Το όραμα του Macron για την Ευρώπη

Το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης περιέγραψε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron,απευθύνοντας έκκληση για στενότερη συνεργασία της ΕΕ στην άμυνα, το μεταναστευτικό, τη φορολογική και κοινωνική πολιτική αλλά και κοινό προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών στην Ευρωζώνη.

Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Γάλλος πρόεδρος για την ομιλία του -δύο ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές- δεν είναι τυχαία, καθώς όπως ανέφεραν νωρίτερα Γάλλοι αξιωματούχοι, έχει ως στόχο να επηρεάσει τις συνομιλίες της Γερμανίδας

καγκελαρίου Angela Merkel με τους δυνητικούς κυβερνητικούς εταίρους της.

Ο Macron γνωρίζει ότι η φιλόδοξη έκκλησή του για εμβάθυνση της ένωσης μεταξύ των 19 μελών της ευρωζώνης είναι αμφιλεγόμενη στη Γερμανία και επιθυμεί να καθορίσει τη θέση της Γαλλίας πριν ξεκινήσει το Βερολίνο να συζητά την μελλοντική του πολιτική για την Ευρώπη, ανέφεραν οι ίδιες γαλλικές πηγές σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μιλώντας στο ακροατήριο του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είναι αναγκαίο για την Ευρώπη να αναζωογονηθεί, εξηγώντας πως χρειάζεται βαθύτερη συνεργασία σε θέματα όπου παρατηρείται απόκλιση όπως είναι το άσυλο, η προστασία των συνόρων, οι εταιρικοί φόροι, η ανταλλαγή πληροφοριών και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

"Το μοναδικό μονοπάτι που διασφαλίζει το μέλλον μας είναι να ξαναχτίσουμε μια Ευρώπη που είναι κυρίαρχη, ενωμένη και δημοκρατική", είπε ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και σπουδαστής φιλοσοφίας. "Στην αρχή της επόμενης δεκαετίας, η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή στρατιωτική δύναμη, κοινό προϋπολογισμό άμυνας και κοινά δόγματα δράσης.

Τι προτείνει ο Macron

Ειδικότερα, o Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος είναι ανοιχτός σε αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ, εάν κριθεί απαραίτητο, προτείνει:

-ισχυρό προϋπολογισμό, υπουργό Οικονομικών και κοινοβούλιο στην Ευρωζώνη

-τον εναρμονισμό των εταιρικών φορολογικών συντελεστών των κρατών μελών, ειδάλλως να χάνουν την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση της ΕΕ. Εάν εναρμονιστούν, οι εθνικοί εταιρικοί φόροι μπορούν να χρηματοδοτούν τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

-ψηφιακοί και περιβαλλοντικοί φόροι θα μπορούσαν με τη σειρά τους να χρηματοδοτούν τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

-την ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και κοινή συνοριοφυλακή.

-την επανεκκίνηση της διαδικασίας θέσπισης φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ο οποίος θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη

-τη θέσπιση ευρωπαϊκού δασμού επί των εισαγωγών άνθρακα, καθώς οι υψηλές τιμές άνθρακα είναι απαραίτητες για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

-κοινή ευρωπαϊκή δύναμη για στρατιωτική δράση και κοινό αμυντικό προϋπολογισμό

Η έκβαση της διένεξης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο για το μέλλον της ευρωζώνης. Παρότι η οικονομία του μπλοκ επιτέλους καταγράφει σταθερή οικονομική ανάπτυξη, μετά από χρόνια αργής ανάκαμψης, αξιωματούχοι σε Παρίσι και Βερολίνο δηλώνουν ότι οι οικονομίες των κρατών μελών του μπλοκ εξακολουθούν να αποκλίνουν, καθιστώντας την περιοχή ευάλωτη σε μελλοντικές αναταράξεις, όπως η κρίση χρέους που έσπρωξε την ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης την περίοδο 2010-2012.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα