Το κόστος της άρνησης της κλιματικής αλλαγής στο κατώφλι του Τραμπ

Η επίθεση των πρωτοφανών τυφώνων στην ηπειρωτική Αμερική θα πρέπει να αναγκάσει τον πρόεδρο να αναγνωρίσει τις συνέπειες της αλαζονείας του, στην απόρριψη της έρευνας που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες, γράφει ο Bob Ward, διευθυντής πολιτικής και επικοινωνίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον Grantham στο London School of Economics and Political Science.

Καθώς

οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη δεύτερη μεγάλη φυσική καταστροφή μέσα σε ένα μήνα, ένα σημαντικό ερώτημα είναι εάν οι καταστροφές που προκαλούνται από τους τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα θα πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ και τη διοίκηση του για την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Το πολυτελές κτήμα Μαρ-αλ-Λάγκο του προέδρου στη Φλόριντα μπορεί να ξεφύγει από την οργή της Ίρμα, αλλά με τους θανάτους τόσων Αμερικανών και τα δισεκατομμύρια δολάρια ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις, το κόστος της άρνησης της κλιματικής αλλαγής αρχίζει να "χτυπά" την πόρτα του Λευκού Οίκου. Λίγες μέρες πριν ο Χάρβεϊ σχηματιστεί στον Ατλαντικό τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή για την ανατροπή μιας πολιτικής, την οποία παρουσίασε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, για να βοηθήσει τις αμερικανικές κοινότητες και επιχειρήσεις να καταστούν πιο ανθεκτικές έναντι των κινδύνων από πλημμύρες, οι οποίες αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αλλά η ανελέητη επίθεση στην ηπειρωτική Αμερική από τους Χάρβεϊ και Ίρμα θα πρέπει να αναγκάσει τον πρόεδρο να αναγνωρίσει τις συνέπειες της αλαζονείας και του εφησυχασμού του στην απόρριψη της έρευνας και της ανάλυσης που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες. Οι πλημμυρισμένοι δρόμοι του Χιούστον και οι καταστρεπτικοί από τον άνεμο οικισμοί της νότιας Φλόριντα φέρουν το αδιαμφισβήτητο δακτυλικό αποτύπωμα των ακραίων καιρικών συνθηκών που χειροτέρευσαν οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Ένας τυφώνας είναι ένα τεράστιο, περιστρεφόμενο σύνολο καταιγίδων που σχηματίζεται πάνω από μια επιφάνεια της θάλασσας που έχει θερμοκρασία τουλάχιστον 26,5C. Είναι σαν ένας γιγαντιαίος κινητήρας, μεταφέροντας τη θερμότητα από την επιφάνεια της θάλασσας στην ατμόσφαιρα και δημιουργώντας ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις στη διαδικασία.

Η εποχή του τυφώνα του Ατλαντικού είναι επίσημα από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου και τυπικά παράγει 12 τροπικές καταιγίδες, από τις οποίες οι έξι φτάνουν στο μέγεθος τυφώνα -με ταχύτητες ανέμου μεγαλύτερες από 73 μίλια/ώρα. Υπήρξαν 11 καταιγίδες μέχρι στιγμής φέτος, μεταξύ των οποίων και έξι τυφώνες. Στις αρχές Αυγούστου, η Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία αύξησε την πρόβλεψη για την εποχή σε "πάνω από το κανονικό", υποδηλώνοντας ότι η τελική συσχέτιση θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 19 καταιγίδες, με εννέα από αυτές να είναι τυφώνες.

Αλλά αυτή η εποχή είναι ήδη αξιοσημείωτη από μία πλευρά, διότι δύο μεγάλοι τυφώνες, με συνεχείς ανέμους άνω των 110 μιλίων/ώρα, έπληξαν την ηπειρωτική Αμερική, μετά από μια περίοδο 12 ετών, όταν καμία από τις ισχυρότερες καταιγίδες δεν έπληξε την αμερικανική ξηρά. Ο τυφώνας Ίρμα έχει επίσης καταγράψει ρεκόρ, ως ο ισχυρότερος τυφώνας που σημειώθηκε στον ανοικτό Ατλαντικό και επειδή είχε διατηρήσει ταχύτητες ανέμου τουλάχιστον 185 μιλίων/ώρα στη μεγαλύτερη περίοδο.

Η αλλαγή του κλίματος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την καταμέτρηση των τυφώνων σε μία περίοδο ούτε για την εμφάνιση οιασδήποτε καταιγίδας, αλλά υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους οι επιπτώσεις χειροτερεύουν. Πρώτον, αν και η ένταση ενός τυφώνα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, το θερμότερο θαλασσινό νερό τείνει να προάγει ισχυρότερες καταιγίδες. Οι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας αυξάνονται και ορισμένα τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού και του Κόλπου του Μεξικού είναι θερμότερα από το μέσο όρο αυτή τη στιγμή, γεγονός που αποτελεί βασικό λόγο για τον οποίο τόσο ο Χάρβεϊ όσο και η Ίρμα έγιναν τόσο δυνατοί, τόσο γρήγορα.

Δεύτερον, μια θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να κρατήσει περισσότερους υδρατμούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βαρύτερες βροχοπτώσεις. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τυφώνες αλλά και για πιο αδύναμες καταιγίδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και σχετικά ήπιες τροπικές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές με την πτώση τεράστιων όγκων βροχής σε μια περιοχή.

Τρίτον, εκτός από τους δυνατούς ανέμους και τις έντονες βροχοπτώσεις, οι τυφώνες προκαλούν ζημιές από τις καταιγίδες, καθώς οι άνεμοι ωθούν το θαλασσινό νερό μπροστά τους. Οι υπερβολικές καταιγίδες μπορούν να κατακλύσουν εκτεταμένες παράκτιες περιοχές χαμηλού υψομέτρου, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται σταδιακά παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι καταιγίδες να είναι μεγαλύτερες και πιο θανατηφόρες.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για τους άλλους τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει αντίκτυπο στους τυφώνες. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Χάρβεϊ δημιούργησε τέτοιες ακραίες πλημμύρες γύρω από το Χιούστον ήταν ότι "κόλλησε" πάνω από την πόλη και έριξε βροχή για αρκετές ημέρες χωρίς να προχωρήσει. Δεν γνωρίζουμε εάν η αλλαγή του κλίματος συνέβαλε στη δημιουργία των ατμοσφαιρικών συνθηκών που συνέβησαν. Ούτε μπορούμε να προβλέψουμε αν η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τον αριθμό των τυφώνων που συμβαίνουν κάθε χρόνο. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ οι αριθμοί θα μειωθούν, η ένταση θα αυξηθεί.

Επίσης, είναι αβέβαιο πώς η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος επηρεάζει τους τυφώνες. Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά στον Βόρειο Ατλαντικό από τη δεκαετία του 1990, αλλά αυτό φαίνεται να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε μεγάλες μεταβολές στην κυκλοφορία των ωκεανών που συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια ή δεκαετίες.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων Αμερικανών θα διατρέχουν κίνδυνο εάν ο Τραμπ και η διοίκησή του συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και του αντίκτυπού της στην απειλή που προκαλούν οι τυφώνες.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα