Οι ουρανοί γίνονται πιο επικίνδυνοι

Στην Ελλάδα ταλαιπωρούμαστε από τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, αλλά στην Αμερική, ο ίδιος κλάδος μάλλον φαίνεται πως κάνει κάτι χειρότερο: θέτει σε κίνδυνο  τις ζωές των επιβατών.

Ο αριθμός των αναφερόμενων σφαλμάτων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, όπως αυξήθηκε και ο αριθμός των περιστατικών όπου μη εξουσιοδοτημένα άτομα, αεροσκάφη, και οχήματα, μπαίνουν στους διαδρόμους προσγείωσης, που οι ελεγκτές ελέγχουν, θέτοντας

σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.

Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια,  διπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις όπου αεροσκάφη βρίσκονται να πετάνε πολύ κοντά το ένα στο άλλο, εξαιτίας καίριων λαθών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, κυρίως στα μικρότερα αεροδρόμια..

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία προέρχονται από την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία Government Accountability Office (GAO).

Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA), ο αριθμός των περιστατικών αυξήθηκε, κυρίως επειδή αυξήθηκε ο ρυθμός των αναφορών παρόμοιων συμβάντων.

Από την πλευρά της, η GAO παραδέχεται ότι κάποια αύξηση μπορεί να οφείλεται στις περισσότερες πλέον αναφορές, αλλά οι τάσεις δείχνουν «μια πραγματική αύξηση τέτοιων περιστατικών».

Θυμίζουμε ότι το πλέον θανατηφόρο ατύχημα στην ιστορία των αερομεταφορών συνέβη στις 27/3/77, στην Τενερίφη, όταν συγκρούστηκαν μέσα στον διάδρομο προσγείωσης δυο Boeing 747, με αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό 583 ανθρώπων.

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα