Το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη, πνέει τα λοίσθια

Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης κριτικής για υπερβολικές κρατικές σπατάλες στην Ευρώπη, εστιάζεται στους συνήθεις υπόπτους, όπως είναι η Ελλάδα, που ήδη είχαν υψηλά χρέη και ελλείμματα, όταν ξεκίνησε η κρίση πριν από τέσσερα χρόνια. Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς, όσον αφορά σε υπερβολικές δαπάνες και σε κοινωνικό κράτος, καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι αθώα.

Ακόμη και οι «καλοί» Σκανδιναβοί, που έδειχναν δημοσιονομικά υγιείς το 2008, έπασχαν από υπερβολικό ιδιωτικό δανεισμό, ξόδευαν πολλά,

και χρειάζονταν μεταρρυθμίσεις. Το μόνο ερώτημα είναι αν οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να γίνουν απότομα, ή σταδιακά.

Ας δούμε τα τέσσερα κράτη που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης: Την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Έχουν πολλές διαφορές, αλλά επίσης έχουν και τρία σημαντικά κοινά χαρακτηριστικά.

Πρώτον, το συνολικό χρέος τους αυξήθηκε ραγδαία στη τελευταία δεκαετία, είτε εξαιτίας μεγάλου κρατικού δανεισμού (Ελλάδα, Πορτογαλία), είτε εξαιτίας μεγάλου ιδιωτικού δανεισμού (Ιρλανδία, Ισπανία).

Δεύτερον, όλες αυτές οι χώρες είχαν μεγάλα λογιστικά ελλείμματα πριν από την κρίση.

Τρίτον, οι κρατικές τους δαπάνες αυξάνονταν αλματωδώς. Στην Ελλάδα και στην Ισπανία, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 50-55% στα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης. Στη Πορτογαλία κατά 35% και στην Ιρλανδία 75%! Κανένα άλλο κράτος της Δ. Ευρώπης δεν είχε τέτοιου είδους αυξήσεις.

Είναι φανερό, πως η επέκταση του κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα και στη Πορτογαλία, έριξε τις χώρες αυτές στο έλεος των μηχανισμών διάσωσης. Το ίδιο όμως πρόβλημα είχαν  η Ιρλανδία και η Ισπανία.  Ένα μεγάλο μέρος της ευμάρειας που έζησαν οφείλονταν στις φούσκες ακινήτων, που εκτόξευσαν το ιδιωτικό χρέος. Ο κατασκευαστικός τομέας άνθισε, η εσωτερική κατανάλωση αυξήθηκε και η Ισπανία αναγκάζονταν να δανείζεται μέχρι και 8% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά ισοζυγίου της. Και όπως κάθε φούσκα, έτσι και αυτή επιτάχυνε την ανάπτυξη, η οποία συντέλεσε και στην αύξηση του κράτους.

Η ανάπτυξη όμως εξαφανίστηκε, και το χρυσάφι έγινε άμμος. Με απλά λόγια, μια ανάπτυξη που οφείλεται σε φούσκες, δεν είναι ποτέ βιώσιμη. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα μετατρέπονται σε ελλείμματα. Για παράδειγμα η Ισπανία μπήκε στο 2008 με πλεόνασμα προϋπολογισμού μεγαλύτερο του 2%, και κατέληξε το 2009 να έχει έλλειμμα 9%.

Αυτό ήταν μια συνηθισμένη ιστορία για την Ευρώπη της κρίσης. Ελάχιστοι όμως ασχολήθηκαν με τον ρόλο του κοινωνικού κράτους στη δημιουργία της κρίσης. Οι περισσότεροι εστίασαν σε μια διαμάχη μεταξύ του Keynes, και των Γερμανών. Η κευνσιανή σχολή είναι υπέρ του απόλυτου κοινωνικού κράτους, ενώ η γερμανική σχολή επιμένει στην δημοσιονομική πειθαρχία. Η μία σχολή θεωρεί την τσιγκουνιά αμαρτία, ενώ η άλλη θεωρεί τα ελλείμματα ανήθικα. Οι μεν θέλουν ανεξέλεγκτες κρατικές δαπάνες, οι δε λιτότητα, και πάλι λιτότητα.

Και οι δυο αυτές απόψεις αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η ταχεία ανάπτυξη των κρατικών δαπανών συντελεί σε ο

Keywords
Τυχαία Θέματα