Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι δεξιά ή αριστερά

Οι δημοσκοπήσεις πάνε κι έρχονται, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται άλλοτε με 2 άλλοτε με 3, άλλοτε με 4 μονάδες, αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία θα είχε αν προηγούνταν με 8 και 10 μονάδες, κάτι που θα έδειχνε ότι ο Τσίπρας έχει ρεύμα και θα είναι σίγουρα ο επόμενος πρωθυπουργός.

Από τα γκάλοπ

που γίνονται, ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία έχει να δει κανείς τα μικρότερα κόμματα τι κάνουν και που βρίσκονται. Κι εκεί θα καταλάβει αφενός ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι μάχη για δύο και αφετέρου ότι τα μικρά κόμματα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δείτε για παράδειγμα στη δημοσκόπηση της MRB τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 7,5%. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 5%, ενώ αποδυναμωμένο καταγράφεται το ποσοστό της Χρυσής Αυγής (4,9%). Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 4% και οι ΑΝΕΛ 3,1%. Η ΔΗΜΑΡ μένει εκτός Βουλής με 1,4%, ποσοστό που συγκεντρώνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στο εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», τρίτο κόμμα είναι το «Ποτάμι» με 5,9%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,7%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ΑΝΕΛ με 2,8% και όλοι υπόλοιποι κάτω από το εκλογικό μέτρο του 3%

Τα συμπεράσματα είναι πολλά, αν πιστέψουμε ότι όντως έτσι είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι πολλά αλλάζουν πάνω από την κάλπη.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το κόμμα του… τίποτε ή του λίγο απ’ όλα. Το Ποτάμι του Θεοδωράκη που αν ρωτήσεις έστω κι έναν από αυτούς που το ψηφίζουν ποιοι είναι εκείνοι που στελεχώνουν το κόμμα μετά από τον αρχηγό δεν πρόκειται κανείς να σου απαντήσει γιατί κανείς δεν τους ξέρει. Ή γιατί απλά δεν υπάρχουν άλλοι όπως δεν υπάρχουν και ιδέες. Κλεμμένα συνθήματα και προτάσεις από προγράμματα άλλων κομμάτων και κινημάτων και φτιάχνουν μια ιδεολογική κουρελού που όλα τα χωράει. Σαν τον καλό το μύλο που όλα τα αλέθει.

Το δεύτερο είναι ότι η Χρυσή Αυγή έχει υποχωρήσει σημαντικά καθώς ο κόσμος που την στήριξε έχει καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Και μιλάμε για τους σοβαρούς ανθρώπους που πίστεψαν στην αντισυστημική Χρυσή Αυγή όχι τα φασιστοειδή. Εκείνοι που είχαν απογοητευτεί από τα άλλα κόμματα επιστρέφουν στη βάση τους αφού έτσι κι αλλιώς κόμμα… Κορυδαλλού δεν μπορεί να υπάρξει.

Το τρίτο είναι ότι όλοι αυτοί οι αντιμνημονιακοί τύπου Καμμένου είναι στα Τάρταρα. Τους πήρε χαμπάρι ο κόσμος και τους στέλνει εκεί που τους αξίζει. Οι απίθανοι ψεκασμένοι που βρίζουν, προσβάλλουν τους θεσμούς, παίζουν ακόμη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνουν αντιμνημονιακή επανάσταση με τα λεφτά της κρατικής επιχορήγησης είναι η ώρα να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Έτσι λοιπόν και οι ΑΝΕΛ που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία διάλυσης, θα έχουν την τύχη όλων εκείνων των κομμάτων που υπάρχουν γιατί κάποιοι άλλοι κάνουν τη βρόμικη δουλειά, να κρατήσουν δηλαδή όρθια τη χώρα.

Το τέταρτο συμπέρασμα αφορά στη ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη η οποία απλά δεν υπάρχει. Οι παλινωδίες του αρχηγού, τα ύποπτα παιχνίδια του, το τσαλαβούτημα από εδώ κι από εκεί δεν άρεσε σε όσους πίστεψαν σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή αριστερά απαλλαγμένη από τα σταλινικά βάρη. Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσει ο Κουβέλης και η παρέα του τα επίχειρα της πολιτικής ένδειάς τους.

Το πέμπτο είναι ότι και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με το ζόρι θα εκλέξει βουλευτές. Αυτό το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου που έχει ως αντίπαλο τον Γ. Παπανδρέου και που δεν μπορεί να συσπειρώσει την κεντροαριστερά δεν έχει λόγο να υφίσταται. Και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του αναχώματος στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί απλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ.

Ένα έκτο συμπέρασμα αφορά τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις, τη σκοπιμότητά τους και κυρίως πόσο μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη μετρήσεις που πληρώνονται από συγκεκριμένες εφημερίδες οι οποίες εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Για παράδειγμα, η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Αγορά» του Χατζηνικολάου δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 23,9% έναντι 19,6% της ΝΔ, δηλαδή διαφορά 4,3% στην πρόθεση ψήφου. Με την αναγωγή στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 30,6% και η ΝΔ το 25,1%.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 4,7 μονάδων και στο εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,3% τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 18,6%.

Έρχεται λοιπόν η δημοσκόπηση της Public Issue που λέει ότι η διαφορά στην… εκτίμηση εκλογικής επιρροής είναι 11,5 μονάδες. Το γκάλοπ για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 38,5% (35,5% τον Οκτώβριο στην έρευνα της ίδιας εταιρείας) και η ΝΔ 27% (27%). Τώρα τι είναι αυτή η εκλογική επιρροή ένας θεός ξέρει, όμως, στους τίτλους αυτό που παίζει είναι η… διαφορά των 11,5 μονάδων. Και βεβαίως αποκρύπτεται με εύσχημο τρόπο ότι 6 στους 10 Έλληνες δε θέλουν πρόωρες εκλογές ή ότι ο Σαμαρά προηγείται 13 μονάδες στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα