Ακυρώνει... το succes story Τσίπρα ο Μοσκοβισί

14:12 6/9/2017 - Πηγή: Antinews

Το πρώτο ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών έγινε κι απ’ ότι μας πληροφόρησε η πάντα αντικειμενική ΕΡΤ και το πάντα έγκυρο ΑΠΕ, πήγε πολύ καλά. Οι τροικανοί μόνο που δεν έκαναν τεμενάδες στον Ευκλείδη και τον Χουλιαράκη. Έδειξαν εντυπωσιασμένοι από την πρωτόγνωρη ανάπτυξη και από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας. Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι είπαν ότι θα μας χαρίσουν τον υπόλοιπο χρέος.

Μάθαμε

βεβαίως ότι υπάρχουν 113 προαπαιτούμενα, 95 κατ’ άλλους, αλλά τι έγινε; Ο Αλέξης θα τα κλείσει όλα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Απ’ ότι μας είπε η ΕΡΤ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κλείσει τάχιστα την αξιολόγηση και να βγει ξανά στις αγορές μέσα στο 2017 και στη συνέχεια να βγει άλλες δύο – τρεις μέχρι το επόμενο καλοκαίρι για να αποδείξει ότι η οικονομία μπορεί να στηριχθεί σε χρήματα πέραν των μνημονίων.

Η μόνη αγωνία τους, λένε τώρα, είναι να βγει ο προϋπολογισμός, να πάνε καλά τα έσοδα από φόρους δηλαδή. Στο κάτω – κάτω δεν πληρώνουν τις οφειλές τους σε ιδιώτες, το ΠΔΕ έχει καταρρεύσει, το ΕΣΠΑ δεν κινείται, δαπάνες κόβονται απ’ όπου μπορούν (πλην προσλήψεων).

Αυτό είναι το «αφήγημα» των επόμενων μηνών. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση αμέσως και να ανοίξει ο δρόμος για οριστική διευθέτηση του χρέους. Αν σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά, είναι αλήθεια. Τα ίδια έλεγε ο Τσίπρας, ο Τζανακόπουλος και ο Τσακαλώτος πέρυσι τον Οκτώβριο. Ότι δηλαδή θα έκλειναν την αξιολόγηση κι ότι δεν θα δέχονταν άλλα μέτρα χωρίς αυτά να περιλαμβάνουν και τελική λύση για το χρέος.

Μ’ αυτό τοstoryθα πάνε τους επόμενους μήνες, κι όπως σας είχε αποκαλύψει τοAntinews, με ένα «ματωμένο» μαξιλαράκι στην οικονομία, το οποίο θα προέλθει από εξόδους στις αγορές εξαιρετικά ακριβές. Με στόχο την επικοινωνία κι όχι την ουσία, δηλαδή το επόμενο καλοκαίρι να έχει ο Τσίπρας να λέει ότι τέλειωσαν τα μνημόνια, τέλειωσε η κρίση, έρχεται το χρήμα.

Το είχε πει και πέρυσι το Πάσχα, ότι έρχεται μαζί και η Ανάσταση, όμως, επειδή το είπε ο Καμμένος… κανείς δεν έδωσε σημασία.

Άραγε, αν όλα πάνε καλά, αν ο Τσίπρας και το παρεάκι του Μαξίμου πέσουν ξανά στα τέσσερα, αν περάσουν και τα 100 και πλέον προαπαιτούμενα, αν διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις και καταργήσουν τις απεργίες, αν φέρουν (πράγμα αδύνατο) έσοδα άνω των 5 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, θα βγει η χώρα από τα μνημόνια;

Θα βγούμε από την επιτήρηση των δανειστών; Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε ως ανεξάρτητη χώρα; Εντέλει, θα έχει δίκιο ο Τσίπρας κι εμείς άδικο;

Την απάντηση τη δίνει ο… φίλος Μοσκοβισί ο οποίος μόλις πριν δύο μέρες είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν καταστροφικό. Ο Γάλλος αποδομεί πλήρως τη ρητορική περί εξόδου από την επιτροπεία, αποκρούει ουσιαστικά το ψέμα του Τσίπρα και βάζει τα πράγματα στη θέση τους, έτσι για να ξέρουν οι πολίτες πόσο άθλιοι λαοπλάνοι είναι οι κυβερνώντες.

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, η Ελλάδα, μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει, δηλαδή 176 δισ. ευρώ, θα είναι σε καθεστώς μόνιμης επιτροπείας και χωρίς δικαίωμα ψήφου Ο Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκο Χουντή, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου, αφού θα «ληφθούν υπόψη η κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς εκείνη τη χρονική στιγμή».

Ο Μοσκοβισί αναφέρει ότι το πλαίσιο της εποπτείας μετά το Πρόγραμμα καταγράφεται στο άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013, το οποίο προβλέπει ότι «τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ», που υπολογίζεται (μέχρι σήμερα) στα 176 δισ. ευρώ.

Η ουσία της εποπτείας που θα πραγματοποιείται από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, περιγράφεται στο άρθρο 14.3 του ίδιου Κανονισμού και θα αφορά «την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση» της Ελλάδας και θα μπορεί να οδηγεί σε «διορθωτικά μέτρα», για τα οποία όμως θα «ψηφίζουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου (σ.σ. Υπουργοί Οικονομικών) που εκπροσωπούν κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ... χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψήφος του μέλους του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το οικείο κράτος μέλος».

Πέραν των διαδικασιών που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Κανονισμού 472/2013, ο Επίτροπος Οικονομικών υπογραμμίζει ότι το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας θα λάβει υπόψη του την «κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς τη δεδομένη χρονική στιγμή», χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σενάρια, όπως οι πιστωτικές γραμμές (PCCL, Προληπτική Πιστωτική Γραμμή & ECCL, Ενισχυμένη Πιστωτική Γραμμή) του ESM, που συνοδεύονται με Μνημόνιο.

Αυτά για να μην τρώει ο ελληνικός λαός σανό. Και για να ξέρει ότι αν κι αυτή τη φορά εμπιστευτεί τους ψεύτες κι όχι όσους λένε την αλήθεια, θα έχει υποστεί μια ακόμη ταπεινωτική ήττα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα