Οι βρισιές του Σαρκοζί στον ΓΑΠ

Την έντονη πίεση που δέχθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο της G-20 στις Κάννες το Νοέμβριο του 2011 για να συμφωνήσει ώστε η Ισπανία να μπει σε μνημόνιο περιγράφει στο βιβλίο του «El Dilema» (To Δίλημμα) ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο. Το βιβλίο, το οποίο θα δημοσιευτεί αύριο στην Ισπανία, ενώ το Reuters δημοσιεύει

κάποια αποσπάσματα, αναφέρεται ιδιαίτερα και στις πιέσεις που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για το προτεινόμενο δημοψήφισμα.

Ο Θαπατέρο περιγράφει πώς μετά την άρνηση του ιδίου να εντάξει τη χώρα του σε μηχανισμό στήριξης, οι ηγέτες πέρασαν τον περισσότερο χρόνο της συνόδου προειδοποιώντας τον Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ελληνικό μνημόνιο, όπως και προσπαθώντας να πείσουν τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δεχθεί δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, ο Νικολά Σαρκοζί επιτέθηκε φραστικά στον Γιώργο Παπανδρέου για την απόφαση του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ενώ σε έξαλλη κατάσταση του φώναζε «You are a fucking psycho» (Είσαι ένας γ….. ψυχoπαθής!). Πιο … μετριοπαθή δημοσιεύματα της περιόδου, αναφέρουν ότι ο Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει τον Γιώργο Παπανδρέου «τρελό» και «καταθλιπτικό» κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα.

Όσον αφορά τη δική του «μάχη» με τη Μέρκελ, ο Θαπατέρο γράφει: «Με χαιρέτισε εγκάρδια και σχεδόν αμέσως, χωρίς καμία εισαγωγή, υπέβαλε μια πρόταση για την οποία δεν είχαμε καμία ένδειξη. Η Μέρκελ με ρώτησε αν θα ήμουν διατεθειμένος να ζητήσω μια προληπτική πιστωτική γραμμή ύψους 50 δις ευρώ από το ΔΝΤ, ενώ άλλα 85 δις ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία» αναφέρει. «Η απάντησή μου ήταν άμεση και σαφής ΄όχι΄».
Η Μέρκελ αποδέχτηκε την απάντηση και οι ηγέτες άσκησαν στη συνέχεια πολύ μεγαλύτερη πίεση στην Ιταλία να δεχτεί ένα πακέτο διάσωσης, ελπίζοντας ότι έτσι θα σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης που ξέσπασε στην Ελλάδα.

Ο Θαπατέρο περιγράφει τον πανικό μεταξύ των ηγετών των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη και των υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ για το πώς θα αντιδρούσαν οι χρηματοοικονομικές αγορές όταν θα άνοιγαν τη Δευτέρα μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κάποιας λύσης στις Κάννες. Όπως γράφει, είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ισπανία ήταν σε θέση να χρηματοδοτείται από τις αγορές και είχε υιοθετήσει τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με τους ηγέτες της Ε.Ε. για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της. Η χώρα, πρόσθεσε, ήταν στο μέσο μιας προεκλογικής εκστρατείας. «Το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάστηκε ο μεταφραστής φάνηκε να διαρκεί για πάντα. Στο τέλος μου είπε μιλώντας στα αγγλικά και κοιτώντας με στα μάτια: εντάξει καταλαβαίνω».

Με το κλίμα να είναι φορτισμένο στο δείπνο στη σύνοδο των Καννών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακάλεσαν δυσαρέσκειες ριζωμένες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσία του σαστισμένου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, 66 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, αναφέρει το βιβλίο. «Σε κάποια φάση της συζήτησης ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν να ανταλλάσσουν μεταπολεμικές κατηγορίες».

Περιγράφοντας τη συγκεντρωμένη πίεση στην Ιταλία στις Κάννες για να συμφωνήσει σε ένα πακέτο διάσωσης και την επίμονη άρνηση των Ιταλών, γράφει ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε στη σύνοδο: «Μπορώ να σκεφτώ καλύτερους τρόπους για να αυτοκτονήσω». Στο τέλος οι ηγέτες κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να δέχεται την εποπτεία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ρώμης.

Ο Θαπατέρο αναφέρει ότι στους διαδρόμους του παλατιού των Καννών – ένα φρούριο υπό πολιορκία από τις αγορές, όπως το χαρακτηρίζει – οι σύνεδροι ήδη ψιθύριζαν το όνομα του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, καθώς ο Μπερλουσκόνι έχασε την πλειοψηφία λίγο αργότερα στο ιταλικό κοινοβούλιο. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο βιβλίο ευρωπαίου ηγέτη για την κρίση.

reuters

Keywords
Αναζητήσεις
sarkozi gia gap
Τυχαία Θέματα