Το κλιματιστικό της Γης …χάλασε

Η δραστική τήξη του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής τελείωσε επιτέλους για φέτος, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες την Τετάρτη, αλλά προηγουμένως κατέρριψαν το προηγούμενο ρεκόρ _και έθεσαν νέες προειδοποιήσεις για τον ταχύ ρυθμό των αλλαγών στην περιοχή.

Το προφανές χαμηλό σημείο για το 2012 επιτεύχθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στοιχείων Χιονιού και Πάγου, το οποίο αναφέρει ότι ο πάγος στη θάλασσα εκείνη τη μέρα κάλυπτε περίπου 1,32 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, ή το 24%, της επιφάνειας του Αρκτικού Ωκεανού. Το προηγούμενο χαμηλό σημειώθηκε το 2007 και ήταν 29 τοις εκατό.

Όταν

ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο θαλάσσιος πάγος στα χαμηλότερα επίπεδά του το καλοκαίρι συνήθως κάλυπτε περίπου το ήμισυ του Αρκτικού Ωκεανού, αλλά μειωνόταν σε κρίσεις και ξανάρχιζε ανά τις δεκαετίες.
«Η Αρκτική είναι το κλιματιστικό της Γης» δήλωσε ο Walt Meier, ένας ερευνητής στο κέντρο χιονιού και πάγου, ενός οργανισμού που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. «Αυτό το χάνουμε. Δεν είναι μόνο ότι οι πολικές αρκούδες μπορεί να εξαφανιστούν ή ότι οι αυτόχθονες κοινότητες θα πρέπει να προσαρμοστούν _κάτι το οποίο ήδη βλέπουμε_ αλλά υπάρχουν μεγαλύτερες κλιματικές επιπτώσεις».

Ο οργανισμός περίμενε λίγες μέρες πριν ανακοινώσει το χαμηλό για να βεβαιωθεί ότι ο θαλάσσιος πάγος είχε αρχίσει να ξαναπαγώνει, όπως γίνεται συνήθως αυτή την εποχή του έτους, όταν ο χειμώνας πλησιάζει γρήγορα στην Αρκτική. Ένα κέλυφος πάγου θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού κατά τους επόμενους μήνες, αλλά είναι πιθανό να είναι λεπτό και επιρρεπές στην τήξη όταν επιστρέψει το καλοκαίρι.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η υπερθέρμανση της περιοχής είναι μια συνέπεια της ανθρώπινης απελευθέρωσης των αερίων του θερμοκηπίου και θεωρούν την τήξη μια έγκαιρη προειδοποίηση των μεγάλων αλλαγών που θα έρθουν στον υπόλοιπο κόσμο. Κάποιοι απ ‘αυτούς, επίσης, θεωρούν ότι η κατάρρευση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής έχει ήδη αρχίσει να μεταβάλλει τα ατμοσφαιρικά πρότυπα στο βόρειο ημισφαίριο, συμβάλλοντας σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, αλλά η υπόθεση δεν θεωρείται αποδεδειγμένη.
Ο θαλάσσιος πάγος μειώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλεφθεί στην τελευταία μεγάλη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση του κλίματος, η οποία δημοσιεύθηκε το 2007. Οι πιο εξελιγμένες αναλύσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εν λόγω έκθεση αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πάγος δεν θα εξαφανιστεί πριν από τα μέσα αυτού του αιώνα _και αν.

Τώρα, κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Αρκτικός Ωκεανός θα μπορούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένος από πάγο το καλοκαίρι, μέχρι το 2020. Αλλά οι κυβερνήσεις δεν έχουν ανταποκριθεί στην αλλαγή με επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών του θερμοκηπίου. Αντίθετα, η κύρια αντίδρασή τους ήταν να σχεδιάσουν την εκμετάλλευση  των νέων πηγών ορυκτών στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων για περισσότερο πετρέλαιο.
Οι επιστήμον

Keywords
Τυχαία Θέματα