Το Brexit στο προσκήνιο

15:56 2/2/2016 - Πηγή: Antinews

Η τελική πράξη στο δράμα του ενδεχόμενου Brexit αρχίζει, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παραδίδει το σχέδιο συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έστειλε την Τρίτη στους ηγέτες της ΕΕ τους νέους προτεινόμενους όρους για την ένταξη της Βρετανίας στην Ένωση, ξεκινώντας μια έντονη προσπάθεια δύο εβδομάδων να τους πείσει να συμφωνήσουν με τις μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα αυτά, που διατυπώνονται σε ένα αναλυτικό, 16σέλιδο κείμενο

που καταρτίστηκε έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν πιο θετικούς τους Βρετανούς ψηφοφόρους απέναντι στην ΕΕ, πριν από το δημοψήφισμα για το αν θα παραμείνουν στην Ένωση που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους (τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph). Περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις κύριους τομείς: την ανταγωνιστικότητα, τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, την εθνική κυριαρχία και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας για τους μετανάστες στην ΕΕ.

Ο Τουσκ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πιέστηκαν να παρουσιάσουν τις μεταρρυθμίσεις στις αρχές αυτής της εβδομάδας, έτσι ώστε οι διπλωμάτες της ΕΕ να μπορούν να επεξεργαστούν τις τεχνικές λεπτομέρειες, πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. "Η διατήρηση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας και γι' αυτό είναι ο βασικός στόχος της θητείας μου" είπε ο Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ που συνοδεύει την πρόταση. "Στο μυαλό μου [η συμφωνία] πραγματικά αντιμετωπίζει όλες τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κάμερον. Η γραμμή η οποία δεν πέρασα, ωστόσο, ήταν οι αρχές στις οποίες βασίζεται το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Ο Κάμερον δήλωσε σε ένα tweet αμέσως αφού εστάλη το προσχέδιο για την επαναδιαπραγμάτευση της ΕΕ, ότι "δείχνει πραγματική πρόοδο και στους τέσσερις τομείς στους οποίους χρειάζεται αλλαγή η Βρετανία, αλλά πρέπει να γίνει κι άλλη δουλειά". Για μερικά από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά θέματα, ειδικά το ζήτημα της μετανάστευσης, οι ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν εντός του μήνα. Ο Κάμερον θέλει η συμφωνία να κλείσει πριν από τον Μάρτιο, ώστε να μπορεί να διεξάγει το δημοψήφισμα τον Ιούνιο. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι επίσης ζωτικής σημασίας, γιατί ορισμένες χώρες εξακολουθούν να μην είναι πεπεισμένες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά την αμφιλεγόμενη απαίτηση του Κάμερον για προσωρινή απαγόρευση των παροχών εργασίας για τους μετανάστες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο - που ορισμένοι θεωρούν ως παραβίαση της βασικής εγγύησης της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων και των εργαζομένων στην Ένωση.

Η προτεινόμενη συμφωνία έχει σχεδιαστεί για να κάνει τον περιορισμό ένα προσωρινό "φρένο έκτακτης ανάγκης" προκειμένου να ικανοποιήσει τους επικριτές - αν και ευρωσκεπτικιστές στη Βρετανία έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα έχει καμία επίδραση σε αυτό που θεωρούν ως υπερβολική μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους πολίτες των άλλων της ΕΕ. Σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας, το Ηνωμένο Βασίλειο διαλαλεί μια διάταξη "κόκκινης κάρτας" - που θα επιτρέπει στα εθνικά κοινοβούλια να εμποδίσουν τη νομοθεσία της ΕΕ, υπό ορισμένες συνθήκες - ως νίκη. Ο μηχανισμός μπλοκαρίσματος μπορεί να ενεργοποιηθεί έως και τρεις μήνες μετά την προτεινόμενη νομοθεσία, εάν πληρείται το όριο των εθνικών νομοθετών. "Αυτό θα ενισχύσει τη δύναμη του Westminster για να σταματήσει την περιττή νομοθεσία της ΕΕ και εγείρει ανησυχίες ότι το σημερινό σύστημα της 'κίτρινης κάρτας' δεν έχει αποδειχθεί αρκετά ισχυρό", δήλωσε αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ. "Εξασφαλίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αγνοήσει ακριβώς τη βούληση των εθνικών κοινοβουλίων και παρέχει μεγαλύτερο δημοκρατικό έλεγχο στις πράξεις της ΕΕ".

Μια άλλη πρόταση, για να δώσουν στις χώρες εκτός ευρωζώνης μεγαλύτερο λόγο στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, αποδείχθηκε επίσης δύσκολο να συμφωνηθεί, με τη Γαλλία να εγείρει τις περισσότερες ανησυχίες σχετικά με αυτό. Το προτεινόμενο κείμενο περιλαμβάνει ένα μηχανισμό ασφαλείας που θα μπορούσε να επιτρέψει στις χώρες εκτός Ευρωζώνης να ζητήσουν να παραπεμφθούν ζητήματα που αφορούν την ευρωζώνη σε μια σύνοδο κορυφής όλων των μελών της ΕΕ για περαιτέρω συζήτηση, χωρίς όμως να έχουν την εξουσία να ασκήσουν βέτο σε τελική απόφαση.

Το ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει το πιο ακανθώδες ζήτημα. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ο Τουσκ, υπό την πίεση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, άφησε κενό τον αριθμό των ετών που θα ισχύει η έκτακτη απαγόρευση στις παροχές εργασίας. Το σχέδιο συμφωνίας δίνει σε μια χώρα το δικαίωμα να "περιορίσει την πρόσβαση των εργαζομένων της Ένωσης που εισήλθαν προσφάτως στην αγορά εργασίας της στις παροχές εργασίας, για μια συνολική περίοδο έως και τεσσάρων ετών από την έναρξη της απασχόλησης", αλλά αναφέρει ότι το μέτρο "θα έχει περιορισμένη διάρκεια και ισχύει για τους εργαζόμενους της ΕΕ οι οποίοι εισήλθαν προσφάτως στην αγορά εργασίας της κατά τη διάρκεια μιας περιόδου Χ χρόνων, με δυνατότητα παράτασης για δύο διαδοχικές περιόδους Ψ χρόνων και Ω χρόνων".

Δουλειά του Τουσκ, του Κάμερον και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ είναι να διασφαλίσουν ότι οι όροι της συμφωνίας είναι αποδεκτοί από τους 27 άλλους ηγέτες της ΕΕ. Ο Κάμερον θα βρεθεί στη Βαρσοβία την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να χτίσει ευρύτερη υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις. Το κρίσιμο για τους Ευρωπαίους της Κεντρικής Ευρώπης, εκ των οποίων εκατομμύρια έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία κατά την τελευταία δεκαετία, είναι η διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν υφίστανται διακρίσεις.

"Τα τρία πρώτα αιτήματα της Βρετανίας είναι αποδεκτά" δήλωσε ο Κόνραντ Ζιμάνσκι, υπουργός της Πολωνίας για Ευρωπαϊκά θέματα. "Το τέταρτο είναι το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις διακρίσεις, αλλά πώς ο Κάμερον προσφέρει κάτι στους ανθρώπους που είναι κατά της μετανάστευσης; Κατανοούμε τις βρετανικές ανησυχίες. Έχουν το δικαίωμα να διαμορφώνουν την αγορά εργασίας τους. Το θέμα είναι οι διακρίσεις".

Η νέα εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας θα προσπαθήσει σκληρά να φιλοξενήσει τον Κάμερον. Σε πρόσφατη ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Βίτολντ Βαζικόφσκι, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, προειδοποίησε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της Ένωσης. Η Πολωνία, όπως και η Βρετανία, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ, καθώς τη θεωρεί μάλλον μια ομάδα ομοϊδεατών χωρών, βασισμένη στο ελεύθερο εμπόριο. Η Βαρσοβία θέλει επίσης να οικοδομήσει μια στενότερη σχέση ασφάλειας με το Λονδίνο. "Είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μοιράζεται το όραμα της Πολωνίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια", δήλωσε ο Βαζικόφσκι.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα