Την ενοχή Βαξεβάνη για δυσφήμηση δια του τύπου κατά της συζύγου του Γ. Στουρνάρα πρότεινε ο Εισαγγελέας

20:35 2/8/2017 - Πηγή: Antinews

Δικαστής – δημοσιογράφος δεν είχε προκύψει ποτέ στην Ελλάδα, στην οποία τα έχουμε δει όλα. Να όμως που και με εισαγγελική βούλα, με πρόταση εισαγγελέα ο τίτλος τιμής απονεμήθηκε μετ’ επαίνων στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Ο εισαγγελέας του Τριμελούς πρότεινε την ενοχή του για δυσφήμηση δια του τύπου κατά της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα,

Λίνας Νικολοπούλου. Ο δημοσιογράφος – δικαστής κατάφερε πάντως να μην κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμηση αλλά για απλή δυσφήμηση, αν και τον τελικό λόγο τον έχουν οι δικαστές.

Όμως, η διατύπωση της κατηγορίας δεν έχει και τόση σημασία. Είναι σα να λες σε έναν δολοφόνο ότι δεν σκότωσες από πρόθεση αλλά από αμέλεια. Θα φάει λιγότερα χρόνια αλλά θα γραφτεί στο ποινικό του μητρώο ΕΝΟΧΟΣ.

Μεγαλύτερη σημασία από το πέρας της δίκης (η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το βράδυ) είχε το σημείο εκείνο όπου ο εισαγγελέας απευθυνόμενος στον Βαξεβάνη του είπε ουσιαστικά ότι δεν μπορεί αυτός να υποκαθιστά τη Δικαιοσύνη.

Δεν μπορεί ο κάθε δημοσιογράφος να χρησιμοποιεί στοιχεία, πορίσματα και έρευνες όπως αυτός γουστάρει. Δεν μπορεί να κόβει και να ράβει και στο τέλος να δημοσιεύει άρθρα τα οποία έχουν αποκλειστικό σκοπό να σπιλώσουν συνειδήσεις, να εκτελέσουν δημόσια πρόσωπα, να καταστρέψουν επιχειρηματίες και τελικά να ξεπληρώσουν πολιτικά γραμμάτια. Οι «εκτελεστές – λειτουργοί» του τύπου πρέπει κάποτε να πάψουν να υπάρχουν και τέτοιες αποφάσεις, με αυτό το σκεπτικό είναι το πρώτο βήμα.

Δεν έχουμε και πολλές αυταπάτες ότι ο Βαξεβάνης ή όποιος άλλος «αποκαλυπτικός» δημοσιογράφος, θα αλλάξει ρότα στη ζωή του και στη δουλειά του. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε και όλοι ξέρουμε ότι όταν ρίξεις λάσπη στον ανεμιστήρα σίγουρα κάπου θα κολλήσει γιατί δεν υπάρχουν ηθικοί ή άλλοι κανόνες.

Τουλάχιστον υπάρχουν εισαγγελείς που καταλαβαίνουν μέχρι που μπορούν να μπουν όρια στις δημοσιεύσεις, στα στημένα ρεπορτάζ. Οι εισαγγελείς – δημοσιογράφοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματική δικαιοσύνη η οποία έχει προβλήματα, κάνει λάθη, πρέπει να κρίνεται αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθίσταται.

Αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι καταδικαστική για τον Βαξεβάνη ενδεχομένως να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία της τέταρτης εξουσίας. Και φυσικά της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, ειδικά δε του ΣΥΡΙΖΑ, που χτυπά κάτω από τη μέση τους πολιτικούς εχθρούς του.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα