Το Κίεβο φλέγεται με ακροδεξιό φυτίλι

Στις φλόγες βρίσκεται, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, η πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και όλη η γύρω περιοχή με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας να λαμβάνουν διαστάσεις ανοιχτής σύρραξης. Το πώς ακριβώς ξεκίνησαν τα επεισόδια, την Τρίτη το μεσημέρι, δεν είναι σαφές καθώς εκτοξεύονται αλληλοκατηγορίες. Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν επισήμως 25 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών 10 αστυνομικοί και τρεις κυβερνητικοί υπάλληλοι (καθώς πυρπολήθηκαν κυβερνητικά κτίρια),

εκ των οποίων όλοι έφεραν τραύματα από σφαίρες πιθανότατα ελεύθερων σκοπευτών. Δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων (μεταξύ των οποίων του κάθε άλλο παρά φιλοκυβερνητικού στην Ουκρανία Reuters) μετέδιδαν ότι είδαν πολλούς διαδηλωτές σε οδοφράγματα να κρατούν αυτόματα όπλα αλλά και όπλο με διόπτρες που χρησιμοποιούν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Ουκρανός δημοσιογράφος της ρωσόφωνης ουκρανικής εφημερίδας Vesti δολοφονήθηκε από αγνώστους εν ψυχρώ ενώ μετέβαινε στο σπίτι του με ταξί.

Τίποτε δεν προϊδέαζε για την αιματηρή αυτή κλιμάκωση τη Δευτέρα το βράδυ όταν αποφασιζόταν γενική αμνηστία για τους συλληφθέντες, ο αριθμός των διαδηλωτών αραίωνε στην πλατεία και έληγε η κατάληψη σε πολλά δημόσια κτίρια. Επίσης, τη Δευτέρα το βράδυ ανακοινώθηκε η εκταμίευση δύο εκατομμυρίων δολαρίων από το δάνειο των 15 δισεκατομμυρίων που είχε συμφωνηθεί στα τέλη του 2013 και αποτέλεσε βασικό σημείο τριβής καθώς ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι προτίμησε την πρόσδεση στη Ρωσία δια του δανείου αυτού από την τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ που, όμως, θα συνοδευόταν από πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης εκπονημένο από το ΔΝΤ.

Φαίνεται ότι κάποια τμήματα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών επέλεξαν να κλιμακώσουν απότομα την ένταση. Η απόφαση αυτή δεν εκφράζει απαραίτητα το σύνολο των δυνάμεων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις γι αυτό και, κατά την άποψη αυτή, οι Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσενιούκ (κόμματα Udar και Fatherland, φιλελεύθερα και φιλο-ΕΕ με το δεύτερο να έχει στενούς δεσμούς και με την πρώην ισχυρά κυρία της χώρας Γιούλα Τιμοσένκο), συνάντησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τον Γιανουκόβιτς. Αν και η συνάντηση κατέληξε άκαρπη επισήμως, και οι δύο έκαναν έκκληση για αποκλιμάκωση κατηγορώντας τις αστυνομικές δυνάμεις ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Στην πρώτη γραμμή τα ακροδεξιά φασίζοντα «Svoboda» και «Δεξιός Τομέας»

Άλλη στάση τηρούν οι ακροδεξιές δυνάμεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Στις δυνάμεις αυτές περιλαμβάνεται το εθνικιστικό, ναζιστικής προέλευσης, κόμμα Svoboda, που δημιουργήθηκε το 1991 ως εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, καταλαμβάνει 37 από τις 450 έδρες του κοινοβουλίου και συνεργάζεται με άλλα ακροδεξιά κόμματα όπως το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα και το Ουγγρικό Jobbik. Η κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων και υποστηρικτών του, με ποσοστά 30% – 40% βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία ενώ αντίθετα στα ανατολικά με δυσκολία συγκεντρώνει έστω και 1%. Παρά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του Ολέγκ Τιαχνιμπόκ ότι δεν πρόκειται για ναζιστικό κόμμα, η πορεία των μελών του με πυρσούς κατά τα πρότυπα των Ναζί, την Πρωτοχρονιά, στο Κίεβο εν μέσω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έπεισε για το αντίθετο.

Ταυτόχρονα, το τμήμα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που αυτοαποκαλείται «Δεξιός Τομέας» και πρόκειται για σύμπραξη διαφόρων υπερεθνικιστικών και ακροδεξιών ομάδων, όπως οι Πατριώτες της Ουκρανίας, η Τρίαινα, η Λευκή Σφύρα και η UNA-UNSO, καθώς και μεμονωμένων ατόμων, φαίνεται ότι επίσης κυριαρχεί στα τωρινά αιματηρά επεισόδια. Με μάσκες, κράνη, καλυμμένα πρόσωπα, ρόπαλα και σιδερόβεργες, πρωταγωνίστησαν στον προηγούμενο βίαιο «σπασμό» των ουκρανικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις 19 Ιανουαρίου. Πρόκειται, κυρίως, για νεαρούς χούλιγκανς που χαρακτηρίζουν την ΕΕ «καταπιεστή των εθνών» και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση τη συνεργασία μαζί της ενώ διαχωρίζονται από το Svoboda που, κατ’ αυτούς, είναι «πολύ συμβιβασμένο και φιλελεύθερο». Θεωρούν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις «καλή ευκαιρία να καταστραφεί ο σκελετός του υπάρχοντος κράτους και να χτιστεί ένα νέο».

Απειλές και ανησυχία στην ΕΕ

Η ολοένα εμφανέστερη αυτή διάσταση απόψεων μεταξύ των, ούτως ή άλλως, ετερόκλητων αντικυβερνητικών διαδηλωτών είναι κάτι που αρχίζει να «αγγίζει» ΗΠΑ και ΕΕ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» και να «μέτρα αποκλιμάκωσης από την κυβέρνηση» αποφεύγοντας ν’ ανεβάσει άλλο τους τόνους. Στην ΕΕ, παρά τις καταδικαστικές δηλώσεις, δεν είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν σκληρές κυρώσεις από το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών. Η Γερμανίδα Καγκελάριος εκτίμησε ότι «δεν είναι ακόμη η ώρα για κάτι τέτοιο». Και η γνώμη της.. μετράει.

Αν το 2004 οι ΗΠΑ είχαν το «πάνω χέρι» επιρροής και στήριξης της ουκρανικής «πορτοκαλί» αντιπολίτευσης (με τον Μπους να προσφέρει εκατομμύρια δολάρια στους Τιμοσένκο και Γιούσενκο για να κατατροπώσουν τον Γιανουκόβιτς και πληθώρα ΜΚΟ όπως το Ινστιτούτο Open Society του Τζορτζ Σόρος να «εκπαιδεύουν» διαδηλωτές), σήμερα «κύριο λόγο» φαίνεται ότι έχει η Γερμανία. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε, σε δημοσίευμά του, ότι στελέχη του κόμματος του Κλίτσκο «εκπαιδεύονται» για βουλευτές και για την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού σε γραφεία στις Βρυξέλλες και στη Βουδαπέστη υπό την επίβλεψη αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας.

Όλα αυτά, όμως, δεν συνάδουν απόλυτα με τη βίαιη δράση και τις ακροδεξιές ως φασιστικές θέσεις του Svoboda, πολύ περισσότερο δε με αυτές του Δεξιού Τομέα. Η απροκάλυπτη και διαρκής στήριξη της ουκρανικής αντιπολίτευσης από τη Δύση και το κλιμακούμενο μπρα ντε φερ με τη Ρωσία για τον έλεγχο της ουκρανικής ζώνης επιρροής μοιάζει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να ενίσχυσε, έστω και έμμεσα, πολύ περισσότερο από όσο οι δυτικοί ανέμεναν τις πιο ακραίες φωνέςοι οποίες δεν μοιάζουν να μπορούν εύκολα να ελεγχθούν. Όσο συνεχίζεται η βία και ρέει το αίμα, οι φωνές αυτές θα ενισχύονται και οι υπόλοιποι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα κληθούν, από τα πράγματα, να πάρουν θέση, όπως ζήτησε από τους Κλίτσκο και Γιατσενιούκ και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς.

Πλέον ακόμη και μεγάλα δυτικά ΜΜΕ, όπως τα BBC, Reuters, Associated Press , που γενικά διάκεινται φιλικά προς την αντιπολίτευση, αναδείκνυαν τη βίαιη δράση τμημάτων των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και το ρόλο που αυτή έπαιξε στο ξέσπασμα της βίας επισημαίνοντας παράλληλα τον σχετικά μικρό αριθμό διαδηλωτών σε σχέση ακόμη και με τις συγκεντρώσεις του Δεκεμβρίου. Το διακύβευμα, πια, δεν είναι μόνο η προσέγγιση με την ΕΕ και το ΔΝΤ ή με τη Ρωσία αλλά ο διχασμός που φαίνεται να αναδύεται μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ουκρανίας καθώς και οι συνέπειες που η αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών – ναζιστικών αυτών μορφωμάτων θα έχει στην επόμενη μέρα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα