Το ελληνικό δράμα με πορτογαλικούς υπότιτλους

Συνταγή ΔΝΤ και στην Πορτογαλία; Μα δε βλέπουν τα χάλια της Ελλάδας; Τι τις θέλουν τις οριζόντιες περικοπές που θα γονατίσουν την αγορά και τα νοικοκυριά;

Ποιος ακούει, όμως, αφού και εκεί η τρόικα επιβάλλει τις πολιτικές της. Ο πρωθυπουργός Πέντρο Πάσους Κοέλιο ανακοίνωσε περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων και θερινής άδειας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους

με αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επεκτείνεται το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων. Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά; Μα φυσικά ήταν τα πρώτα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση λέγοντας μάλιστα ότι δε θα χρειαστούν άλλα και θα σωθούμε. Όμως, η κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Πορτογαλία μας… αντιγράφει αφού σκέφτεται να αυξήσει τα διόδια στους δρόμους και να εκτινάξει το ΦΟΑ από το 13% στο 23%. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μονόδρομος τα μέτρα προκειμένου η χώρα να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα βάσει του δανείου που έχει λάβει από το μηχανισμό στήριξης.

Έκανε μάλιστα λόγο για «κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης», λέγοντας πως οι πιέσεις που ασκούνται στη Λισαβόνα είναι ισχυρότατες και η χώρα χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της για δημοσιονομική εξυγίανση.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας ανήλθε σε 8,3% του ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι του 10,4% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η Πορτογαλία, η οποία τον περασμένο Μάιο μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 5,9% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2011.

Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά; Λες και βλέπουμε το ελληνικό δράμα να παίζεται με πορτογαλικούς υπότιτλους. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στο Κοέλιο ότι βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και σε ένα σπιράλ θανάτου. Και κάποιος πρέπει να του πει ότι τα πολλά ναι στην τρόικα θα την καταστήσουν σε ένα χρόνο πραγματική κυβέρνηση της Πορτογαλίας και οι πολίτες θα μπουν στο περιθώριο της ιστορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα