Την ανακατάληψη της Ράκα σχεδιάζουν οι συμμαχικές δυνάμεις

Ο αγώνας για την ανακατάληψη της Ράκα, της συριακής πόλης που θεωρείται πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, πρέπει να αρχίσει σύντομα -μέσα σε λίγες εβδομάδες- για να διαταράξει τον προγραμματισμό που πιστεύεται ότι είναι σε εξέλιξη εκεί για να οργανώσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας την Τετάρτη. Ο στρατηγός Stephen Townsend, κορυφαίος αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, αρνήθηκε να ονομάσει μια συγκεκριμένη απειλή εναντίον δυτικών στόχων που απορρέουν από τη Ράκα, αλλά περιέγραψε μια "αίσθηση του επείγοντος".

Είπε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη οι εργασίες για την απομόνωση της πόλης να ξεκινήσουν σύντομα για την αποτροπή επιθέσεων στη Δύση, που θα μπορούσε να ξεκινήσουν ή να σχεδιαστούν από την πρωτεύουσα των τρομοκρατών".

Ανακοινώνοντας ότι επίκειται η μάχη για την ανακατάληψη της Ράκα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμερίζουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και προχωρούν με τα σχέδια να βασιστούν σε μια χερσαία μαχητική δύναμη, που περιλαμβάνει και κούρδους μαχητές στη Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση έχει γίνει ένας πολύπλοκος σύμμαχος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, καθώς φοβάται ότι οι φιλοδοξίες για αυτονομία μπορεί να εξαπλωθούν στον κουρδικό πληθυσμό της. Ο Townsend τόνισε ότι οι κούρδοι μαχητές θα είναι ένα μέρος της χερσαίας δύναμης στην προσπάθεια απομόνωσης της Ράκα. "Θα προχωρήσουμε με όποιον μπορεί, με όποιον είναι πρόθυμος" δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τη Βαγδάτη. "Και όταν πετύχουμε την αρχική απομόνωση, θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω".

Η πολιτική του θέματος έχει δυσκολέψει τους αμερικανούς σχεδιασμούς που προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων. Η Τουρκία θεωρεί τους Σύριους Κούρδους μαχητές (YPG), ως προέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, της κουρδικής επαναστατικής ομάδας που επιδιώκει αυτονομία από την Τουρκία από τη δεκαετία του 1980. Η Άγκυρα έχει ζητήσει η YPG να μην συμμετέχει στη μάχη ανακατάληψης της Ράκα.

Αλλά αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η YPG είναι οι καλύτεροι μαχητές που έχουν. "Τα γεγονότα είναι αυτά", δήλωσε ο στρατηγός Γενικός Townsend. "Η μόνη δύναμη που είναι ικανή για οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων η YPG είναι ένα σημαντικό μέρος".

Ενώ η κουρδική πολιτοφυλακή θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της επιχείρησης, ο στρατηγός Townsend είπε ότι πολλές από τις περισσότερες από τις 300 αμερικανικές δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων που βρίσκονται τώρα στη Συρία θα βοηθήσουν στην στρατολόγηση, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων μέσα και γύρω από τη Ράκα, που είναι κατά κύριο λόγο Σαουδάραβες. Η επικείμενη επιχείρηση είναι περισσότερο πολύπλοκη, λένε κάποιοι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, διότι ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Σύροι Κούρδοι θεωρούν την ανακατάληψη της Raqqa ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους - σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον.

"Η συριακή κουρδική YPG δεν επιθυμεί πραγματικά να χυθεί αίμα για να καταλάβει την πόλη με την σουνιτική πλειοψηφία, που βρίσκεται μακριά από το όραμά τους για αυτονομία, ενώ η Τουρκία ενδιαφέρεται για την επιχείρηση μόνο στο βαθμό που η YPG δεν θα συμμετέχει", δήλωσε ο Christopher Kozak, ένας Σύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. Ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ δήλωσε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ότι η επίθεση να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από τη Ράκα θα αρχίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο Κάρτερ συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό άμυνας, Φικρί Ισίκ, και τον γάλλο υπουργό άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου τόνισε την "ανάγκη ο συνασπισμός να διατηρήσει την πίεση στο ISIL σε πολλαπλά μέτωπα" σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Πενταγώνου. Ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επιχείρηση της Ράκα θα πραγματοποιηθεί σε περίπου τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση, είπε, είναι αυτό που η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος κάνει εδώ και μήνες: προπαρασκευαστικές αεροπορικές επιθέσεις μέσα και γύρω από τη Ράκα που πλήττουν στρατηγικές θέσεις. Η δεύτερη φάση, που θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα είναι για να απομονώσουν τη Ράκα με τις διαθέσιμες δυνάμεις - κυρίως Κούρδους της Συρίας, με τους Σύριους Άραβες επίσης. Η τρίτη φάση θα είναι ο αγώνας για την ίδια τη Ράκα, που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ελπίζουν να διεξαχθεί κατά κύριο λόγο από τους Σύριους Άραβες, δεδομένου ότι η πόλη είναι σουνιτικής πλειοψηφίας.

Ο στρατηγός Townsend συνέκρινε το σχέδιο για την ανακατάληψη της Ράκα με αυτό της Μανμπίζ στη Συρία, την οποία ανακατέλαβαν από το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο. Η Μανμπίζ ήταν ο τελευταίος σταθμός στη διαδρομή των μαχητών του ISIS από τη Συρία προς την Ευρώπη. Αλλά τα σχέδια, στην πραγματικότητα, οργανώνονταν στην Ράκα. Μαχητές μετακινούνταν εκεί από την Μανμπίζ πριν περάσουν τα σύνορα από την Τουρκία και, στη συνέχεια, κατευθυνθούν στην Ευρώπη. "Βγαίνοντας από την Μανμπίζ, βρήκαμε συνδέσμους με άτομα και σχέδια που σχετίζονται με τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες", είπε. "Γνωρίζουμε ότι τα σχέδια καταστρώνονται στη Ράκα" δήλωσε ο Townsend. "Και γι' αυτό θεωρώ απαραίτητο να καταλάβουμε τη Ράκα".

Η μάχη για τη Ράκα θα διεξαχθεί ενώ θα συνεχίζεται η μάχη για τη Μοσούλη, δίπλα στο Ιράκ, λένε οι αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο στρατηγός Joseph L. Votel, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν "εξαιρετικά σημαντικό" να διατηρήσουν την ταυτόχρονη πίεση στην Μοσούλη και τη Ράκα, αν όχι με επίγειες δυνάμεις, όπως και με τη Μοσούλη, τουλάχιστον με σταθερά επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα