Το Ιράν πραγματοποιεί νέες δοκιμές πυραύλων- Ο Τραμπ επιβάλλει κυρώσεις

22:33 4/2/2017 - Πηγή: Antinews

Το Ιράν πραγματοποίησε νέες δοκιμές πυραύλων κατά τη διάρκεια ετήσιας στρατιωτικής άσκησης, μια ημέρα αφού ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις κατά ιδιωτών και επιχειρήσεων, για την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα δοκίμασε με επιτυχία μια σειρά από πυραύλους εδάφους και συστήματα ραντάρ κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, σε μια έκταση 35.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην έρημο της βόρειας ιρανικής επαρχίας Σεμνάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, που επικαλείται τον Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, διοικητή του τμήματος

αεροδιαστημικής του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς. "Αν ο εχθρός ξεφύγει, οι πύραυλοι μας θα τους χτυπήσουν", δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των στρατιωτικών δοκιμών, χωρίς να αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένα έθνη. Οποιεσδήποτε απειλές από τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν ήταν "παράλογες", φέρεται να είπε σύμφωνα με το Tasnim.

Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε μια λίστα την Παρασκευή με 13 άτομα και 12 οντότητες που αντιμετωπίζουν νέους περιορισμούς επειδή υποστηρίζουν το πρόγραμμα των πυραύλων, έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία ή παρέχουν υποστήριξη στη σκληρή γραμμή της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς. Οι οντότητες περιλαμβάνουν εταιρείες με έδρα στην Τεχεράνη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Λίβανο και την Κίνα. Σε απάντηση, το Ιράν "θα αναλάβει δράση εναντίον αμερικανών ιδιωτών και εταιρειών που έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία και την υποστήριξη τρομοκρατικών εξτρεμιστικών ομάδων στην περιοχή ή συνέβαλαν στη δολοφονία και την καταστολή ανυπεράσπιστων ανθρώπων στην περιοχή", ανέφερε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Σκληρότερη γραμμή

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να λάβει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν, απαγορεύονταν στους πολίτες του να εισέλθουν στις ΗΠΑ και κατηγορώντας το ότι παρεμβαίνει στις υποθέσεις των συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Αλλά οι κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ την Παρασκευή είχαν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, χρησιμεύοντας κυρίως ως προειδοποίηση. "Αυτοί δεν είναι σημαντικοί παράγοντες" σχολιάζει ο Σαμ Κάτλερ, ένας δικηγόρος που ειδικεύεται στις κυρώσεις. "Φαίνεται να είναι μια συνέχεια σε μια προηγούμενη ενέργεια που η κυβέρνηση Ομπάμα ανέλαβε, όσον αφορά τον εντοπισμό ανθρώπων στα υφιστάμενα δίκτυα που είχαν προηγουμένως κυρώσεις. Θεωρώ ότι αυτό συνάδει με την προηγούμενη πολιτική και δεν είναι κάτι νέο, εκτός από τη ρητορική".

Οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν μια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Boeing Co. και του εθνικού αερομεταφορέα του Ιράν, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η συμφωνία για την πώληση 80 αεροσκαφών αποτιμάται σε 16,6 δις δολ. και είναι η πρώτη του είδους από το 1979.

"Η ενέργεια αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν σε σχέση με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του και τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στην περιοχή", δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Κάλεσε τις δράσεις "απόλυτα συνεπείς" με την πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ και πέντε ακόμα παγκόσμιων δυνάμεων.

Ευχαριστημένοι βουλευτές

Ενώ η απόφαση του Τραμπ να αναλάβει δράση εναντίον του Ιράν αρχικά ικανοποίησε τους αμερικανούς βουλευτές και των δύο κομμάτων, οι οποίοι ποτέ δεν αισθάνθηκαν άνετα με την δειλή επαναπροσέγγιση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με το Ιράν, θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στην εγχώρια πολιτική ζωή του Ιράν καθώς ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί επιδιώκει την επανεκλογή του τον Μάιο.

"Με την αύξηση των κυρώσεων, η αντίληψη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υπαναχωρήσουν από τη συμφωνία με το Ιράν - και η διάθεση ενάντια στο Ιράν που αναδύεται στην Ουάσιγκτον- θα ενδυναμώσει περαιτέρω τους σκληροπυρηνικούς στο Ιράν, όπου η ρητορική θα είναι "εμείς σας το είπαμε- δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε αυτούς τους ανθρώπους" ο Μαχα Γιάγια, διευθυντής του Κέντρου Carnegie στη Μέση Ανατολή.

Ένας άλλος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι οι κυρώσεις συγκροτήθηκαν μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των διαφόρων κυβερνητικών οργανισμών και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με το Ιράν, όταν τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του, αλλά θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ιράν να αλλάξει τη συμπεριφορά του. "Το Ιράν παίζει με τη φωτιά. Δεν εκτιμούν πόσο ευγενικός ήταν μαζί τους ο πρόεδρος Ομπάμα" τουίταρε ο Τραμπ την Παρασκευή.

Απηχώντας αυτό το συναίσθημα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν ανέφερε σε δήλωσή του μετά τις κυρώσεις που είχαν ανακοινωθεί ότι "οι ημέρες που κάναμε τα στραβά μάτια σε εχθρικές και φιλοπόλεμες ενέργειες του Ιράν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την παγκόσμια κοινότητα τελείωσαν". Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, επαίνεσε τις κυρώσεις, λέγοντας ότι "καθιστούν σαφές ότι πρόκειται για μια νέα μέρα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν και ότι δεν θα ανεχτούν πλέον την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν".

Πριν από την ανακοίνωση, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ είπε ότι "το Ιράν μένει ασυγκίνητο σε απειλές, καθώς αντλούμε ασφάλεια από τους ανθρώπους μας". Και πρόσθεσε: "Εμείς ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας ενάντια σε οποιονδήποτε, εκτός από περίπτωση αυτοάμυνας".

Επικίνδυνοι παράμετροι

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ήδη κλιμακωθεί πριν από τις δοκιμές. Ενώ οι δοκιμές πυραύλων δεν παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη το 2015, θεωρείται από μερικά έθνη ότι αντιβαίνουν σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που κατοχυρώνει τη συμφωνία. Ένας αξιωματούχος είπε ότι η πρόσφατη δοκιμή πυραύλου αψήφησε το ψήφισμα, λόγω της κεφαλής και του εύρους των παραμέτρων που τον καθιστούν ικανό να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή. Χαρακτήρισε τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν εξαιρετικά προκλητικές και αποσταθεροποιητικές.

Παρόλα αυτά, οι νέες κυρώσεις δεν απευθύνονται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δεν θα επηρεάσουν άμεσα τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση Ομπάμα η οποία χαλάρωσε τους περιορισμούς, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την υπόσχεση του Ιράν να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Από την πλευρά του, το Ιράν ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην αντιδρούν υπερβολικά στις δοκιμές. Ο υπουργός Άμυνας Χουσεΐν Ντεγκχάν επέμεινε ότι ήταν μέρος του συνεχιζόμενου αμυντικού προγράμματος του Ιράν και δεν ήταν παράνομες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα