Τι σημαίνει το «δεύτερο μήνυμα προς τις ΗΠΑ»

08:06 4/9/2014 - Πηγή: Antinews

Το Ισλαμικό Κράτος παρουσίασε ένα νέο βίντεο, το οποίο δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, που κρατούνταν όμηρος από τους μαχητές. Ο 31χρονος απήχθη στη Συρία το 2013. Είχε εμφανιστεί στο τέλος ενός βίντεο το οποίο έδειχνε, τον περασμένο μήνα, τον αποκεφαλισμό του συναδέλφου του Τζέιμς Φόλεϊ. Στο τελευταίο βίντεο, ένας μαχητής απειλεί να σκοτώσει και έναν Βρετανό όμηρο. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της IS στο Ιράκ. Ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την

ανάπτυξη επιπλέον 350 στρατιωτών στη Βαγδάτη για να προστατεύσει τις διπλωματικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Το δεύτερο βίντεο από την εκτέλεση της IS είναι σημαντικό, αν και σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο. Δείχνει ότι οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, που ανέκοψαν την ραγδαία επέλαση της IS στο βόρειο Ιράκ, προκαλούν στην οργάνωση πραγματική ζημιά, ανατρέποντας τα σχέδιά της να επεκτείνει δια της βίας την εξουσία της στο Κουρδιστάν. Ανίκανο να απαντήσει στρατιωτικά στις επιθέσεις της Αμερικής, το Ισλαμικό Κράτος ανταποκρίθηκε με μια μορφή πολέμου πληροφοριών που ξέρει ότι θα τρομοκρατούσε τους περισσότερους ανθρώπους στη Δύση.

Δεύτερον, απειλώντας να δολοφονήσει έναν Βρετανό όμηρο, η IS δείχνει ότι δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας ως εχθρούς της. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Βρετανία προς το παρόν περιορίζεται στη ρίψη βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τη μεταφορά προμηθειών στον κουρδικό στρατό, αφήνοντας τις αεροπορικές επιδρομές στους Αμερικανούς.

Το βίντεο, με τίτλο «Δεύτερο μήνυμα προς την Αμερική», είναι περίπου δυόμισι λεπτά και προφανώς γυρίστηκε σε μια έρημο. Φαίνεται να έχει γυριστεί μετά τη δολοφονία του Φόλεϊ, αν και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η ακριβής χρονική στιγμή. Δείχνει έναν μασκοφόρο μαζί με τον Σότλοφ, ο οποίος είναι ντυμένος με την πορτοκαλί στολή. Ο Σότλοφ διαβάζει ένα κείμενο που απευθύνεται προς τον Ομπάμα λέγοντας: «Έχετε δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων και έχουμε χάσει χιλιάδες στρατιώτες μας σε προηγούμενες μάχες μας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Που βρίσκεται λοιπόν, το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την αναζωπύρωση αυτού του πολέμου;»

Ο μασκοφόρος άνδρας, του οποίου η φωνή είναι παρόμοια με εκείνη του ανθρώπου που εμφανίστηκε στον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ, στη συνέχεια χαρακτηρίζει την πράξη που πρόκειται να κάνει ως αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ. «Επέστρεψα Ομπάμα, και επέστρεψα λόγω της αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής σας προς το Ισλαμικό Κράτος... παρά τις σοβαρές προειδοποιήσεις μας» λέει. «Θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να προειδοποιήσουμε τις κυβερνήσεις που εισέρχονται σε αυτή την κακή συμμαχία της Αμερικής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους να υποχωρήσουν και να αφήσουν τους ανθρώπους μας ήσυχους». Το βίντεο τελειώνει με τον μαχητή να απειλεί να σκοτώσει και τον βρετανό αιχμάλωτο.

Ο Σότλοφ απήχθη κοντά στο Χαλέπι στη βόρεια Συρία, τον Αύγουστο του 2013.

Είχε εργαστεί για το περιοδικό Time, το Foreign Policy και το Christian Science Monitor και είχε κάνει ρεπορτάζ από την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία.

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29038217

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα