Την κυβέρνηση Μέρκελ «αγγίζει» το σκάνδαλο της Volkswagen

Οι υπουργοί της Άνγκελα Μέρκελ «αγνόησαν την προειδοποίηση για τις νοθευμένες εκπομπές ρύπων», όπως αποκαλύπτει μία κοινοβουλευτική απάντηση.

Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ έκανε τα στραβά μάτια για τη νοθεία στις εκπομπές της Volkswagen, όπως προκύπτει

από μία κοινοβουλευτική απάντηση, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραιτήθηκε εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης. Μια γραπτή κοινοβουλευτική απάντηση δείχνει ότι γερμανοί υπουργοί είχαν προειδοποιήσει μήνες πριν για το λεγόμενο «σύστημα αναστολής», το λογισμικό που εξαπατά για τους πετρελαιοκινητήρες.

Το υπουργείο Μεταφορών απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με τη βιομηχανία αυτοκινήτου στις 28 Ιουλίου, στην οποία αναφέρει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επίγνωση [των ελαττωματικών συσκευών], οι οποίες έχουν ως στόχο την παραποίηση των στοιχείων των ελέγχων». Ενώ η απάντηση δεν αναφέρει την Volkswagen, η πρόταση του Πράσινου κόμματος της χώρας, το οποίο θέτει το ερώτημα, είναι ότι είχε σχέση με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Μάρτον Βίντερκορν, αναγκάστηκε να παραιτηθεί την Τετάρτη μετά από έκτακτη συνεδρίαση. Η παραίτησή του ακολούθησε μια οκτάωρη συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ. Ο Βίντερκορν ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο χθες το βράδυ ότι «ανοίγει το δρόμο για ένα νέο ξεκίνημα».

Ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του, καθώς:

• Υπήρξαν ενδείξεις ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να διευρυνθεί και να επηρεάσει την κατανάλωση, αφού ομάδες καταναλωτών προειδοποίησαν επίσης ότι οι μετρήσεις θα μπορούσαν να βασίζονται σε λανθασμένους ελέγχους

• Το γραφείο του γερμανικού δημόσιου κατήγορου στο Brunswick ξεκίνησε μια «προκαταρκτική έρευνα» σε υπαλλήλους της VW, ενώ αμερικανικές αρχές έχουν διευρύνει τις ποινικές έρευνες

• Η Νάταλι Μπένετ, ηγέτης του Πράσινου Κόμματος, κάλεσε τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατηγοριών για ανθρωποκτονία από εταιρεία

• Η VW αναμένεται να δεχθεί αγωγές δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ, ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο δικηγόροι προτρέπουν τους οδηγούς να κάνουν μηνύσεις

Το «πειραγμένο» λογισμικό στα πετρελαιοκίνητα 2,0 λίτρων της VW αποκαλύφθηκε από αρχές των ΗΠΑ την Παρασκευή, προκαλώντας 35 τοις εκατό πτώση των μετοχών σε διάστημα δύο ημερών. Δεν υπήρχε καμία γραπτή μαρτυρία που να αναφέρει την VW στην κοινοβουλευτική ανταλλαγή ερωτήσεων και απαντήσεων μεταξύ των Γερμανών Πράσινων και του υπουργείου της χώρας τον Ιούλιο. Ωστόσο, το υπουργείο έγραψε: «Η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν υπάρχουν εκτεταμένα αποδεδειγμένα μέσα για την πρόληψη των συσκευών παραποίησης».

Ο Όλιβερ Κρίσχερ, αντιπρόεδρος των Πρασίνων, δήλωσε στο κανάλι N24: «Η κυβέρνηση μας είπε τον Ιούλιο ότι γνώριζε για αυτό το λογισμικό, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι γνώριζαν πως το λογισμικό χρησιμοποιούταν ευρέως. Το σκάνδαλο των εκπομπών της VW είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο και κάθε τέχνασμα και μέσο εξαπάτησης γίνεται αποδεκτό πολύ εύκολα».

Οι ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση Μέρκελ θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα στηρίχθηκαν από ένα φόρουμ των γερμανικών περιβαλλοντικών επιχειρήσεων. Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο γερμανός υπουργός Μεταφορών, δήλωσε στο Βερολίνο την Τετάρτη ότι ο ισχυρισμός πως η κυβέρνηση είχε συναινέσει στην χειραγώγηση ήταν «ψευδής και απρεπής». Η γερμανική κυβέρνηση έχει συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, με επικεφαλής τον Μίκαελ Οντενβαλντ , υφυπουργό μεταφορών. Εν τω μεταξύ, η Volkswagen αντιμετωπίζει μια συλλογική αγωγή στην Ιταλία από μια ομάδα καταναλωτών, η οποία βρήκε μια «τεράστια διαφορά» μεταξύ της διαφημιζόμενης και της πραγματικής κατανάλωσης καυσίμου σε ένα μοντέλο VW Golf, που αφήνει ζημιά στους οδηγούς περίπου 470 ευρώ τον χρόνο.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα