Το ουκρανικό κοινοβούλιο κήρυξε έκπτωτο τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου. Την πρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας φέρεται ότι δήλωσε πως ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό

τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ.

Η δικτατορία έπεσε» στην Ουκρανία, είπε η Γιούλια Τιμοσένκο στην πρώτη δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κόμματός της. «Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του», είπε.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς καταδίκασε την κατάσταση (στην χώρα του) την οποία περιέγραψε ως ένα «πραξικόπημα». Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραιτηθεί. «Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την απελευθέρωση της Τιμοσένκο και απηύθυνε μια έκκληση η δικαιοσύνη στην Ουκρανία να γίνει ανεξάρτητη.

Η Ρωσία καταδίκασε τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και προειδοποίησε ότι υφίσταται μια απειλή για την εθνική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα