Την ενοχή του ζεύγους Παπαντωνίου ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου και της σύζυγου του Σταύρουλας Κουράκου για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες, κατά το έτος 2009, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κ. Π. Πούλιος αγορεύοντας στο δικαστήριο που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεσή τους.

Ο κ. Πούλιος ζήτησε την ενοχή του ζεύγους Παπαντωνίου για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες, επισημαίνοντας πως το επίδικο ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ, που το ζεύγος φέρεται να μην είχε συμπεριλάβει στη δήλωση πόθεν έσχες

του έτους 2009, είναι «ιδιαίτερα μεγάλο και δεν δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση κατηγορουμένων».

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε σε όλη τη διαδρομή του επίμαχου ποσού και συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2010, οπότε και τα χρήματα επαναπατρίστηκαν. Όπως είπε ο κ. Πούλιος τον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 2000 έγιναν τρεις καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, ενώ το 2008 τα χρήματα μπήκαν σε καταπίστευμα με τη συμμετοχή και υπεράκτιας εταιρίας για να επαναπατριστούν τέλος το 2010.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η κυρία Κουράκου ήταν η πραγματική και κύρια δικαιούχος του επίμαχου ποσού καθ' όλη τη διάρκεια ύπαρξης του λογαριασμού στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε αργότερα συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ.

Υποστήριξε δε πως ο κ. Παπαντωνίου όχι μόνο γνώριζε την ύπαρξη του λογαριασμού στην HSBC αλλά κατέβαλε και προσπάθεια για να πετύχει την απόκρυψη ποσών.

Το γεγονός ότι ο κ. Παπαντωνίου γνώριζε - όπως είπε ο εισαγγελέας - αποδεικνύεται κυρίως από το ότι το χρηματικό ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού, Γ. Κανδαλέπα.

«Πως είναι δυνατόν να έγινε ανάληψη τόσο μεγάλου ποσού και να το κράτησε κρυφό από τον πρώτο κατηγορούμενο ο Γ. Κανδαλέπας;» διερωτήθηκε ο εισαγγελέας για να προσθέσει: «Τα ποσά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα και ένα μέρος προερχόταν από κοινούς λογαριασμούς. Είναι δυνατόν να το αγνοούσε ο πρώτος κατηγορούμενος; Και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν υποχρέωση δήλωσης του ποσού διότι γνώριζαν την ύπαρξή του».

Ακόμη, επικαλούμενος στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία, ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, ανέφερε ότι υπήρξε «μακρά και συντονισμένη προσπάθεια» από την πλευρά των κατηγορουμένων να αποκρύψουν ποσά. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος και οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι» κατέληξε ο εισαγγελέας.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα