Γιατί έχασε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα

15:56 2/2/2016 - Πηγή: Antinews

Επί μήνες, οι παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι ήλπιζαν ότι η στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ ήταν μια ψευδαίσθηση - ένας συνδυασμός υψηλής αναγνώρισης του ονόματος, υπερβολικής κάλυψης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και υποστήριξης από άτακτους ψηφοφόρους, οι οποίοι μπορεί να μην εμφανιστούν στις εκλογές. Οι ελπίδες τους αυτές μάλλον αποδείχθηκαν βάσιμες. Παρότι προηγούταν σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

στην Αϊόβα, με κατά μέσο όρο επτά ποσοστιαίες μονάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ νικήθηκε από τον Τεντ Κρουζ, ο οποίος προηγείται σήμερα με 28 έως 24 τοις εκατό, στο 97 τοις εκατό των συνελεύσεων για επιλογή υποψηφίων της Αϊόβα. Ο Μάρκο Ρούμπιο βρίσκεται σε μια ισχυρή τρίτη, θέση με 23 τοις εκατό των ψήφων.

Τελικά ο Τραμπ ήρθε πιο κοντά στην τρίτη θέση παρά στην πρώτη. Το αποτέλεσμα δεν μας δείχνει απαραίτητα ποιος θα είναι ο πιθανός υποψήφιος. Σηματοδοτεί μάλλον την αρχή ενός παρατεταμένου, τριμερούς αγώνα για το χρίσμα. Όμως, η ήττα αυξάνει την πιθανότητα η δύναμη του Τραμπ να είναι τουλάχιστον μια ψευδαίσθηση. Μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρός όσο φαίνεται.

Η ήττα του Τραμπ δεν θα εκτροχιάσει αναγκαστικά την εκστρατεία του, όπως κάποιοι ίσως έχουν σκεφτεί. Προηγείται αρκετά στο Νιου Χάμσαϊρ, κι έτσι θα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ανακάμψει. Οι ψηφοφόροι του Τραμπ εμφανίστηκαν επίσης σε μεγάλους αριθμούς. Πολλοί υπέθεσαν ότι ενδέχεται να μην εμφανιστούν οι υποστηρικτές του, αλλά η προσέλευση στην Αϊόβα ήταν υψηλότερη από ό,τι οι περισσότεροι αναλυτές είχαν προβλέψει.

Παρόλα αυτά, ο Τραμπ έμεινε πίσω. Έχασε μεταξύ των ψηφοφόρων που αποφάσισαν τον περασμένο μήνα και πήρε την τρίτη θέση μεταξύ των ψηφοφόρων οι οποίοι είχαν προηγουμένως συμμετάσχει στις επιτροπές εκλογής υποψηφίων. Ο Τραμπ τα πήγε ιδιαίτερα καλά μεταξύ των ψηφοφόρων που αποφάσισαν κατά την τελευταία εβδομάδα - δεδομένης της απόφασής του να μην συμμετάσχει στην τελική προεδρική συζήτηση των υποψηφίων.

Ο δύσκολος δρόμος του Κρουζ για το χρίσμα

Για τον Κρουζ, η νίκη του δίνει την ευκαιρία να χαράξει έναν δύσκολο, αλλά πραγματικό δρόμο προς την υποψηφιότητα. Τα πλεονεκτήματα του περιλαμβάνουν την ισχυρή υποστήριξη όσων αυτο-περιγράφονται "πολύ συντηρητικοί" ψηφοφόροι, την καλύτερη ίσως οργάνωση της εκστρατείας του και έναν ισχυρό μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων. Θα μπορούσε να τα πάει σχετικά καλά στην Νότια Καρολίνα σε λίγες εβδομάδες, αλλά και στο Νότο την Σούπερ Τρίτη.

Όμως, η πορεία του προς την υποψηφιότητα εξακολουθεί να μην είναι εύκολη. Θα αντιμετωπίσει ισχυρή αντιπολίτευση από πολλούς εξέχοντες Ρεπουμπλικάνους, όπως συνέβη και στην Αϊόβα. Και η οριακή νίκη του Κρουζ δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στη δύναμη μεταξύ των "πολύ συντηρητικών" ψηφοφόρων, οι οποίοι υπερεκπροσωπούνται στην επιτροπή της Αϊόβα. Σε καμία βασική πολιτεία οι "πολύ συντηρητικοί" ψηφοφόροι δεν αντιπροσώπευαν μεγαλύτερο μερίδιο του εκλογικού σώματος το 2012 από ό,τι στην Αϊόβα.

Κέρδισε μόνο το 19 τοις εκατό στους "κάπως συντηρητικούς" ψηφοφόρους και μόλις 9 τοις εκατό στους "μετριοπαθείς" ψηφοφόρους.

Η νίκη του Κρουζ μπορεί να προσδώσει αρκετή ορμή για να προσελκύσει λιγότερο συντηρητικούς ψηφοφόρους. Αλλά οι πρόσφατοι αρχικοί διαγωνισμοί προσφέρουν λόγους για να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές του. Υποψήφιοι όπως ο Μάικ Χάκαμπι και ο Ρικ Σαντόρουμ δεν κατάφεραν ποτέ να διευρύνουν την επιρροή τους πέρα από τις φυσικές βάσεις τους μετά τη νίκη τους στην Αϊόβα και ο Κρουζ πιθανότατα θα μείνει πίσω ως προς το χρίσμα αν ούτε αυτός καταφέρει να το ο πράξει.

Ο Ρούμπιο θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το να διευρύνει την απήχησή του ο Κρουζ. Τερμάτισε σε μια ισχυρή τρίτη θέση, νικώντας τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις και νικώντας σχεδόν τον Τραμπ σε μια πολιτεία όπου η βάση του Κρουζ είναι η πιο ισχυρή. Είναι δύσκολο να πούμε αν ο Ρούμπιο θα είναι αρκετό ισχυρός για να αλλάξει τον αγώνα στο Νιου Χάμσαϊρ - δεν υπάρχει προηγούμενο για ένα αδιέξοδο, όπως αυτό στο Νιου Χάμσαϊρ. Τέσσερις συντηρητικοί υποψήφιοι - Τζον Κέισιχ, Κρις Κρίστι, Τζεμπ Μπους και ο Ρούμπιο - έχουν συγκεντρώσει γύρω στο 10 τοις εκατό των ψήφων σε δημοσκοπήσεις στο Νιου Χαμσάιρ.

Αν η απόδοση του Ρούμπιο στην Αϊόβα προσελκύσει αρκετή κάλυψη από τα ΜΜΕ και καταφέρει να σπάσει το αδιέξοδο, θα αποτελούσε μια κρίσιμη καμπή στον αγώνα. Μια ισχυρή εμφάνιση του Ρούμπιο στο Νιου Χάμσαϊρ θα μπορούσε να εκτοπίσει πολλούς υποψήφιους, απελευθερώνοντας υποστήριξη και χρηματοδότηση που έχουν μείνει στο περιθώριο. Θα του επιτρέψει επίσης να παγιώσει τους ψηφοφόρους που στήριξαν τους βασικούς υποψηφίους. Και θα επιφέρει έναν πραγματικά τριμερή αγώνα στη Νότια Καρολίνα.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα