Την αποβολή της Ουγγαρίας από την ΕΕ, εξαιτίας της εχθρότητάς της προς τους πρόσφυγες, ζητά το Λουξεμβούργο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ζήτησε να αποβληθεί η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της ολοένα και πιο εχθρικής προσέγγισής της προς τους πρόσφυγες, καθώς ακτιβιστές κατηγορούν την σκληροπυρηνική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν ότι προωθεί την ξενοφοβία για να εμποδίσει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο. Ο Ζαν Άσελμπορν δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα πρέπει να εκδιωχθεί προσωρινά ή και οριστικά από

την ΕΕ επειδή αντιμετωπίζει τους αιτούντες άσυλο "χειρότερα και από τα άγρια ζώα".

Σε μια συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, είπε: "Όποιος, όπως η Ουγγαρία, χτίζει φράχτες κατά των προσφύγων από τον πόλεμο ή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης θα πρέπει να εξαιρεθεί προσωρινά, ή αν είναι απαραίτητο για πάντα, από την ΕΕ".

Ο Άσελμπορν ζήτησε να αλλάξουν οι κανόνες της ΕΕ για να καταστεί ευκολότερη η αποβολή της Ουγγαρίας, καθώς αυτός ήταν "ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της συνοχής και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Άσελμπορν ως "μη σοβαρούς" και τα σχόλια του ως "κήρυγμα, πομπώδες και οργισμένο". Είπε ότι μόνο οι Ούγγροι έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν με ποιον θέλουν να ζήσουν, προσθέτοντας ότι κανένας γραφειοκράτης των Βρυξελλών δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα.

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε από την ουγγρική κυβέρνηση, ο Σιγιάρτο πρόσθεσε: "Είναι κάπως περίεργο που ο Ζαν Άσελμπορν και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ - οι οποίοι αμφότεροι προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα φορολογικής βελτιστοποίησης - μιλάνε για το από κοινού μοίρασμα των βαρών. Αλλά καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό πραγματικά: Η Ουγγαρία πρέπει να αναλάβει τα βάρη που δημιουργούνται από τα λάθη των άλλων".

Η οργάνωση Human Rights Watch ζήτησε επίσης η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει "εξουσίες επιβολής" κατά της Βουδαπέστης, μετά την τεκμηρίωση κακοποίησης αιτούντων άσυλο, υποστηρίζοντας ότι η Ουγγαρία παραβιάζει το πλαίσιο του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Έχει, επίσης, θορυβηθεί από μια αντιμεταναστευτική εκστρατεία ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση Ορμπάν, για να αντισταθεί στην προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει δεσμευτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη.

Στις 2 Οκτωβρίου, η Ουγγαρία αναμένεται να διεξάγει ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για το σχέδιο μετεγκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει την αποστολή 1.294 αιτούντων άσυλο στην Ουγγαρία. Η κυβέρνηση Ορμπάν έχει στείλει ένα 18σέλιδο φυλλάδιο σε εκατομμύρια ουγγρικά νοικοκυριά, προτρέποντας τους πολίτες να απορρίψουν το σχέδιο γιατί θεωρεί ότι η "αναγκαστική μετεγκατάσταση θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας".

Η Λίντια Γκαλ, ερευνήτρια του HRW για την Ανατολική Ευρώπη με βάση την Βουδαπέστη, καταγγέλλει το φυλλάδιο ως "κυβερνητική, ξενοφοβική, αντιπροσφυγική προπαγάνδα για τα σκουπίδια". Κατηγορεί την ΕΕ ότι μένει "σχεδόν σιωπηλή" στην εν λόγω ρητορική. Αλλά υποστηρίζει ότι η έκκληση του Άσελμπορν να αποβάλει την Ουγγαρία από την ΕΕ θα "κάνει πιθανώς περισσότερο κακό παρά καλό". Σε ένα e-mail στην Guardian, η Γκαλ είπε η Ουγγαρία θα πρέπει αντ 'αυτού να διωχθεί. Όπως έγραψε: "Η ΕΕ έχει καλά εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη. Η εστίαση, μάλλον, θα πρέπει να είναι στην παραγωγή πολιτικής βούλησης να χρησιμοποιήσει αυτούς τους μηχανισμούς για να λογοδοτήσει η Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένου, ενδεχομένως, και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων".

Το φυλλάδιο της Ουγγαρίας περιλαμβάνει μια εικόνα με ουρές μεταναστών και αιτούντων άσυλο που περιμένουν να εισέλθουν στην Ευρώπη, παρόμοια με την πολυσυζητημένη αφίσα "Breaking Point" του πρώην ηγέτη του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το βρετανικό δημοψήφισμα. Ο τίτλος πάνω από την εικόνα ς λέει: "Έχουμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε με ποιον θέλουμε να ζήσουμε". Η Γκαλ είπε ότι το φυλλάδιο της Ουγγαρίας ήταν χειρότερο από την αφίσα του UKIP. Σε ένα blogpost, προσθέτει: "Το φυλλάδιο περιέχει στρεβλά γεγονότα σχετικά με την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, απεικονίζοντας τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες ως επικίνδυνους για το μέλλον της Ευρώπης. Συνδέει τη μετανάστευση με την αύξηση της τρομοκρατίας και αναφέρεται σε ανύπαρκτες 'απαγορευμένες' περιοχές σε ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, του Παρισιού και του Βερολίνου, όπου οι αρχές φέρεται να έχασαν τον έλεγχο και όπου ο νόμος και η τάξη είναι απόντες".

Η σκληροπυρηνική ρητορική της Ουγγαρίας για τους πρόσφυγες την άφησε απομονωμένη κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης τον Σεπτέμβριο 2015, αλλά έκτοτε ο Ορμπάν έχει γίνει μια όλο και πιο καθοριστική μορφή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η Αυστρία, η οποία αρχικά ακολούθησε η Γερμανία, ανταποκρινόμενη με συμπόνια στους πρόσφυγες, τώρα στέκεται στο πλευρό της Ουγγαρίας ζητώντας μια λύση σε στυλ Αυστραλίας. "Τον Σεπτέμβριο, ο Ορμπάν ήταν ο κακός" λέει ο Γκέραλντ Νάους, επικεφαλής του thinktank Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας που εδρεύει στο Βερολίνο. "Ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους ήταν ο αρχηγός ενός συνασπισμού κρατών. Και με την Αυστρία πλέον να παίρνει το προβάδισμα στο επιχείρημα για ένα σύστημα σε στυλ Αυστραλίας, η Γερμανία είναι τώρα αυτή που είναι απομονωμένη".

Αλλά το όραμα του Ορμπάν πηγαίνει πολύ πέρα από την απλή απώθηση των μεταναστών. Σε μια ομιλία του το περασμένο έτος, ο Ορμπαν χαιρέτισε αυτό που θεωρεί ως την κατάρρευση της φιλελεύθερης Ευρώπης. "Βιώνουμε σήμερα το τέλος μιας εποχής: μιας εννοιολογικής-ιδεολογικής εποχής" είπε ο Ορμπάν σε υποστηρικτές του το περασμένο φθινόπωρο. "Παραμερίζοντας την υποκρισία, μπορούμε απλά να την αποκαλούμε εποχή της φιλελεύθερης φλυαρίας. Αυτή η εποχή είναι τώρα στο τέλος της". Πριν από μία εβδομάδα, ο Ορμπαν συνέχισε το επιχείρημα αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον δεξιό Πολωνό πολιτικό Γιάροσλαβ Καζίνσκι, με τον οποίο ζήτησαν η Ευρώπη και οι θεσμοί της να αναθεωρηθούν υπέρ ενός δεξιού οράματος. "Βρισκόμαστε σε μια ιστορική πολιτιστική στιγμή", δήλωσε ο Ορμπαν. "Υπάρχει μια πιθανότητα πολιτιστικής αντεπανάστασης τώρα".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα