Αρνείται να παραιτηθεί ο Γιανουκόβιτς

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς καταδίκασε σήμερα την κατάσταση (στην χώρα του) την οποία περιέγραψε ως ένα «πραξικόπημα» κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης σε ένα ουκρανικό δίκτυο μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Τα γεγονότα τα οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλοι εμείς στην χώρα και ολόκληρη η υφήλιος αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο ίδιος.

«Αυτό που όλοι μας παρακολουθούμε σήμερα είναι ένας βανδαλισμός, ένα έγκλημα, ένα πραξικόπημα» είπε.

Ταυτόχρονα

ανακοίνωσε ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραιτηθεί.

«Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Συνέκρινε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.

Ανέφερε ότι οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

H αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο και διαδηλωτές να δηλώνουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρο.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή, υποστήριξε ο Βιτάλι Κλίτσκο εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Η σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Άννα Γκέρμαν δήλωσε, στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ιντερφάξ, ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Χάρκοβο και θα κάνει αργότερα σήμερα μια τηλεοπτική εμφάνιση πριν επιστρέψει στο Κίεβο.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα ότι η κατοικία του ουκρανού προέδρου, σε προάστιο του Κιέβου, είναι σήμερα άδεια και αφύλακτη, και δημοσιογράφοι εισήλθαν ελεύθερα σε αυτήν.

Ουκρανοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου. «Δεν είναι κανείς εδώ, κανένας από τους αξιωματούχους του ή κάποιος άλλος που να έχει άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του», δήλωσε ο Οστραπ Κρίβντικ, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές δεν παραβίασαν την πύλη για να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου.

Εκλογές μέχρι τις 25 Μαΐου ζητεί τώρα η αντιπολίτευση

Κατά την ομιλία του σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου συζητείται η πρόταση της αντιπολίτευσης για άμεση παραίτηση του Γιανουκόβιτς, ο Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές μέχρι τις 25 Μαΐου και κάλεσε το κοινοβούλιο να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία να ζητεί από τον Γιανουκόβιτς να υποβάλει την παραίτησή του.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία που υπεγράφη χθες προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών το αργότερο τον Δεκέμβριο, τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σε 10 ημέρες και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004.

«Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μόνο μια επιλογή, τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ελεύθερη η Γ. Τιμοσένκο με απόφαση της Βουλής

Το κοινοβούλιο στην Ουκρανία διόρισε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Αρσέν Αβάκοφ, στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών της χώρας μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Αβάκοφ, στενός συνεργάτης της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου με 275 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 324 βουλευτών.

Την ίδια ώρα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε ένα ψήφισμα που προβλέπει την «άμεση» αποφυλάκιση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο.

Το σχέδιο του ψηφίσματος, που ενεκρίθη με 322 ψήφους υπέρ, προβλέπει την άμεση απελευθέρωση της Γιούλιας Τιμοσένκο βασιζόμενο σε μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Βίκτορ Τσβετς, δικηγόρος του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Επιπλέον η κόρη της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα πάει να συναντήσει τη μητέρα της αργότερα σήμερα στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, όπου κρατείται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένει την άμεση αποφυλάκισή της.

Η Ευγενία Τιμοσένκο μίλησε σε δημοσιογράφους αφότου το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποφυλάκιση της μητέρας της- χωρίς να απαιτείται η έγκριση του προέδρου, η οποία φυλακίστηκε το 2011 έχοντας καταδικασθεί σε κάθειρξη 7 ετών για κατάχρηση εξουσίας σε υπόθεση συμφωνίας αγοράς φυσικού αερίου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα