Ελληνες και ιταλοί συρρέουν στη βρετανία για δουλειά

17:53 26/9/2017 - Πηγή: Fimotro

Μπορεί η Βρετανία να βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Brexit, ταυτόχρονα όμως παραμένει μαγνήτης για νέους από την Ελλάδα και την Ιταλία που αναζητούν εργασία και ένα καλύτερο μέλλον -κάτι που δεν ισχύει τόσο για Ισπανούς και Πορτογάλους, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας ONS που επικαλείται το Bloomberg και τα οποία ίσως αντανακλούν τους διαφορετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης που παρουσιάζει η ευρωζώνη.

Από

τις αρχές του 2017 μέχρι τον Ιούνιο, σχεδόν 60.000 Ιταλοί και πάνω από 15.000 Έλληνες εξασφάλισαν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης για πρώτη φορά, αριθμοί που μεταφράζονται σε άνοδο 2% και 13% σε ετήσια βάση, τονίζει η ONS.

Οι άνοδοι έρχονται σε ισχυρή αντίθεση με τους αντίστοιχους αριθμούς των ατόμων που μεταβαίνουν στη Βρετανία από την Ισπανία και από την Πορτογαλία. Την ίδια αυτή περίοδο, οι Ισπανοί και Πορτογάλοι που εξασφάλισαν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης υποχώρησαν κατά 11% και 13% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Η αυξημένη ροή Ιταλών και Ελλήνων ταυτόχρονα είναι αντίθετη στην τάση της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εμφάνισε πτώση 9%.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει πως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας για τους νέους στην περιοχή της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

«Για πολλούς Ιταλούς και Έλληνες, τα οφέλη της μετανάστευσης εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από το κόστος εγκατάλειψης της πατρίδας τους», εξήγησε ο Tommaso Frattini, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.

«Η διαφορά με άλλα κράτη της ευρωζώνης είναι σημαντική και φαίνεται να αντικατοπτρίζει την αδύναμη ανάκαμψη των δύο χωρών -εξάλλου, η Ισπανία αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται με σημαντικά γρηγορότερο ρυθμό από τη Βρετανία», πρόσθεσε ο καθηγητής, ο οποίος συμμετείχε στη συγγραφή μελέτης του 2014 για τους Ευρωπαίους μετανάστες στη Βρετανία.

Η βρετανική αγορά εργασίας και το σύστημα κοινωνικών παροχών είναι εδώ και καιρό ελκυστικά για τους νέους του ευρωπαϊκού Νότου.

Στη διάρκεια των οκτώ ετών μέχρι το 2015, όταν οι βαθιές υφέσεις συρρίκνωσαν τις οικονομίες της Ελλάδας και της Ιταλίας και εξάλειψαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, 257.000 αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης δόθηκαν από τις βρετανικές αρχές σε Ιταλούς και περίπου 54.000 σε Έλληνες.

Την ίδια περίοδο, περίπου 266.000 Ισπανοί και 167.000 Πορτογάλοι εξασφάλισαν άδεια εργασίας στη χώρα.

Η Ιταλία ανυπομονεί για «πολλαπλασιασμό ευκαιριών για όσους είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στις 19 Σεπτεμβρίου, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό και δεν είναι εύκολο», σχολίασε.

Πηγή: Euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα