Τι συμβαίνει με τον Πούτιν;

Εκπρόσωποι και από τις δύο χώρες επιβεβαίωσαν ότι ο Πούτιν είχε αναβάλει την επίσκεψη στο Καζακστάν, ενώ ένας υπάλληλος της κυβέρνησης του Καζακστάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Φαίνεται ότι έχει αρρωστήσει». Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ο Πούτιν ήταν «απολύτως» υγιής, προσθέτοντας ότι η χειραψία του Πούτιν είναι τόσο έντονη που «μπορεί να σου σπάσει το χέρι». Την Τετάρτη το Κρεμλίνο ακύρωσε τελετή στη Ρωσία

για την επίσημη υπογραφή συμφωνίας ενοποίησης μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Νότιας Οσετίας –και μάλιστα την τελευταία στιγμή κι ενώ αντιπροσωπεία από την περιοχή είχε ήδη φτάσει στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στη Μόσχα. Μια εικόνα που κυκλοφόρησε χθες από την ομάδα Τύπου του Πούτιν έδειξε μια συνάντηση με τον περιφερειακό κυβερνήτη της Καρελίας, που, σύμφωνα με διάφορα πρακτορεία ειδήσεων, πράγματι έλαβε χώρα στις 4 Μαρτίου.

Ο Πεσκόφ δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα κάνει δημόσια εμφάνιση ο Πούτιν και είπε ότι δεν θα είναι παρόν στην συνάντηση με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας σήμερα, ενώ συνήθως είναι. «Όντως, συνήθως είναι εκεί» είπε ο Πεσκόφ. «Αλλά φέτος δεν είχε την πρόθεση να παραστεί». Οι πολλές υποψίες κάλυψαν το κενό που άφησε η απουσία αξιόπιστης πληροφόρησης σχετικά με την υγεία του Πούτιν, αν και οι φήμες φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση στην χρηματοπιστωτική αγορά. Ο Τζον Σουίνι του BBC - ο οποίος έγινε γνωστός απ’ όταν ρώτησε τον Πούτιν αν «λυπάται για τις δολοφονίες στην Ουκρανία» πέρυσι- αναρωτήθηκε στο Twitter αν έπασχε «από κρυολόγημα ή εγκεφαλικό που θα του αλλάξει τη ζωή».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι ο πρόεδρος ήταν σε συνεχή επαφή με τις κρατικές εταιρείες και τράπεζες, καθώς και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά παραδέχθηκε ότι ήταν πιο απασχολημένος απ’ ότι συνήθως λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης στην Ουκρανία. «Έχει συναντήσεις συνεχώς, αλλά δεν είναι όλες δημόσιες» είπε ο Πεσκόφ. «Η ατζέντα είναι πολύ γεμάτη – όσον αφορά την κρίση και ούτω καθεξής».

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για τον Πούτιν να χάνει επίσημα γεγονότα εξαιτίας ασθένειας και το Κρεμλίνο έσπευσε να αρνηθεί τυχόν υποδείξεις αδυναμίας του 62χρονου ηγέτη. Το 2012 οι άνθρωποί του αρνούνταν οποιαδήποτε προβλήματα, παρά το ότι ο Πούτιν εθεάθη δημόσια να κουτσαίνει και διάφορες πηγές ανέφεραν ότι είχε πρόβλημα με τη μέση του. Τον Οκτώβριο, ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους να σταματήσουν, μετά από ρεπορτάζ της New York Post ότι ο Πούτιν μπορεί να έχει καρκίνο του παγκρέατος.

Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου στο Καζακστάν είχε προγραμματιστεί αυτή την εβδομάδα ως ένδειξη στήριξης στον πρόεδρο της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος αποκάλυψε ότι σκοπεύει να επεκτείνει την 26χρονη θητεία του με πρόωρες εκλογές τον επόμενο μήνα. Ο Νταουρέν Αμπάγεφ, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ναζαρμπάγιεφ, δήλωσε ότι η συνάντηση των δύο συμμάχων είχε «καθυστερήσει», αλλά δεν ανακοίνωσε τον λόγο ή νέα ημερομηνία. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναμενόταν επίσης να συναντήσει τον Πούτιν και τον Ναζαρμπάγιεφ για συνομιλίες στην Αστάνα, προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική συνεργασία, τη σύγκρουση στην Ουκρανία και άλλα θέματα. Ο εκπρόσωπος του Καζακστάν δήλωσε ότι ο Λουκασένκο θα ταξιδέψει στο Καζακστάν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα