Οι επτά συνέπειες του αποτελέσματος των εκλογών

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν τόσο εκκωφαντικό που έχει άμεσο αντίκτυπο σε μια σειρά ζητημάτων μέσα στα κόμματα και όχι μόνο:

Πρώτον, η ΝΔ ψάχνει να βρει τον αντι-Τσίπρα: Εγγύηση αποτελεσματικότητας έχουν μόνο οι αεροσυνοδοί. Με αστρική -για τα κομματικά δεδομένα της ΝΔ ταχύτητα – κινούνται οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Θα έλεγε κανείς ότι τον

«περίμεναν στη γωνία της ήττας», αν δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα στη Συγγρού. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί εξήντα υποψηφιότητες για τη αρχηγία από «μαθητάδες». Αναμένονται δηλώσεις και από τους σαράντα πέντε μάστορες.

Δεύτερον, στον ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν ότι έχουν λειψανδρία στελεχών –τώρα που έφυγε η αριστερή πλατφόρμα- για την κάλυψη των κυβερνητικών θέσεων. Η Ξουλίδου μπαίνει σίγουρα στην Κυβέρνηση, ενώ η Τασία βγαίνει αν και δικαιώθηκε από τα ποσοστά του κόμματος στα νησιά. Ο Τσίπρας φέρεται να απορρίπτει τον Νικολόπουλο, αν και έχει προϋπηρεσία, είναι αδαμάντινος χαρακτήρας και μια ζωντανή παρακαταθήκη για τον τόπο... και ιδίως τους βραχύσωμους.

Τρίτον, μη νομίζετε ότι η Επιτροπή Χρέους θα σταματήσει τις συνεδριάσεις της τώρα που δεν επανεξελέγη η Ζωή. Τα μέλη θα μεταφερθούν με άκρα μυστικότητα σε κάποιο βουνό, μάλλον το Αιγάλεω, με καλή θέα στη Σαλαμίνα, αλλά και το Δαφνί.

Τέταρτον, το ΚΚΕ μπαίνει σε μια νέα φάση εσωστρέφειας, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται σημαδιακό και ίσως προβοκάτσια: το κόμμα ήρθε πέμπτο κατά σειρά δυναμικότητας, πήρε 5,55% και εξέλεξε δεκαπέντε βουλευτές. Τα σερί πεντάρια της παρουσίας του κόμματος στις εκλογές ερμηνεύονται ως η «ακαδημαϊκή βάση επιτυχούς εξέτασης» από τους «Προεδρικούς» και ως ανοιχτή παλάμη από τους λοιπούς.

Πέμπτον και βασικότερο, το «Ποτάμι» περνά κρίση ηγεσίας και αφού το 26% των ψηφοφόρων του του Ιανουαρίου πήγε στη ΝΔ, αναμένεται να πάρουν με μεταγραφή όποιον περισσέψει στην κούρσα αρχηγίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Φτάνει να πληροί κατ’ ελάχιστον το κριτήριο του φιλελεύθερου και να έχει αναγνώσει κάτι περισσότερο από τα «ιστορικά Κλικ».

Στο ΠαΣοΚ –ΔημΑρ-Αχαϊκή Συμπολιτεία μόνο πανηγύρια. Είχαν να χαρούν τόσο από τότε που έφυγε ο ΓΑΠ από την Πρωθυπουργία. Δεκαεπτά έδρες ούτε σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας δεν έχουν.

Έβδομη και τελευταία συνέπεια των εκλογών είναι η διαρκώς αυξανόμενη κυβερνητική δύναμη των ΑνΕλ, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη της εκλογικής τους ισχύος. Μπήκε στο τραπέζι η πρόταση δίπλα στο «Ανεξάρτητοι», που παραπέμπει στις παλιές αντιμνημονιακές εποχές να μπει και το «Αλεξικέραυνοι» (του Αλέξη οι κεραυνοί δηλαδή) με διακριτικό τίτλο ΑνΑλΕλ…

Μικρός Οδυσσέας

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα