Την επανεγκατάσταση 120.000 προσφύγων αποφάσισε η ΕΕ

Η πλειοψηφία των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το σχέδιο της Κομισιόν για την επανεγκατάσταση 120.000 προσφύγων με το σύστημα των ποσοστώσεων, ξεπερνώντας τις ενστάσεις τεσσάρων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης. Η χρήση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία για να προχωρήσει το σύστημα κατανομής των βαρών παρά τις ανησυχίες σε ορισμένες πρωτεύουσες είναι μια σπάνια κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει τις εντάσεις σε όλο το μπλοκ κατά τη διάρκεια της μεταναστευτική κρίσης.

Διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν πως η Ουγγαρία,

η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Τσεχική Δημοκρατία καταψήφισαν το σχέδιο κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ η Φινλανδία απείχε, αλλά δεν ήταν σε θέση να σταματήσουν τους υποστηρικτές του, με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με ένα συμβιβαστικό σχέδιο, που έχει σκοπό να μειώσει ορισμένες πολιτικές εντάσεις για την απόφαση, δεν θα μετεγκατασταθούν και οι 120.000 αμέσως. Αντ 'αυτού, 66.000 θα προστεθούν στους 40.000 που εγκρίθηκε τον Ιούλιο. Οι υπόλοιποι 54.000 δεν θα διανεμηθούν μέχρι το επόμενο έτος. Η ψηφοφορία φέρνει τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν σε 160.000, όλοι εκ των οποίων θα προέρχονται από την Ελλάδα και την Ιταλία όπου οι κυβερνήσεις έχουν κατακλυσθεί από την εισροή των μεταναστών που εισέρχονται στη Μεσόγειο από την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική, καθώς ξεφεύγουν από τον πόλεμο και τη βία στην Μέση Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής.

Οι αιτούντες άσυλο από το Ιράκ, την Ερυθραία και τη Συρία θα πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα, αλλά η υλικοτεχνική υποδομή για το πώς θα διανεμηθούν δεν έχει εκπονηθεί ακόμη.

Η ΕΕ προσπαθεί να ανταποκριθεί στο κύμα των απελπισμένων μεταναστών που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους από την αρχή του έτους. Σε γενικές γραμμές, η ΕΕ αποφεύγει να αγνοεί κράτη-μέλη σχετικά με ευαίσθητα μέτρα και συνήθως χρησιμοποιεί την πλειοψηφία σε πιο τεχνικά θέματα. Η διαφωνία αναμένεται να φέρει δυσαρέσκεια στο χειρισμό της κρίσης της μετανάστευσης, που έχει εκθέσει τις σημαντικές διαφορές στην Ένωση των «28» όσον αφορά την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κίνησης πληθυσμού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αποφασιστικότητα της Γερμανίας να προχωρήσει με το σχέδιο προκάλεσε ήδη δυσαρέσκεια μεταξύ των διπλωματών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για αμφιλεγόμενα θέματα όπως η μετανάστευση. Μιλώντας πριν από τη συνεδρίαση, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ προειδοποίησε: «Θα είναι μία δύσκολη συνάντηση, μία σκληρή συνεδρίαση. Θα είναι απαράδεκτο αν η Ευρώπη στείλει το μήνυμα στους Ευρωπαίους και στον κόσμο ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία δυνατή λύση».

Η συνάντηση συγκλήθηκε όταν αρκετές χώρες τις τελευταίες ημέρες σφράγισαν τα σύνορά τους ενάντια στους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Τη Δευτέρα το βράδυ, η Ουγγαρία, μια χώρα διέλευσης, προκάλεσε περεταίρω εντάσεις, περνώντας ένα νόμο που επιτρέπει στο στρατό να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και όπλα με δίχτυ κατά των μεταναστών. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν προειδοποίησε ότι η ροή των ανθρώπων «σπάζει τις πόρτες προς τα πάνω μας». Η Βουδαπέστη είχε προηγουμένως λάβει μέτρα για να κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία, την Κροατία και τη Ρουμανία για να προσπαθήσει να σταματήσει τη ροή των μεταναστών.

«Είναι ένα πραγματικό ευρωπαϊκό πρόβλημα: βλέποντας απλά την γεωγραφία αυτό γίνεται σαφές» είπε ο Camino Mortera-Martinez του think-tank Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. «Αλλά το λυπηρό είναι ότι πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ φαίνεται να ακολουθούν ακριβώς την εθνική λογική». Η Ουγγαρία κατάφερε να εξαιρεθεί από το σύστημα, το οποίο, όπως υποστήριξαν στη Βουδαπέστη, κινδύνευε να μετατρέψει τη χώρα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων όπου θα παραμείνουν μέχρι και 54.000 αιτούντες άσυλο έως ότου κατευθυνθούν προς έναν τελικό προορισμό. Οι ροές των μεταναστών προχωρούν σχετικά γρήγορα μέσω της Ουγγαρίας στην πορεία τους προς την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Λίγοι διπλωμάτες πιστεύουν ότι η πολιτική μετεγκατάστασης θα λειτουργήσει στην πραγματικότητα. Οι αριθμοί που καλύπτονται από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι ελάχιστοι μπροστά στους 4 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται προς το παρόν στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία και ορισμένοι οργανισμοί, όπως η Διεθνής Αμνηστία, παρουσιάζουν το επιχείρημα σχετικά με τις ποσοστώσεις ως αποπροσανατολισμό. Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Κροατία - καθώς και η Πολωνία - έχουν υποστηρίξει ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παρακολούθηση των εξωτερικών συνόρων της, κυρίως στην ελληνική ακτογραμμή, όπου 3.000-4.000 μετανάστες καταφθάνουν κάθε μέρα. Ο Ράνκο Όστογιτς, υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, είπε ότι θα ζητήσει στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες από την Ελλάδα να σταματήσει να μεταφέρει πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή σε άλλα μέρη της ΕΕ».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Μίλαν Τσόβανεκ τουίταρε ότι η πολιτική δεν θα λειτουργήσει: «Σύντομα θα ανακαλύψουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Η λογική έχασε σήμερα». Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος θα προεδρεύει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών του μπλοκ την Τετάρτη, κατέστησε σαφές ότι φιλοδοξία του είναι η επίλυση του ζητήματος των ποσοστώσεων εκ των προτέρων, ώστε να μπορέσει η ΕΕ να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερα θέματα όπως οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ελλάδα και η παροχή περισσότερης άμεσης βοήθειας στους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα