Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγκάζει Ουγγαρία και Σλοβακία να συμμετέχουν στο σύστημα των ποσοστώσεων για τους μετανάστες

20:47 6/9/2017 - Πηγή: Antinews

Οι διαφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη μετανάστευση βγήκαν για μία ακόμα φορά στην επιφάνεια σήμερα, αφού το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι τα κράτη -μέλη θα αναγκαστούν να δεχτούν χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του συστήματος υποχρεωτικών ποσοστώσεων. "Η πολιτική έχει βιάσει τον ευρωπαϊκό νόμο και αξίες", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Πέτερ Σζιτζάρτο, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας. "Η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τρομακτική και ανεύθυνη".

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τη νομική πρόκληση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για το σύστημα ποσοστώσεων, το οποίο σχεδιάστηκε στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης πριν από δύο χρόνια, για να μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες από την πιεσμένη Ελλάδα και την Ιταλία σε ολόκληρη την ΕΕ. Χάρη στην εξαίρεσή της από την πολιτική ασύλου της ΕΕ, η Βρετανία απαλλάσσεται από το πρόγραμμα.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, με την υποστήριξη άλλων ανατολικών κρατών-μελών, προσέφυγαν στο δικαστήριο για να εμποδίσουν την απόφαση της ΕΕ να μετεγκατασταθούν 120.000 Σύριοι και άλλοι αιτούντες άσυλο. Η Ουγγαρία, η οποία αντιμετώπισε διεθνείς επικρίσεις μετά την ανέγερση τειχών στα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία, αρνήθηκε να δεχθεί αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Μπεάτα Σίντλο, η Πολωνή πρωθυπουργός, η οποία, όπως και ο Ούγγρος ομόλογός της Βίκτορ Ορμπάν, είναι ένας σταθερός αντίπαλος του σχεδίου ποσοστώσεων, δήλωσε: "Αναμέναμε αυτή την απόφαση. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τη θέση της πολωνικής κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική". Ο Πέτερ Σούσκο, εκπρόσωπος της Σλοβακίας για τις εξωτερικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η Σλοβακία σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά επιμένει ότι η πολιτική των ποσοστώσεων είναι ελλιπής.
"Διατηρούμε, ωστόσο, την άποψη ότι οι λεγόμενες υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκατάστασης απέτυχαν να λειτουργήσουν στην πραγματική ζωή, όπως αποδεικνύεται καθώς μόνο το 16% του αρχικού αριθμού μεταναστών έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι στιγμής", ανέφερε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος ρωτήθηκε αν οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από εθελοντικές.

"Είναι υποχρεωτικές αγαπητέ μου φίλε", είπε σε έναν δημοσιογράφο πριν προσθέσει ότι η αποδοχή των προσφύγων ήταν το σωστό τόσο νομικά όσο και ηθικά. "Τα κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη τώρα που είναι σαφές ότι ορισμένα κράτη-μέλη χρειάζονται αλληλεγγύη", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι εάν η Ουγγαρία και άλλες χώρες συνεχίσουν να αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες, θα παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα, καθημερινά πρόστιμα.

Μετά την εισαγωγή του το Σεπτέμβριο του 2015, το σύστημα ποσοστώσεων απέτυχε να φτάσει στο στόχο των 120.000. Μέχρι στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 25.000 πρόσφυγες. Το σύστημα ποσοστώσεων υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των ηγετών της ΕΕ που συνεδρίαζαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2015, αλλά η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία αντιτάχθηκαν στο σχέδιο, ισχυριζόμενοι ότι δεν ήταν ικανοί να ενσωματώσουν ανθρώπους από κυρίως μουσουλμανικές χώρες. Οι δικαστές της ΕΕ αποφάσισαν ότι ακόμη και οι χώρες που ψήφισαν κατά του σχεδίου δεσμεύονται από το νόμο να εφαρμόσουν το σύστημα ποσοστώσεων.

Η Πολωνία στήριξε αρχικά τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, αλλά η νέα δεξιά κυβέρνησή της είναι εναντίον και παρενέβη στη δικαστική μάχη για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γερμανία, η Σουηδία και αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ υποστήριξαν το σχέδιο στο δικαστήριο. Η ήττα της Ουγγαρίας είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό στην ολοένα και πιο εύθραυστη σχέση μεταξύ του Βίκτορ Ορμπάν και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έπληξε την Ουγγαρία με αγωγή για την παραβίαση του συστήματος ποσοστώσεων. Ο Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, έλαβε μια επίπληξη από τον Γιούνκερ αφού ζήτησε μετρητά από την ΕΕ για να κρατήσουν οι συνοριοφύλακες μακριά τους μετανάστες. Σε μια επιστολή αυτή την εβδομάδα, ο Γιούνκερ δήλωσε στον Ορμπάν ότι η αλληλεγγύη ήταν "αμφίδρομη" και ανέφερε όλα όσα προσφέρθηκαν στη Βουδαπέστη για να αντιμετωπίσει την μετανάστευση.

Ο Ορμπάν ζήτησε να διεξαχθεί ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για το σύστημα ποσοστώσεων τον περασμένο Οκτώβριο. Αν και η προσέλευση ήταν τόσο χαμηλή ώστε το αποτέλεσμα να κηρυχθεί άκυρο, το 98% των ψηφοφόρων απέρριψε το σύστημα. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων σχεδιάστηκε ως εξαίρεση από τον κανονισμό του Δουβλίνου, που σημαίνει ότι οι μετανάστες πρέπει να υποβάλουν αίτηση ασύλου στο πρώτο κράτος -μέλος της ΕΕ στο οποίο φθάνουν.

Ο Αβραμόπουλος δήλωσε ότι μετά την πλήρωση των ποσοστώσεων το πρόγραμμα δεν θα ανανεωθεί. Οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν μετά το αποκορύφωμα της κρίσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια συμφωνία που υπέγραψε η ΕΕ με την Άγκυρα για να στείλει πίσω τους μετανάστες, παίρνοντας ως αντάλλαγμα δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια και για τη λήψη αιτούντων άσυλο απευθείας από στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα