Τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Χίλαρι Κλίντον αποσυρθεί;

Ο βήχας, το επεισόδιο λιποθυμίας και η διάγνωση της πνευμονίας έχουν εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία. Αλλά τι θα συμβεί αν η Χίλαρι Κλίντον πράγματι εγκαταλείψει τον αγώνα;

Τι λένε οι ειδικοί

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Warwick, Δρ Trevor McCrisken λέει ότι το πεδίο θα είναι ανοικτό, αν και θεωρεί ότι είναι απίθανο η Κλίντον να αποχωρήσει από την κούρσα. Όπως υποστηρίζει: "Κάτι τέτοιο πραγματικά θα συγκλονίσει το κόμμα. Ασφαλώς δεν υπάρχει χρόνος για να προετοιμάσουν

έναν άλλο υποψήφιο". Ο πολιτικός συντάκτης του BBC Andrew Neil έγραψε: "Αν η Κλίντον αναγκαστεί να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα, η αντικατάσταση της έγκειται εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα της 445μελούς Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. "Η DNC δεν παρέχει καθοδήγηση ως προς το ποιον θα προτιμήσει αν η Κλίντον αποσυρθεί. Ο Σάντερς, ο Μπάιντεν, ο Κέιν όλοι είναι πιθανοί".

Μήπως υπάρχει ένας αυτόματος διάδοχος για την Κλίντον;

Δεν υπάρχει αυτόματος διάδοχος που θα αντικαταστήσει την Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφιος πρόεδρος για το Δημοκρατικό Κόμμα, αν η κακή υγεία της την αναγκάσει να αποσυρθεί. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το διοικητικό όργανο του κόμματος, η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, θα κινηθεί γρήγορα για να επιλέξει τον νέο υποψήφιο στις εκλογές του Νοεμβρίου αν η Κλίντον αναγκαστεί να παραιτηθεί. Ποιος θα μπορούσε να την αντικαταστήσει;

Παρότι ο υποψήφιος της αριστεράς Μπέρνι Σάντερς ανταγωνίστηκε σκληρά την Κλίντον σκληρά στις προκριματικές εκλογές, δεν έχει κανένα αυτόματο δικαίωμα να την αντικαταστήσει. Ο υποψήφιος για Αντιπρόεδρος Τιμ Κέιν θα παραμείνει στη θέση του, αν άλλο πρόσωπο επιλεχθεί να την αντικαταστήσει. Άλλος πιθανός υποψήφιος είναι ο Τζο Μπάιντεν.

Μήπως αυτό δίνει προβάδισμα στον Τραμπ;

Ο McCrisken δήλωσε ότι το περιστατικό της πνευμονίας είναι πιθανό να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ, να δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της δικής του υγείας. "Η διάγνωση της πνευμονίας μπορεί να βολέψει και τις δύο πλευρές της εκστρατείας: τον Τραμπ για να πει ότι η Κλίντον είναι αδύναμη και την Κλίντον για να δείξει ότι είναι ανθεκτική με τη συνέχιση της εκστρατείας, παρά την ασθένεια.

"Ωστόσο, η εμφάνιση της αρρώστιας μπορεί να επηρεάσει τη δημοτικότητα. Κατά την πρώτη τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ Νίξον και Κένεντι στις ΗΠΑ, ο Νίξον είχε γρίπη και φαινόταν χάλια. Όσοι την άκουσαν από το ραδιόφωνο, δήλωσαν ότι ο Νίξον τα πήγε καλύτερα. Το τηλεοπτικό κοινό προτίμησε τον Κένεντι".

Τι λένε τα στοιχήματα;

Ο τρόμος για την υγεία της Κλίντον περιορίζει τις πιθανότητες του Τραμπ να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το Betway δίνει σε μια νίκη του Τραμπ 11/8, ενώ οι πιθανότητες για την Κλίντον έχουν επιμηκυνθεί από 2/5 σε 8/15.

Όπως σχολιάζει ο Alan Alger της εταιρείας: "Η ασθένεια της Χίλαρι δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή, καθώς η διαφορά είχε μειωθεί σημαντικά κατά το παρελθόν δεκαπενθήμερο, με τον Τραμπ να κερδίζει τρεις ή τέσσερις μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

Τώρα, έχοντας ένα 48ωρο χωρίς την αντίπαλό του στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ θα μπορούσε να κάνει περαιτέρω επιδρομές καθώς πλησιάζουμε στις πιο σημαντικές συζητήσεις. Ωστόσο, η Χίλαρι εξακολουθεί να είναι φαβορί ως επόμενος Πρόεδρος και ο Τραμπ θα χρειαστεί μια εντυπωσιακή απόδοση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους στις βασικές πολιτείες να του δώσουν την ψήφο τους".

aol.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα