Πράκτορας της KGB ο Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με σοβιετικά έγγραφα

19:57 8/9/2016 - Πηγή: Antinews

Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να έχουν περισσότερα κοινά από το ενδιαφέρον τους για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με ένα σοβιετικό έγγραφο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ο Αμπάς μπορεί κάποτε να εργαζόταν για την KGB. Η πιθανότητα αυτή, που διαλαλούσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Τετάρτης και εξίσου γρήγορα την απέρριψαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, προέκυψε από ένα βρετανικό έγγραφο με μία λίστα Σοβιετικών

πρακτόρων από το 1983. Η αναφορά στον Αμπάς γίνεται με την ονομασία "Mole" και τον προσδιορισμό: "πράκτορας KGB".

Η υπόθεση ο Αμπάς να ήταν πράκτορας της Μόσχας πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες θα μπορούσε να ήταν απλά ένα ιστορικό περίεργο, με εξαίρεση το γεγονός ότι έρχεται την ίδια στιγμή που ο Πούτιν προσπαθεί να ξεκινήσει νέες συνομιλίες μεταξύ του Αμπάς και του Πρωθυπουργού του Ισράηλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ένας Ρώσος απεσταλμένος βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Νετανιάχου, αλλά ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφορές.

"Σκεφτήκαμε ότι ήταν σημαντικό τώρα στο πλαίσιο της ρωσικής προσπάθειας να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμπάς και του Νετανιάχου, κυρίως λόγω του κοινού παρελθόντος του Αμπάς με τον Πούτιν στην KGB", δήλωσε ο Γκίντεο Ρεμέζ, ένας από τους δύο ερευνητές στο Ινστιτούτο Τρούμαν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, ο οποίος αποκάλυψε το Σοβιετικό έγγραφο στο ισραηλινό Channel 1.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χλεύασαν τις αναφορές των πιθανών δεσμών του Αμπάς με τους σοβιετικούς κατασκόπους, αποκαλώντας την μια ξεδιάντροπη προσπάθεια να τον υπονομεύσουν σε μια εποχή που αγωνίζεται με τις εσωτερικές διαφωνίες και ζητά υποστήριξη από το εξωτερικό. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε καμία ανάγκη ο Αμπάς να είναι σοβιετικός πράκτορας, επειδή η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης εκείνη την χρονική περίοδο συνεργαζόταν ανοιχτά με τη Μόσχα. Ο Αμπάς, όπως είπαν, ήταν επικεφαλής της παλαιστινιακής-σοβιετικής φιλίας, κάτι που τον καθιστά τον de facto σύνδεσμο με τη Μόσχα.

Το έγγραφο ονοματοδοσίας του Αμπάς ήταν ανάμεσα σε χιλιάδες σελίδες των αρχείων Μιτρόκχιν, που διατηρεί ο αποστάτης της υπηρεσίας πληροφοριών Βασίλι Μιτρόκχιν. Τα έγγραφα δείχνουν πως ο Αμπάς, που είχε το κωδικό όνομα "Krotov", εργάστηκε υπό τον Μιχαήλ Μποντγκάνοφ, που τώρα είναι κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης στην Μέση Ανατολή.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα