από τις ανατολικές ερήμους της Συρίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ τον περασμένο μήνα, ήταν μια εικόνα από τον όγδοο αιώνα: γενειοφόροι ισλαμιστές επιδρομείς με συνοπτικές διαδικασίες εκτελούσαν άπιστους, λεηλατούσαν απ’ όπου περνούσαν. Αλλά κάτω από αυτή την αποτρόπαια όψη κρύβεται κάτι πιο σύγχρονο και πιο ύπουλο. Όπως δείχνει μια πρόσφατη ετήσια έκθεση για την ISIS, η ομάδα έχει μια μελετημένη, πολύ καλά οργανωμένη οικονομική στρατηγική και δημιουργεί δομές που θα μπορούσαν

να επιβιώσουν για πολλά χρόνια στο μέλλον. Η ISIS σήμερα έχει έσοδα περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα και είναι η πλουσιότερη τρομοκρατική ομάδα στον πλανήτη.

Παρά τις πρόσφατες εκκλήσεις από τα γεράκια στο Κογκρέσο για μια ευρύτερη επίθεση, υπάρχουν μερικές σημαντικές επιλογές που είναι διαθέσιμες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχει πολιτική διάθεση για μια χερσαία επιχείρηση στο Ιράκ. Μια στενότερη παρέμβαση, όπως οι αεροπορικές επιδρομές και η ανθρωπιστική βοήθεια που διέταξε ο πρόεδρος Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να είναι σε θέση να περιορίσουν την επέκταση του ISIS επέκταση, αλλά δεν θα τον νικήσουν.

Μόνο οι Ιρακινοί και οι Κούρδοι θα είναι σε θέση να επαναδιεκδικήσουν το έδαφός τους. Αλλά υπάρχουν μερικές επιλογές για μη πολεμική βοήθεια που θα συμβάλει στην μείωση των οικονομικών της ομάδας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την βία της ομάδας. Κατ’ αρχήν, η Αμερική θα μπορούσε να στείλει ομάδες εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσουν τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών πληροφοριών που απαιτούνται για να σχεδιάσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον βασικών στοιχείων της ISIS. Στοχεύοντας στους λογιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης, στις επιχειρήσεις πετρελαίου και στα χρηματικά διαθέσιμά της, θα μπορούσε να διαταράξει τη χρηματοδότηση της ISIS και να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική λειτουργία της.

Άλλοι ζήτησαν πιο παραδοσιακές μεθόδους για την αντιτρομοκρατική αντιμετώπιση του πλούτου της ISIS: να διαταράξουν τις διεθνείς χρηματοοικονομικές ροές που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Αλλά αυτή η άποψη δεν αναγνωρίζει σωστά πώς η ISIS κερδίζει τα χρήματά της. Η ομάδα πάντα συγκέντρωνε και ξόδευε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της σε τοπικό επίπεδο, στο εσωτερικό του Ιράκ και της Συρίας. Η ISIS θέλει να δημιουργήσει το δικό της κράτος και έχει αντλήσει κεφάλαια εδώ και καιρό, όπως κάνουν πολλά εκκολαπτόμενα κράτη, μέσω του εξαναγκασμού και της αρπαγής.

Η ISIS είναι εδώ και καιρό οικονομικά αυτάρκης. Έχουν αναλυθεί εκατοντάδες χρηματοοικονομικά έγγραφα της ISIS που έχουν πέσει στα χέρια των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων από το 2005 και δεν έχει υπάρξει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η ISIS βασίζεται σε ξένους προστάτες για χρηματοδότηση. Σε αντίθεση με τον κοινό μύθο ότι η ομάδα στηρίζεται σε πλούσιους δωρητές στο εξωτερικό, λεπτομερή αρχεία της ISIS δείχνουν ότι τα χρήματά της προέρχονταν κυρίως από τις απάτες προστασίας που απέσπασαν από το εμπόριο, τις κατασκευές και το πετρέλαιο στο βόρειο Ιράκ. Η ομάδα κέρδισε επίσης σημαντικά χρήματα μέσω του ίδιου του πολέμου, λεηλατώντας εκατομμύρια δολάρια από ντόπιους χριστιανούς και Σιίτες, τους οποίους η ISIS θεωρεί αποστάτες.

Πιστεύουμε ότι η ISIS θα παραμείνει οικονομικά φερέγγυα στο προσεχές μέλλον. Ένας συντηρητικός υπολογισμός δείχνει ότι η ISIS μπορεί να δημιουργήσει ένα πλεόνασμα 100- 200 εκατομμύρια δολάρια το τρέχον έτος, που θα μπορούσε να επανεπενδύσει στην οικοδόμηση του κράτους.

Πώς μπορεί λοιπόν να σταματήσει η Αμερική την χρηματοδότηση της ISIS; Από την 11η Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στους διεθνείς χρηματοδότες που στέλνουν χρήματα στην Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια της. Ο στόχος είναι να αποκοπούν οι ξένες πηγές πλούτου των τρομοκρατών. Οι πολιτικές αυτές έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τις ορθές τραπεζικές πρακτικές και να ενισχύσουν τη διεθνή τελωνειακή επιβολή, καθώς και να τοποθετήσουν τους τρομοκράτες και τους συνεργάτες τους σε ονομαστικές λίστες, μπλοκάροντας τα ταξίδια τους και παγώνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες τρομοκρατικές ομάδες, η ISIS ποτέ δεν στηρίχθηκε στην γενναιοδωρία των ξένων προστατών. Έγγραφα της ISIS προειδοποιούν ενάντια σε κάτι τέτοιο, επειδή πολλές τρομοκρατικές ομάδες που παραχώρησαν την επιρροή τους σε ξένους ευεργέτες καταστράφηκαν όταν αυτοί σταμάτησαν την αποστολή χρημάτων. «Κάντε το σκυλί σας να πεινάσει» έγραψε ένας στρατηγός της ISIS, «και θα σας ακολουθήσει».

Η προσέγγιση της Αμερικής μετά την 9/11 στην παρεμπόδιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας δεν θα είναι αποτελεσματική ενάντια στην ISIS, επειδή η ομάδα χρησιμοποιεί τα χρήματα ως μέσο πολιτικής δεινότητας. Η ηγεσία της έχει δημιουργήσει θεσμούς που διαχειρίζονται ένα αστυνομικό ισλαμικό κράτος που ιδρύθηκε βάσει του νόμου της Σαρίας. Ενώ οι θεσμοί αυτοί προσφέρουν λίγες απτές υπηρεσίες, εδραιώνουν την εξουσία της ομάδας με τη διευκόλυνση του εμπορίου, τη συλλογή φόρων και τη διατήρηση του ελέγχου πάνω στον τοπικό πληθυσμό. Επιπλέον, η ISIS ποτέ δεν στηρίχθηκε στα βασικά επίσημα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι τράπεζες. Αντ 'αυτού, έχει την τάση να επανεπενδύει τα έσοδά της στη δική της οργάνωση για να προωθήσει το πόλεμό της και την οικοδόμηση του κράτους.

Η απόφαση του Προέδρου Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα για τη διεξαγωγή αεροπορικών βομβαρδισμών και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας θα βοηθήσει να αγοράσουν χρόνο τόσο οι ιρακινές όσο και οι κουρδικές δυνάμεις για να ανασυνταχθούν. Αλλά η Βαγδάτη χρειάζεται μια στρατηγική η οποία ευθυγραμμίζει τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όλων των Ιρακινών εναντίον της ISIS. Το κέντρο βάρους της ομάδας δεν έγκειται στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά στο πλαίσιο των τοπικών οικονομιών του Ιράκ και της Συρίας. Ανεξάρτητα από το ποια περιορισμένα πρόσθετα μέτρα αποφασίσει να λάβει η Αμερική τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, υπάρχουν τρεις πιθανές ιρακινές πολιτικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναστροφή της κατάστασης.

Αν το Ιράκ καταφέρει να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Νούρι Καμάλ αλ-Μαλίκι, όπως φαίνεται πλέον πιθανό, η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να αποκεντρώσει την εξουσία και να διανείμει ένα μεγαλύτερο μέρος του εθνικού προϋπολογισμού σε περιοχές με σουνιτική πλειοψηφία. Η Βαγδάτη θα πρέπει επίσης να εργαστεί για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με τις τοπικές σουνιτικές φυλές και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στις οποίες η ISIS δεν έχει ακόμη πάρει τον έλεγχο. Αυτοί οι σουνίτες ηγέτες θα συνεργαστούν για να εκδιώξουν την ISIS από τις τοπικές αγορές, σε αντάλλαγμα για τις επιδοτήσεις και άλλη άμεση οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση.

Δεύτερον, η Αμερική θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ιρακινούς και τους Κούρδους να αναλύσουν οικονομικές πληροφορίες για την ISIS, που συλλέγονται σε επιδρομές και από πληροφοριοδότες, και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσουν μια στρατηγική και να προγραμματίσουν τις ενέργειες.

Τρίτον, οι ιρακινές και οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα το να εκτοπίσουν την ομάδα από πηγές πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ και να περιορίσουν την ικανότητά της να επεξεργάζεται το πετρέλαιο στις εγκαταστάσεις διύλισης στην ανατολική Συρία. Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει επίσης να εμπλέξει την Τουρκία, την Ιορδανία και τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας για να σχεδιάσουν μια κοινή στρατηγική που θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της ISIS στο πετρέλαιο, ειδικά σταματώντας την ISIS από τον έλεγχο της Μπάιτζι, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου του Ιράκ, τις οποίες μικρές ιρακινές ομάδες ειδικών δυνάμεων υπερασπίζονται κατά τους δύο τελευταίους μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στο περιθώριο, αλλά τελικά μόνο οι Ιρακινοί έχουν τη δύναμη να νικήσουν την ISIS.

http://www.nytimes.com/2014/08/14/opinion/disrupt-isiss-cash-flow-in-iraq.html?module=Search&mabReward=relbias%3As%2C{%222%22%3A%22RI%3A16%22}

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα